European Round Table of Industrialists

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De European Round Table of Industrialists (Europese Rondetafel van Industriëlen) of ERT is een lobbyorganisatie, gevestigd in Brussel, en bestaande uit een vijftigtal CEO's van de machtigste Europese (multinationale) industriële concerns. De ERT heeft tot doel het Europees beleid op alle niveaus te beïnvloeden ten behoeve van een hogere industriële competitiviteit.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Begin jaren tachtig oordeelde een groep van topindustriëlen dat het toenmalig Europees beleid onvoldoende steun bood voor industriële dynamiek op pan-Europees niveau, een malaise die men de Eurosclerose noemde. Op initiatief van Pehr Gyllenhammar (Volvo), met de medewerking van eurocommissaris voor industrie Étienne Davignon en de steun van Umberto Agnelli (Fiat) en Wisse Dekker (Philips) werd de organisatie in 1983 opgericht door 17 stichtende leden. Nieuwe leden konden verder alleen toetreden op invitatie van bestaande leden. Het eerste secretariaat werd ondergebracht in een gebouw van Volvo in Parijs.

Doel[bewerken | brontekst bewerken]

De European Round Table stelde zich tot doel het Europees beleid te sturen, niet in details, maar vooral in de grote lijnen. Zij had daartoe een bevoorrechte toegang tot toppolitici in de Commissie en nationale regeringen. De ERT kan daarom beschouwd worden als een van de belangrijkste architecten van de grote Verdragen van de Europese Unie[1] sedert 1985, en beleidsbeslissingen zoals de Uitbreiding van de Europese Unie, de invoering van de euro, pan-Europese verbindingen zoals de Eurotunnel en de Sontbrug tussen Denemarken en Zweden,[2] de Lissabonstrategie[3] of het trans-Atlantisch handelsverdrag TTIP.[4]

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

Huidig voorzitter is Benoît Potier (Air Liquide), Frankrijk. Vicevoorzitter is Nils S. Andersen (A.P. Moller – Maersk), Denemarken. Secretaris-generaal is Brian Ager. De groep telt ongeveer vijftig leden (alfabetisch naar bedrijf):

Netwerken[bewerken | brontekst bewerken]

De ERT werkt nauw samen met BUSINESSEUROPE, de officiële vertegenwoordiger van het zakenleven bij de Europese instellingen. Leden van de ERT nemen ook geregeld deel aan de Bilderbergconferenties.[4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]