European Nations Cup (golf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van European Ladies Professional Golf Cup in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).

De European Nations Cup was een golfwedstrijd voor landenteams. Ieder team bestond uit twee professionals. De Nations Cup voor dames is in 2008 voor de eerste keer gespeeld, het herentoernooi bestaat al veel langer. Het geld dat met de Nations Cup wordt verdiend, geldt niet mee voor de Europese Order of Merit. Het toernooi werd altijd op La Sella gespeeld.

Dames[bewerken]

De spelformule lijkt op greensome, waarbij beide speelsters van een team afslaan en daarna kiezen met welke bal verder zal worden gespeeld. Voor de Nations Cup wordt een ingewikkelder systeem gebruikt:

  • Op de par 3's slaan beide speelsters af en dan kiest men met welke bal verder wordt gespeeld.
  • Op de par 4's slaan beide speelsters af, dan slaan ze elkaars bal, en na de tweede slag wordt beslist met welke bal zij de hole uitspelen.
  • Op de par 5's slaan beide speelsters ook de derde slag met de bal die net door hun partner is geslagen. Na drie slagen wordt beslist met welke bal zij de hole uitspelen.

Winnaressen[bewerken]

Jaar Land Winnaars Score Nederlands team Score Plaats Belgisch team Score Plaats
VCI European Ladies Golf Cup
2008 Vlag van Engeland Engeland Trish Johnson en Rebecca Hudson
-18
Marjet van der Graaff en Marieke Nivard (Am)
-6
4
Lara Tadiotto en Ellen Smets
-13
T2
Comunitat Valenciana European Nations Cup
2009 Vlag van Nederland Nederland Christel Boeljon en Marjet van der Graaff
-18
Christel Boeljon en Marjet van der Graaff
-18
1
=
=
=
2010 Vlag van Zweden Zweden Anna Nordqvist en Sophie Gustafson
-21
=
=
=
=
=
=
European Nations Cup
2011 Vlag van Zweden Zweden Anna Nordqvist en Sophie Gustafson
-21
Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel
-11
9
=
=
=

Heren[bewerken]

In 1975 won Frankrijk de Marlboro Nations Cup. Het team bestond uit Bernard Pascassio en de 40-jarige Jean Garaialde, voor wie het de laatste overwinning van zijn carrière was.
In 1988 won het Nederlandse team, bestaande uit Constant Smits van Waesberghe en Stéphane Lovey. Er werd toen foursomes in de ochtendronde gespeeld en singles in de middagronde. In 1990 verdedigden zij hun titel in Estoril, maar werden tweede. Finland won toen.

Externe links[bewerken]