Eurazië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Eurazië is de naam van de grootste landmassa op aarde en is een supercontinent dat de continenten Europa en Azië omvat. Gewoonlijk wordt het gebied ten westen van de Oeral tot Europa gerekend en het gebied ten oosten daarvan tot Azië. Eurazië wordt ook wel eens gerekend tot de grotere Afrikaans-Euraziatische landmassa.

Positionering van Eurazië

Er zijn geen geofysische gronden om Eurazië op te delen in twee afzonderlijke continenten, zoals de meeste mensen gewoon zijn. De scheiding tussen de continenten Europa en Azië is historisch gegroeid en gaat terug op de oude Grieken. Onder Europa verstonden zij min of meer de huidige Balkan, en onder Azië het huidige klein-Azië. Sommige van de oude Grieken zagen echter ook het westelijk deel van Anatolië als Europa, tot aan het Taurusgebergte, waarachter Mesopotamië begint, en de rivieren de Koera (Cyrus) en de Rioni (Phasis), waarachter de Grote Kaukasus ligt.

In het Romeinse wereldbeeld bestond de aarde uit drie complementaire continenten: Libië (waarmee Afrika aangeduid werd), Europa en Azië.

Zie ook[bewerken]


Icoontje WikiWoordenboek Zoek Eurazië op in het WikiWoordenboek.