Eurode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Eurode Business Center op de grens van Herzogenrath en Kerkrade

Eurode (officieel Openbaar Lichaam Eurode) is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse gemeente Kerkrade (Duits: Kirchrath) en de Duitse stad Herzogenrath (Nederlands: 's-Hertogenrade). De twee gemeenten vormen samen een symbolische "Europastad". Tevens bestaat er een formeel Openbaar Lichaam, erop gericht dat het functioneren als grensstad in de toekomst minder problemen geeft.

Sinds de 12e eeuw waren beide steden een eenheid, maar in 1815, bij het opheffen van het Franse departement van de Beneden-Maas, zijn zij door de nieuwe Pruisisch-Nederlandse grens gedeeld. Hetzelfde dialect, dezelfde cultuur en vele familiale banden maakten Eurode mogelijk. De formele, publiekrechtelijke, samenwerking is pas mogelijk sinds het Verdrag van Anholt uit 1991.

De naam is een samenvoeging van "Europa" en "Rode/Roda" van de 's-Hertogenraadse Burg Rode en de vroegere naam "Land van ('s Hertogen) Rode".

Onder elkaar wordt Ripuarisch als communicatiemiddel gesproken. Deze streektaal is de Duitse variant van de Limburgse taal, gesproken in het Rijnland (dus ook Herzogenrath) en wordt maar in enkele Nederlands-Limburgs grensplaatsen gesproken; waaronder Kerkrade.

Externe link[bewerken]