Ettore Bugatti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ettore Bugatti in 1932

Ettore Arco Isidoro Bugatti (Milaan (Italië), 15 september 1881 - Neuilly-sur-Seine (Frankrijk), 21 augustus 1947) was de oprichter van het beroemde automerk Bugatti.

Bugatti werd geboren in een kunstenaarsfamilie. Vader Carlo is met name bekend vanwege zijn bijzondere meubelontwerpen met Moorse invloeden, maar heeft ook als edelsmid gewerkt. Daarnaast kwamen er regelmatig kunstenaars zoals Segantini, Troebetzkoj en Tolstoj over de vloer in huize Bugatti. Ettore's jongere broer Rembrandt is bekend als 'animalier' (beeldhouwer van dierensculpturen).

Beide broers bezochten de Brera kunstacademie in Milaan, maar al snel bleek dat Bugatti's interesse meer uitging naar de techniek. Op 17-jarige leeftijd verliet hij de academie om als leerling bij de fietsenfabrikant Prinetti e Stucchi te gaan werken. Deze firma bouwde de Dion Bouton tricycle (een gemotoriseerde driewieler) na. Bugatti verbeterde de versie door er twee motoren op te plaatsen en ging er mee racen, niet zonder succes. Vervolgens bouwde hij een quadricycle met op ieder van de vier wielen een eencilinder motor. Prinetti e Stucchi besloot echter te stoppen met de fabricage van gemotoriseerde voertuigen en Bugatti vertrok.

Via diverse omzwervingen, hij bouwde een eigen model auto met financiering van de graven Gulinelli, hij werkte bij De Dietrich als constructeur, vervolgens richtte hij met zijn vriend Emil Mathis het merk Hermes op, kwam hij tenslotte bij Deutz terecht als constructeur van auto's. Toen Deutz besloot te stoppen met de fabricage van auto's (na uitblijven van succes) nam Bugatti de beslissing om als zelfstandig fabrikant aan de slag te gaan. Hij betrok een verlaten verffabriek in Molsheim en startte Automobiles Ettore Bugatti.