Ethiopisch Volksrevolutionair Democratisch Front

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Ethiopisch Volksrevolutionair Democratisch Front (Amhaars: የኢትዮጵያ ሕዝቦች አብዮታዊ ዲሞክራሲያዊ ግንባር, Engels: Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front; EPRDF) is de partij die momenteel in Ethiopië aan de macht is. Het is een alliantie tussen vier verschillende lokale groepen (Oromo Peoples' Democratic Organization, Amhara National Democratic Movement, South Ethiopian Peoples' Democratic Front en Tigrayan Peoples' Liberation Front). De partij leidde de interim regering nadat in 1991 de strijd tegen de Dergue van de dictator Mengistu Haile Mariam succesvol was gewonnen.

Die strijd vond plaats onder leiding van Meles Zenawi, die na de overwinning ook aan het hoofd stond van de interim regering. Onder zijn leiding werd Eritrea in 1993 onafhankelijk en in 1995 vonden de eerste verkiezingen plaats, waarna Zenawi verder kon als premier. Na de verkiezingen van mei 2000 had de partij 327 van de 527 zetels in bezit.

Verkiezingen van 2005[bewerken]

De verkiezingen van mei 2005 wonnen zij ook, maar volgens de oppositie zou dit niet eerlijk zijn gegaan en de uitslag werd door de oppositie niet geaccepteerd. De internationale gemeenschap (zoals waarnemers van de Europese Unie) was ook kritisch over deze verkiezingen en zagen grote onregelmatigheden bij de verkiezingen. Alhoewel deze onregelmatigheden niet volgens diezelfde waarnemers niet zou hebben geleid tot een overwinning van de oppositie. De verkiezingscommissie van Ethiopië verklaarde echter dat de zittende regering de verkiezingen had gewonnen. Dit leidde tot demonstraties van de oppositiepartijen en bevolking en uiteindelijk tot gewelddadigheden: tijdens confrontaties met de politie in juni en in november 2005 vielen honderden dodelijke slachtoffers. Op 2 november 2005 werden veel oppositieleden gearresteerd. Uiteindelijk besloot de oppositie toch deel te nemen aan de regering, alhoewel hun leiders nog gearresteerd zijn.