Euregio Rijn-Waal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaartje van de Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal is een samenwerkingsverband met ruim vijftig deelnemende gemeentes en instanties uit de Nederlands-Duitse grensregio rond de benedenlopen van Rijn, Maas en Waal; dit is een gebied met ongeveer 3,5 miljoen inwoners.

De leden zijn Nederlandse en Duitse gemeentes, regionale overheden en instanties zoals de Kamer van Koophandel en het Duitse equivalent daarvan, de Industriehandelskammer. De grootste steden binnen de Euregio Rijn-Waal zijn Arnhem, Nijmegen, Moers en Duisburg. De Euregio Rijn-Waal heeft haar hoofdkantoor in Kleef.

Doelstelling[bewerken]

In het grensgebied zijn de verschillen tussen Duitsland en Nederland duidelijk zichtbaar. Nu de douanewetgeving binnen Europa is veranderd probeert de Euregio Rijn-Waal met haar werk deze verschillen zo te benaderen dat ze geen barrière meer vormen voor praktische samenwerking tussen de twee buurlanden, zodat de Europese integratie niet langer geremd wordt door landsgrenzen.

Taken van de Euregio Rijn-Waal[bewerken]

Kleef: Euregio vergadergebouw

In de praktijk heeft de Euregio Rijn-Waal de verantwoordelijkheid voor:

  • de uitvoering van EU programma's als INTERREG IIIA en IIIC en van EURES
  • het op elkaar afstemmen van belangen van de leden en het beleid van de politici om verschillen te verkleinen (bijvoorbeeld op het terrein van reddingsdiensten en natuurbescherming)
  • het stimuleren van sociale contacten tussen Duitsers en Nederlanders in de grensregio. Een deel van het budget wordt daarom besteed aan ondersteuning van internationale scholierenprojecten en van grensoverschrijdende sport en cultuurevenementen
  • advies aan burgers en organisaties in Nederlands-Duitse aangelegenheden
  • het vertegenwoordigen van de belangen van de grensregio's en hun bewoners op nationaal en Europees niveau

Organisatie van de Euregio Rijn-Waal[bewerken]

De Euregio Rijn-Waal is een overheidslichaam. Haar belangrijkste comité is de Euregioraad met 120 afgevaardigden van de deelnemende leden. Het dagelijks bestuur bestaat uit zeven leden, die eens in de vier jaar gekozen worden. Daarnaast zijn er drie gespecialiseerde commissies die subsidieaanvragen in behandeling nemen. Het dagelijks bestuur van de Euregio Rijn-Waal coördineert deze gang van zaken.

Bestuur[bewerken]

Gebiedsafbakening[bewerken]

Het werkveld van de Euregio Rijn-Waal bestaat uit de Duitse districten Kleef en Wesel, het stadsdistrict Duisburg en de Nederlandse steden Arnhem en Nijmegen, delen van de Achterhoek en Noordoost-Brabant, Zuidwest-Gelderland, West-Veluwe en het noordelijk deel van de provincie Limburg.

Gemeenten[bewerken]

De 29 Nederlandse gemeenten die lid zijn van de Euregio Rijn-Waal zijn:

De 20 Duitse gemeenten die lid zijn van de Euregio Rijn-Waal zijn:

Districten[bewerken]

Organisaties[bewerken]

  • De Kamer van Koophandel voor Centraal Gelderland
  • De Industriehandelskammer, Duisburg-Wesel-Kleve
  • Het Landschaftsverband Rheinland

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]