European Science Foundation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zetel van de European Science Foundation in Straatsburg

De European Science Foundation (ESF) is een associatie van 67 leden, telkenmale organisaties die het wetenschappelijk onderzoek in 29 Europese landen ondersteunen.

De ESF is een onafhankelijke, niet-gouvernementele organisatie zonder winstoogmerk die de coördinatie en samenwerking van Europees onderzoek bevordert, advies verleent over een Europese onderzoeksstrategie, de mobiliteit van onderzoekers ondersteunt en de samenvoeging van middelen voor wetenschappelijk onderzoek verbetert.

Ze werd gesticht in 1974 en heeft haar zetel in het Franse Straatsburg. Daarnaast is er een kantoor in Brussel en een Maritiem onderzoekskantoor in Oostende.

Tot de leden behoren onder meer uit België het Vlaams Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek en het Franstalig Fonds de la Recherche Scientifique - FNRS, uit Denemarken onder andere het Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, uit Duitsland onder andere het Helmholtz-Gemeinschaft en het Max-Planck-Gesellschaft, uit Frankrijk onder andere het Centre national de la recherche scientifique en het Institut de recherche pour le développement, de Hongaarse Academie van Wetenschappen, uit Nederland de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, de Poolse Academie van Wetenschappen, uit het Verenigd Koninkrijk onder andere de British Academy en uit Zweden onder andere de Kungliga Vetenskapsakademien.