EuroBillTracker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo.
De EuroBillTracker-hit ratio in de landen van de Eurozone, dat wil zeggen het aantal bankbiljetten dat minstens twee keer is geregistreerd versus het totale aantal biljetten dat een land binnenkwam. Groen representeert een hoge ratio.

EuroBillTracker is een website ontworpen om de verspreidingspatronen van eurobiljetten te volgen. De site is geïnspireerd door de Amerikaanse site Where's George waarop Amerikaanse dollars worden gevolgd.

Kenmerken[bewerken]

EuroBillTracker bestaat uit een internationaal team vrijwilligers dat zonder winstoogmerk als doel heeft om eurobiljetten te volgen over de hele wereld. Elke deelnemer geeft de serienummers en locaties van biljetten die ze ontvangen in bij EuroBillTracker. Uit deze informatie haalt de site, verspreidingsinformatie, reisinformatie, statistieken en ranglijsten.

Invoer[bewerken]

Voor elk bankbiljet dat ingevoerd wordt, dienen een aantal gegevens over dat biljet ingebracht te worden. Deze gegevens bestaan uit:

  • De stad, postcode en het land waar het briefje verkregen werd.
  • De waarde van het biljet (5,10, ..., 500 euro)
  • De short code - een code die op de voorkant van het biljet gevonden kan worden. Ze bestaat uit een letter gevolgd door 3 cijfers, nog een letter en een cijfer. (voorbeeld: P002G6)
  • Het serienummer - een letter gevolgd door 11 cijfers. Dit kan gevonden worden op de achterkant van het biljet. (voorbeeld: S00630387745). De nieuwe biljetten hebben overigens 2 letters, gevolgd door 10 cijfers.
  • Verdere opmerkingen - vrij in te voeren informatie.

Na het invoeren van deze informatie, krijgt de gebruiker te zien waar het biljet gedrukt is en uit welk land het biljet oorspronkelijk afkomstig is. Dan kan ook gezien worden of het biljet een hit is, en dus al eens door een andere gebruiker werd ingevoerd.

Naast het traditioneel invoeren op de website, is het ook mogelijk om biljetten in te voeren via een gsm uitgerust met mobiel internet.

Hits[bewerken]

Indien een biljet door meer dan 1 gebruiker ingevoerd wordt, dan spreekt men bij EuroBillTracker van een hit. Deze hits vormen de drijfveer om biljetten te blijven invoeren. Een hogere invoer van biljetten, op zijn beurt, verhoogt de kans op een hit. De meeste hits bestaan uit biljetten die door 2 gebruikers zijn ingevoerd. Ook zijn er triple hits (biljetten ingevoerd door 3 gebruikers) en zelfs quadruple hits (biljetten ingevoerd door 4 gebruikers). Er zijn ook 11 gevallen van een quintiple hit, dit is wanneer een biljet vijf keer is ingevoerd.

Er bestaan ook fake hits (valse hits). Op sommige websites zijn de nummers van biljetten te zien, waardoor iedereen dat kan invoeren. Het kan ook zijn dat iemand gewoon series invoert van biljetten die hij zelf niet heeft. De fake hits worden, indien gedetecteerd, uit het systeem verwijderd.

Statistieken[bewerken]

De site laat toe om diverse statistische informatie te raadplegen. Tot 2006 kende de site een exponentiële groei in het aantal ingevoerde biljetten.

De huidige (november 2015) statistieken[1] zijn als volgt:

  • 175.800 gebruikers
  • 35 nieuwe gebruikers per dag
  • 150.820.000 biljetten met een waarde van €2.815.570.000,-
  • 895.700 hits

Gelijksoortige websites[bewerken]

EuroBillTracker is niet de enige, maar wel de grootste site die Europese bankbiljetten volgt. Zo zijn er ook nog EuroTracer, FollowMyEuro en MyEuroNote.

Externe link[bewerken]