Eulerdiagram

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een eulerdiagram illustreert dat de verzameling van "dieren met vier benen" een deelverzameling is van de verzameling van "dieren", maar disjunct is met de verzameling van "mineralen" (dat wil zeggen geen lidmaten gemeen heeft) met de verzameling van "dieren".

Een eulerdiagram is een hulpmiddel om verzamelingen en hun relaties met behulp van cirkels visueel weer te geven. Het eerste gebruik ervan wordt over het algemeen toegeschreven aan de Zwitserse wiskundige Leonhard Euler (1707-1783). Eulerdiagrammen zijn nauw verwant aan venndiagrammen.

Informele uitleg[bewerken | brontekst bewerken]

Een eulerdiagram bestaat uit een rechthoek met daarbinnen een of meer cirkels. De rechthoek wordt gezien als een "kaart" waarin alle objecten (dingen, mensen, dieren) van de wereld kunnen worden gevat. Hierin worden cirkels getekend die bepaalde verzamelingen van deze objecten bevatten. Door cirkels binnen andere cirkels te tekenen worden deelobjecten gedefinieerd (alle objecten die door de binnenste cirkel worden omvat, maken ook deel uit van de buitenste cirkel). Door cirkels met andere cirkels te laten snijden wordt aangegeven dat een deel van de omschreven objecten ook tot de andere verzameling behoren, maar dit geldt niet per se voor alle objecten. Zo wordt in de afbeelding hiernaast weergegeven dat de groep "dieren" een deelverzameling heeft die "dieren met vier poten" heet, maar dat "mineralen" geen dieren zijn.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Euler diagrams van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.