Europees Muziekfestival voor de Jeugd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd is een jaarlijkse internationale muziek-ontmoeting te Neerpelt voor jongeren. De idee achter het festival is dat muziek(-beoefening) grenzen verlegt, banden smeedt en de horizon verruimt.

Historiek[bewerken]

Het festival begon als een initiatief van de plaatselijke afdeling van het Davidsfonds, toen in 1953 een tiental koren elkaar ontmoetten. Het jaar daarna kwamen een tiental muziekkorpsen samen in een instrumentale ontmoeting. Stichter en bezieler was Jan Coninx, priester-leraar aan het Sint-Hubertuscollege te Neerpelt. Vanaf 1955 kreeg het festival een internationaal karakter, door de deelname van enkele Nederlandse groepen, later gevolgd door koren uit Duitsland en andere Europese landen. De laatste jaren zijn 100 ingeschreven groepen uit 20 à 25 verschillende landen geen uitzondering. Huidige voorzitter: Rutger Nuyts, vicevoorzitter Frans Ulens.

Overzicht van de voorzitters

  • Lambert Vinken (30j)
  • Peter Berben (20j)
  • Jan Coninx (2002-2012)
  • Rutger Nuyts (2012-...)

Internationale Jeugd[bewerken]

Het festival wordt om de beurt gehouden voor koren ("vocaal") en voor instrumenten ("instrumentaal"), waarbij zowel klassieke instrumenten en ensembles als hafabra's aan bod komen. De maximumleeftijd is gesteld op 25 jaar

Jonge mensen stimuleren om (samen) muziek te beoefenen is en blijft de drijfveer en doelstelling van dit festival. Neerpelt wil immers het epicentrum zijn waar jongeren uit verschillende culturen elkaar kunnen ontmoeten en leren waarderen in de muziek.

Het festival biedt jaarlijks rond het eerste weekend van mei de gelegenheid aan jonge musici om hun talenten te tonen aan een publiek en aan een internationale vakjury. De beoordeling die men tijdens de dagelijkse proclamatie ontvangt, is een waardepeiling die door de jaren heen een stevige reputatie in Europa heeft opgebouwd.
Behalve een muziekwedstrijd voor koren en muziek-ensembles, is er nu ook een compositiewedstrijd aan toegevoegd.

Naast het muzikale aspect speelt ontmoeting en verbroedering tussen de deelnemers onderling en van de deelnemers met de lokale bevolking een grote rol. Het hartelijke en gastvrije karakter van dit festival, dat het thema "Alle Menschen werden Brüder" sinds jaren in zijn vaandel draagt, komt vooral door de grote inzet van vrijwilligers in bestuur en organisatie.
Vele orkestleiders en koordirigenten zijn razend enthousiast over de unieke, mooie momenten die ze met hun jongerengroep in Neerpelt mochten beleven.

In het recente verleden behaalde Nederlandse ensembles uitstekende resultaten op dit festival. Zo kreeg het Hilversumse jeugdstrijkorkest Het Cuypersensemble in 2005 van de jury de 1e prijs summa cum laude. In 2007 behaalde de Jeugdharmonie Sint-Jan van Herderen - Riemst de 1e prijs summa cum Laude. De groep kreeg daarna ook nog de eer om op het laureatenconcert mee te spelen. Ook het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest (NJAO) behaalde in 2011 de 1e prijs summa cum laude en speelde op het laureatenconcert.


Sedert enkele jaren gaat het Muziekfestival gepaard met allerlei randevenementen, zoals een vuurwerk, theatervoorstellingen in de openlucht, en verscheidene workshops.

Neerpelt wordt tijdens het festivalweekend het epicentrum van de muziek. In het centrum van Neerpelt worden de groepen ontvangen in Piazza Festivo. De laatste jaren is het ontmoetingscentrum De Peel de locatie van Piazza Festivo. Allerlei activiteiten vinden daar en op andere plaatsen in Neerpelt plaats (zoals optredens, souvenirs, tentoonstellingen, workshops).

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor amateurkunsten uitgereikt op 27 april 2013 aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) uit Neerpelt

Afwisselend[bewerken]

Zoals aangehaald wordt het festival om de beurt gehouden voor koren ("vocaal") en voor instrumenten ("instrumentaal"), waarbij zowel klassieke instrumenten en ensembles als hafabra's tot Jazz aan bod komen.

2011: 59ste instrumentale editie
Van vrijdag 29 april tot maandag 2 mei 2011'
2012: 60ste vocale editie
Van vrijdag 27 april tot woensdag 2 mei 2012
2013: 61ste instrumentale editie
Van vrijdag 3 mei tot maandag 6 mei 2013
2014: 62ste vocale editie
Van donderdag 1 mei tot maandag 5 mei 2014
2015: 63ste instrumentale editie
Van donderdag 30 april tot maandag 4 mei 2015
2016: 64ste vocale editie
Van vrijdag 29 april tot maandag 2 mei 2016

Externe links[bewerken]