European Cyclists' Federation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De European Cyclists' Federation (ECF) is een samenwerkingsverband tussen fietsersorganisaties op Europees niveau met als doel om het fietsgebruik in Europa te bevorderen. De ECF lobbyt voor de fiets bij de instellingen van de Europese Unie en stimuleert uitwisseling van ideeën en strategieën onder haar leden. De ECF probeert attitudes en budgetten te beïnvloeden zodat het verkeer veiliger wordt voor fietsers. Eén van de speerpunten is EuroVelo, een netwerk van bewegwijzerde lange-afstandsfietsroutes, waarvan de North Sea Cycle Route de eerste volledig bewegwijzerde route was.

In 1983 werd deze koepel opgericht door twaalf organisaties. In september 2017 telde het ECF 90 leden verspreid over 47 ook niet-Europese landen.[1] Leden in Nederland zijn de Nederlandse Fietsersbond en de Nederlandse vereniging voor human powered vehicles met de Stichting Europafietsers als geassocieerd lid. België wordt vertegenwoordigd door de Belgische Fietsersbond en de GRACQ - Les Cyclistes Quotidiens met Pro Velo, Fietsberaad Vlaanderen, Transport & Environment en Toerisme Vlaanderen als geassocieerde leden.

In 2014 werd de World Cycling Alliance opgericht om fietsers ook op mondiaal niveau te vertegenwoordigen bij onder meer de VN, de OESO en de Wereldbank. Alle continenten zijn vertegenwoordigd en voor Europa is dat Klaus Bondam.[bron?]