Naar inhoud springen

Madagaskarcivetkatten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Eupleridae)
Madagaskarcivetkatten
Fretkat (Cryptoprocta ferox)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Familie
Eupleridae
Chenu, 1852
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Madagaskarcivetkatten op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De madagaskarcivetkatten (Eupleridae) vormen een familie van enkel op Madagaskar voorkomende roofdieren.

De Eupleridae zijn de enige roofdieren op Madagaskar. De dieren hebben zich aangepast aan verschillende leefwijzen. De fossa of fretkat, die met een gewicht van maximaal 20 kilogram veel groter is dan alle andere soorten, jaagt voornamelijk in bomen op maki's. De fanaloka jaagt daarentegen op de grond op kleinere dieren als kikkers en knaagdieren, terwijl de mierencivetkat enkel ongewervelde dieren als insectenlarven, slakken en regenwormen eet.

De Madagaskarcivetkatten (Eupleridae) vormen een betrekkelijk nieuwe familie: wetenschappers waren het lange tijd oneens over de positie van de meeste soorten binnen de roofdieren, en de monofylie van de groep is pas in 2003 door moleculair genetisch (DNA-onderzoek) onderzoek bewezen.[1][2] De meeste onderzoekers gingen er lange tijd van uit dat de Malagassische roofdieren afstamden van twee of drie verschillende voorouders, en deelden ze bij verschillende roofdiergroepen in: de Galidiinae werden ingedeeld bij de mangoesten, de Euplerinae bij de civetkatachtigen, meestal bij de palmrollers of in een eigen onderfamilie, en de fretkat afwisselend bij de katachtigen, civetkatachtigen en zelfs in een eigen familie. Waarschijnlijk stammen alle Eupleridae echter af van een Afrikaanse mangoest, die zo'n 20 tot 30 miljoen jaar geleden op Madagaskar arriveerde. Tegenwoordig leven er nog zo'n 8 soorten madagaskarcivetkatten in 7 geslachten en 3 onderfamilies.


Fylogenetische stamboom

Eupleridae 

Cryptoprocta

C. ferox (Fretkat of fossa)C. spelea (Cryptoprocta spelea)†
Fanaloka (Fossa fossana)
Mierencivetkat of falanoek (Eupleres goudotii)
Galidia Ringstaartmangoest (Galidia elegans)Galidictis 

Vijfstreepmangoest (Galidictis fasciata)Grandidiermangoest (Galidictis grandidieri)
Salanoia 

Salanoia durrelliBruine mangoest (Salanoia concolor)
Smalstreepmangoest (Mungotictis decemlineata)Zie de categorie Eupleridae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.