Naar inhoud springen

Eurocopter EC145

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Airbus H 145 (Eurocopter EC-145)
ANWB Medical Air Assistance 'Air Ambulance' PH-OOP
Fabrikant Eurocopter
Lengte 13,03 m
Hoogte (vanaf de grond) 3,45 m
Leeggewicht 1.792 kg
Bemanning 1-2
Max. aantal passagiers 9
Hoofdrotor 4 bladen, Ø 11,0 m
Motoren 2x Turboméca Arriel 1E2-turboshaft
vermogen per motor 550 kW (738 pk) (Turboméca 1E2)
Prestaties
Max. startgewicht 3.585 kg
Kruissnelheid 246 km/h
Max. snelheid 268 km/h
Plafond 5.240 m (16.000 ft)
Max. reikwijdte 680 km
Eerste vlucht 2002
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
EC-145 (D-HYAF) 'Air Ambulance' "Christoph 26" van de ADAC

De Eurocopter EC145 is een tweemotorig lichte utility helikopter, gebouwd door Eurocopter. Hij wordt aangeboden op de civiele, regeringsgerelateerde en militaire markt.

De EC145 is gebaseerd op de MBB BK117. MBB en het ontwerp werden overgenomen door Eurocopter. Sinds Eurocopter in 2000 onderdeel werd van de Airbus Group wordt de EC-145 verkocht als Airbus H-145.

De nieuwste modellen maken gebruik van een 'Fenestron'-staartrotorsysteem. In tegenstelling tot een gewone staartrotor zijn bij dit systeem de rotorbladen van de staartrotor opgenomen in de staart van het toestel, waardoor de risico's op een ongeluk significant kleiner worden.

Gebruik door overheid en hulpverleningsinstanties[bewerken | brontekst bewerken]

Politie[bewerken | brontekst bewerken]

De Franse Gendarmerie en de 'Landespolizei (Staatspolitie) van Hessen (Duitsland) waren in 2002 de eerste gebruikers van de EC145. De Fransen kochten de EC-145 als vervanging voor de verouderde Aérospatiale Alouette III's.

Medische diensten[bewerken | brontekst bewerken]

Een 'gemodificeerde' versie van de EC145 wordt door meerdere instanties gebruikt. Hij biedt plaats aan een piloot, een brancard en medisch personeel, bv een (trauma-)arts en/of een verpleegkundige. Het toestel is uitgerust met allerhande medische voorzieningen. Het is in feite een vliegende ambulance. Verder heeft de EC145 ook een lierinstallatie, zodat ook moeilijk bereikbare patiënten in de helikopter gehesen kunnen worden, bijvoorbeeld in de bergen.

Air Ambulance Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland heeft ANWB Medical Air Assistance (MAA) naast zes Eurocopter EC135-traumahelikopters ook twee EC-145 T2’s in gebruik als ‘Air Ambulance’. Deze hebben de registraties PH-OOP[1] en PH-HOW[2]. Ze worden gebruikt voor patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden. Eén toestel staat paraat op vliegbasis Leeuwarden en het tweede is reserve en staat op vliegbasis Leeuwarden of op Lelystad Airport.[3][4]

De EC-145 Air Ambulance is een slag groter dan de traumahelikopters van het type Eurocopter EC135. Reden hiervoor is dat de traumahelikopters alleen in uitzonderlijke gevallen patiënten vervoeren in tegenstelling tot de Air Ambulance die veel vaker een patiënt zal vervoeren.[5]

De Air Ambulance is ingericht als een normale ambulance en is een vliegende eerstehulpafdeling, waar na het stellen van een diagnose direct met de behandeling gestart kan worden.[5] Naast een patiënt op een brancard kan er ook één familielid worden meegenomen.[5] De bemanning van de Air Ambulance bestaat uit een team van drie personen, een piloot, een navigator en een verpleegkundige.[5] De navigator is een ambulancechauffeur die tevens is opgeleid tot navigator op een helikopter. De verpleegkundige is ook extra bijgeschoold. De navigator en de verpleegkundige worden 60% van de tijd ingezet voor diensten op de helikopter en de resterende 40% als chauffeur en verpleegkundige op de gewone ambulance.[5] De Air Ambulance wordt ingezet voor het vervoer van patiënten vanaf de Waddeneilanden naar een ziekenhuis op de vaste wal, zoals de Luchtmacht dat voorheen deed met de SAR-helikopters.[5][6]:p395 Daarnaast zal de Air Ambulance ook worden ingezet bij een reanimatie op een van de eilanden.[5] Sinds februari 2017 is Air Ambulance ook ’s nachts inzetbaar.[5]

Militair gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De EC145 werd op 30 juni 2006 uitgeroepen tot winnaar van het aanbestedingsprogramma voor een lichte helikopter (LUH) van het Amerikaanse leger. Dat heeft een order geplaatst van 322 helikopters, welke aangeduid worden als UH-72 Lakota. De naam Lakota is zoals bij veel Amerikaanse legerhelikopters de naam van een Amerikaanse indianenstam.

Een andere militaire versie van de EC145, de H145M, wordt gebruikt door de strijdkrachten van Albanië, Bolivia, Duitsland, Hongarije,Kazachstan, Servië, Thailand en Turkmenistan. Het Luxemburgs leger en politie nam in 2019 twee H145M-toestellen in gebruik.[7]

Foto’s[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Airbus Helicopters H145 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.