Naar inhoud springen

Europa Universalis IV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Europa Universalis IV
(Afbeelding op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar Paradox Development Studio
Uitgever Paradox Interactive
Uitgebracht 13 augustus 2013[1]
Genre Grand strategy
Spelmodus Singleplayer, multiplayer
Engine Clausewitz 2.5
Leeftijdsklasse ACB: PG[2]
ESRB: T[3]
PEGI: 12[4]
Platform Linux, MacOS, Windows
Navigatie
Spelserie Europa Universalis
Voorloper Europa Universalis III
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Europa Universalis IV (veelal afgekort tot EUIV of EU4) is een grand strategy-computerspel ontwikkeld door Paradox Development Studio. Het spel is uitgegeven door Paradox Interactive en kwam op 13 augustus 2013 uit voor Linux, OS X en Windows.[1]

Het spel speelt zich af in de vroegmoderne tijd, tussen 11 november 1444 en 2 januari 1821. De begindatum is de dag na de Slag bij Varna, met het overlijden van Wladislaus van Varna kwam een einde aan de unie tussen Polen en Hongarije. De datum is gekozen als symbool voor de ondergang van het Byzantijnse Rijk en de opkomst van het Ottomaanse Rijk onder Mehmet II als grootmacht. Een paar jaar voor de einddatum was het Congres van Wenen. In 1821 overleed Napoleon Bonaparte en waren er vredesonderhandelingen omtrent de Spaans-Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlogen, die de ondergang van het Spaanse Rijk markeren.

Gameplay[bewerken | brontekst bewerken]

De gameplay van Europa Universalis IV speelt zich voornamelijk af op een interactieve kaart van de wereld die verdeeld is in verschillende landen en op sub-nationaal niveau in ongeveer 4700 provincies. De speler moet proberen zijn land te leiden door het sturen van de binnenlandse economie en politiek, alsook het balanceren van buitenlandse politiek door diplomatie en oorlogsvoering. De speler kan dit doen door beslissingen te nemen als leider van het land en door verscheidene middelen in te zetten, zoals prestige, stabiliteit, goud, mankracht en monarchiepunten (administratief, diplomatiek en militair). Het spel heeft een sandboxopbouw en er kan technisch gezien niet gewonnen worden. Het spel is echter wel voorbij wanneer het land van de speler van de kaart is geveegd.

Het spel draait voor een groot gedeelte op diplomatie. Zo kunnen er militaire allianties worden gesloten, vazalstaten worden gecreëerd en coalities worden gevormd. Daarnaast kan een land claims op provincies fabriceren en rebellen in andere landen steunen.

Oorlog voeren gaat via zowel land als zee. Gevechten worden onder andere beïnvloed door de omvang, de samenstelling en het moraal. Bij landgevechten spelen ook de militaire vaardigheden van de legers als het type gebied waar wordt gevochten een rol.

Uitbreidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor Europa Universalis IV zijn verscheidene pakketten downloadbare inhoud beschikbaar, waaronder de volgende vijftien grote uitbreidingen:[5]