Eurofiber

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eurofiber B.V.
Oprichting 2000
Hoofdkantoor Maarssen, Nederland en Diegem, België
Website https://www.eurofiber.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Eurofiber is een Nederlands/Belgisch bedrijf dat is gespecialiseerd in het aanleggen van glasvezelkabel voor de zakelijke markt. Eurofiber heeft meer dan 36.000 km glasvezelkabel in de grond liggen in Nederland, België en Frankrijk en daarnaast enkele verbindingen naar Duitsland.

Eurofiber is opgericht in 2000 in Brussel. In mei 2000 werd gestart met de aanleg van de Randstadring tussen Amsterdam – Utrecht – Rotterdam en Den Haag. Deze glasvezelring heeft een lengte van 500 kilometer. In 2002 werden diverse cityringen gebouwd en een verbinding tussen Rotterdam en Antwerpen gerealiseerd. In 2004 groeide het netwerk tot 3.100 kilometer met vertakkingen naar Noord- en Oost-Nederland. In juni 2005 werd Northern Light Rail overgenomen, wat leidde tot een uitbreiding met de lijn Amsterdam-Groningen-Hamburg. Vanaf 2006 wordt naast dark fiber ook ethernet aangeboden. In 2006 nam zakenman Dik Wessels het bedrijf over van ABN Amro om het een jaar later te verkopen aan investeringsmaatschappij Reggeborgh Groep. Vervolgens werden in 2007 de bedrijven Fastfiber en iConnext samengevoegd met Eurofiber. In 2015 nam de Franse investeringsmaatschappij Antin Infrastructure Partners Eurofiber over.[1]

Een optisch transmissienetwerk over DWDM introduceerde het bedrijf in november van het jaar 2009. De DWDM techniek maakt een zeer hoge transportcapaciteit van data (tot 400 Gbps) mogelijk. Eurofiber ontving in september 2010 een Metro Ethernet Forum (MEF) certificering. Het betreft MEF 9 en MEF 14 certificeringen. Wereldwijd zijn ongeveer 30 service providers MEF gecertificeerd, voornamelijk grote carriers. Eurofiber beschikt ook over een ISAE 3402 Type II verklaring voor de kwaliteit van zijn processen en dienstverlening.

De glasvezelverbindingen van het bedrijf worden onder meer gebruikt voor het aansluiten van kantoorlocaties, onderwijsinstellingen en zorginstellingen. Maar ook infrastructuur van mobiele operators (4G masten), energiebedrijven en waterschappen en bijvoorbeeld verkeersregelinstallaties en camerabewaking op afstand zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk van Eurofiber. Over het open netwerk kunnen meerdere serviceproviders diensten aanbieden.

Ruim 50% van het mobiele communicatieverkeer in Nederland gaat over het netwerk van Eurofiber. Volgens de Deloitte Technology Fast 500 van 2010 was het bedrijf een van de snelste groeiers in de categorie Telecommunications / Networking in de EMEA. Ook anno 2019 laat Eurofiber nog steeds groeicijfers zien.

Met datacenter operator Dataplace beschikt Eurofiber over zes datacenters in Nederland. In Frankrijk beschikt dochteronderneming Eura DC over 2 datacenters. In 2017 lanceerde Eurofiber DCspine, een interconnectieplatform voor datacenters. Hier zijn inmiddels ruim 70 datacenters op aangesloten.


Fusies en overnames[bewerken | brontekst bewerken]

 • Overname Northern Light Rail, uitbreiding netwerk van Amsterdam – Groningen – Hamburg (juni 2005)
 • Reggeborgh neemt Telecom Utrecht over van Eneco, het beheer wordt door Eurofiber gedaan (januari 2007)
 • Doughty Hanson neemt meerderheidsbelang in Eurofiber (Reggeborgh behoudt deel van de aandelen) (april 2012)
 • Overname UNET (mei 2013)
 • Overname Isilinx en IsiConneXion (juni 2013)
 • Antin Infrastructure Partners neemt Eurofiber over (mei 2015)
 • Overname B-Telecom in België (juli 2015)
 • Overname Dataplace (augustus 2016)
 • Overname VC3 (april 2017)
 • Overname Eurafibre, ATE en Eura DC in Frankrijk (november 2019)
 • Overname MatrixMind (november 2020)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]