Etsy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Etsy
Beurs NASDAQ: ETSY
Oprichting 2005
Oprichter(s) Robert Kalin
Chris Maguire
Haim Schoppik
Jared Tarbell
Sleutelfiguren Josh Silverman (CEO)
Hoofdkantoor Vlag van Verenigde Staten Brooklyn, New York
Omzet $ 441 miljoen (2017)[1]
Winst $ 81,8 miljoen (2017)[1]
Website www.etsy.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Etsy is een beursgenoteerd bedrijf en een online marktplaats voor handgemaakte en vintage producten.

Geschiedenis[bewerken]

Etsy werd in 2005 opgericht door Robert Kalin, Chris Maguire en Haim Schoppik en had verschillende grote investeerders achter zich staan. De Italiaanse taal diende als inspiratie voor de naam (“eh, si” betekent “o ja” in die taal en klonk goed in de oren bij de oprichters).

Het bedrijf bood derden vanaf het begin de mogelijkheid hun producten te verkopen via de site. Via Etsy wordt een wijde variatie aan producten verkocht, van kleding tot speelgoed en van schilderijen tot meubels. Etsy verdient haar geld door een commissie van 20 dollarcent per geplaatst item te vragen en een verkoopcommissie van 3.5 procent. Ook is het voor verkopers mogelijk door middel van betaalde advertenties meer mensen naar hun Etsy-winkel te trekken.

In juli 2007 werd het miljoenste product verkocht via de site, in de maand november van dat jaar was de omzet 4,3 miljoen dollar. Vanaf begin 2008 begon het er op te lijken dat Etsy een serieuze concurrent zou kunnen gaan worden voor marktleider eBay, mede doordat daar sprake was van een staking van groep grote ontevreden verkopers. Etsy groeide snel en de omzet in 2009 lag tussen de 10 en 13 miljoen per maand. Het bedrijf wijzigde in oktober 2013 haar voorwaarden. Via de site mochten voortaan ook in de fabriek gemaakte massaproducten worden verkocht, mits ouder dan twintig jaar, en spullen waarvan de productie door de verkoper was uitbesteed.

Etsy maakte in 2015 de gang naar de beurs. De aandelenprijs werd op 16 dollar vastgesteld, maar schoot de eerste dag al naar de 35 dollar. Later daalde het aandeel wel weer fors in waarde. Etsy maakte in het eerste kwartaal van 2016 voor de eerste keer winst. Na een aantal goede resultaten piekte de aandelenkoers in 2019 voor het eerst boven de 70 dollar. Uit gegevens die Etsy aanleverde bleek dat onlinemarktplaats in 2014 zo'n 1,4 miljoen verkopers en 19,8 miljoen kopers telde. De omzet lag op ongeveer 200 miljoen dollar.[2] NRC Handelsblad schatte dat in 2015 iets meer dan vijftig Nederlanders konden rondkomen van hun Etsy-verkopen.[3]