Euromast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Euromast
Euromast
Algemene gegevens
Aannemer(s) J.P. van Eesteren
Architect(en) Huig Maaskant
Constructie 1958-1960
Opening 25 maart 1960
Locatie Het Park (Rotterdam)
Coördinaten 51° 54′ NB, 4° 28′ OL
Eigenaar Franse investeringsgroep M56
Technische gegevens
Hoogte 107 m (tot 1970)
185 m (1970-heden)
Gewicht Fundering: 1900 ton
Restaurant: 240 ton
Materiaal Gewapend beton, staal
Euromast (Rotterdam Centrum)
Euromast
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Rotterdam

De Euromast is een uitkijktoren in de Nederlandse stad Rotterdam. Met 185 meter is het een van de hoogste torens van Nederland die open is voor publiek. Door de vorm is de toren goed herkenbaar in de skyline van Rotterdam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Euromast werd ter gelegenheid van de internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade in 1960 door architect Huig Maaskant en aannemer J.P. van Eesteren gebouwd in Het Park, vlak bij de ingang van de Maastunnel.

Architect Maaskant gebruikte als inspiratie voor het ontwerp de bemasting van een schip. Dit leidde tot de benaming Euromast. Het ontwerp van het restaurant met uitkijkplatform is gebaseerd op het kraaiennest in een scheepsmast (en soms ook zo genoemd) van waaruit men kan uitkijken over grote afstanden.[1][2]

Het restaurant werd via opvijzelen in vijf dagen naar 100 meter hoogte gebracht. De toren werd op 32 meter hoogte voorzien van een replica van een scheepsbrug, waarbij het publiek een indruk kreeg van navigatieapparatuur en een kaartenkamer.[3] De toren is gemaakt van gewapend beton en heeft een diameter van 9 meter en muren van 30 centimeter dik. Om het zwaartepunt zo laag mogelijk te houden - en daarmee de stabiliteit te vergroten - bestaat de fundering onder andere uit een blok beton van 1.900.000 kg. Het restaurant, gemaakt van staal, hangt 96 meter boven de grond en weegt 240.000 kg. Bezoekers worden naar het oorspronkelijke hoogste punt gebracht met twee liften die beide vier meter per seconde afleggen. Op heldere dagen is het mogelijk dertig kilometer ver te zien.

Het gebouw werd officieel geopend door prinses Beatrix op 25 maart 1960. De locatie was strategisch; wie naar Rotterdam reed over de toenmalige snelwegen, zag de (inclusief vlaggenmast) 107 meter hoge toren recht voor zich boven de stad uitsteken. Na de opening groeide de stad verder en de gebouwen werden hoger. Na enkele jaren rezen er gebouwen boven de Euromast uit, zoals in 1968 het gebouw van de Medische Faculteit aan de Westzeedijk, tien meter hoger.

Uitbreiding met de Spacetower[bewerken | brontekst bewerken]

In 1970 werd een 85 meter hoge stalen opbouw op de Euromast geplaatst, de Spacetower, waarmee de Euromast weer het hoogste bouwwerk van Rotterdam werd. De toren had nu een totale hoogte van 185 meter. In 1983 werd de Spacecabin in gebruik genomen, een ringvormige rondom beglaasde lift die rond de Space Tower draait en bezoekers naar een hoogte van 180 meter brengt. Daarmee was de Euromast het hoogste voor publiek toegankelijke uitzichtpunt van Nederland. Later kreeg de ronddraaiende cabine de naam Euroscoop. Er is muziek en zijn licht- en geluidseffecten, de glazenvloer kan door het drukken op een knop doorzichtig gemaakt worden.

De Euromast werd in 2010 aangewezen als rijksmonument.[4] Boven in de Euromast zijn sinds 2004 twee hotelsuites, genaamd Heaven en Stars ingericht.

Eigenaren en exploitatie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1968 - De grond werd door de gemeente Rotterdam ter beschikking gesteld aan de NV Eurotoren.
  • 1998 - Repomain 2, een BV die onderdeel uitmaakt van het vastgoedbedrijf Merwede van vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg. Het complex van toren en onderliggende gebouwen werd sinds 2003 gehuurd door de Brotherhood Holding van de Merwede Groep.[5]
  • 2016 - De Euromast wordt gekocht door Willem Tieleman, voor naar verluidt in Quote ruim vijf miljoen euro.
  • 2020 - Willem Tieleman verkoopt zijn Euromast aan Group M56.[6] Dit is een Frans familiebedrijf dat is gespecialiseerd in toeristische trekpleisters op grote hoogte. De groep is de eigenaar van Magnicity dat, naast de Euromast, observatietorens beheert in Chicago, Berlijn en Parijs.

Weetjes[bewerken | brontekst bewerken]

Video[bewerken | brontekst bewerken]

Bouw van de betonnen toren
Het opvijzelen van het restaurant
Film Euromast wordt 78 meter hoger.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Euromast van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.