Europees kampioenschap ijshockey vrouwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Europees kampioenschap ijshockey voor vrouwen is een voormalig ijshockeytoernooi voor landenploegen dat 5× gespeeld werd in de periode 1989-1996. Vanaf de derde editie werd gespeeld in twee groepen waarbij de deelnemers van de tweede groep niet in aanmerking kwamen voor de titel. Het is met het World Women's Hockey Tournament 1987 een voorloper van het wereldkampioenschap en de Olympische Spelen voor vrouwenijshockey. Sinds elk jaar een van die twee wedstrijden wordt georganiseerd, is het Europees kampioenschap niet meer georganiseerd.

Overzicht van de kampioenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Deelname Goud Zilver Brons Plaats
1989 8 Vlag van Finland Finland Vlag van Zweden Zweden Vlag van Duitsland Duitsland Vlag van Duitsland Duitsland (Düsseldorf, Ratingen)
1991 10 Vlag van Finland Finland Vlag van Zweden Zweden Vlag van Denemarken Denemarken Vlag van Tsjecho-Slowakije Tsjecho-Slowakije (Havířov, Frýdek-Místek)
1993 6+5 Vlag van Finland Finland Vlag van Zweden Zweden Vlag van Noorwegen Noorwegen Vlag van Denemarken Denemarken (Esbjerg) + Vlag van Oekraïne Oekraïne (Kiev)
1995 6+8 Vlag van Finland Finland Vlag van Zweden Zweden Vlag van Zwitserland Zwitserland Vlag van Letland Letland (Riga) + Vlag van Denemarken Denemarken (Odense, Esbjerg, Gentofte)
1996 6+8 Vlag van Zweden Zweden Vlag van Rusland Rusland Vlag van Finland Finland Vlag van Rusland Rusland (Jaroslavl) + Vlag van Slowakije Slowakije (Trnava, Piešťany)