Europees economisch samenwerkingsverband

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Een Europees economisch samenwerkingsverband (eesv) was de eerste communautaire rechtsvorm voor samenwerking tussen ondernemingen, alsmede tussen beroepsbeoefenaren. Het werd op 25 juli 1985 geïntroduceerd (EEG 2137/85).

Het is een bepaald samenwerkingsverband dat binnen de Europese Unie rechtspersoonlijkheid heeft, met het oog op de vereenvoudiging en bevordering van grensoverschrijdende samenwerking.

Het eesv was het enige instrument dat ondernemingen een kader voor samenwerking biedt dat rechtstreeks verbonden is met de rechtsorde van de Europese Gemeenschap. Deze samenwerkingsvorm is echter niet vaak gebruikt, wat mogelijk te verklaren is door de weinige bekendheid die er bij ondernemers was of door de beperkte mogelijkheden. Een eesv mag bijvoorbeeld geen winstoogmerk hebben. Verder bezat het eesv niet in alle lidstaten rechtspersoonlijkheid en mag het slechts een beperkt aantal werknemers in dienst hebben. Ten slotte zijn de leden van een eesv allen hoofdelijk en onbeperkt aansprakelijk voor de schulden.

Op 8 oktober 2001 werd daarom een Verordening (EG 2157/2001) aangenomen betreffende het statuut van de Europese Vennootschap. Deze Societas Europaea (SE) wordt niet gehinderd door de beperkingen van het eesv.

Externe link[bewerken]