Europees kampioenschap quizzen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Het Europees kampioenschap quizzen is een internationale quizcompetitie, jaarlijks georganiseerd door de International Quizzing Association (IQA).

Geschiedenis[bewerken]

In 2003 werd een eerste internationale confrontatie georganiseerd in het Engelse Bromley. Op de ploegenquiz zegevierde het Belgische Café Den Hemel en de Belgen wonnen de interland tegen Engeland. Het systeem zoals gehanteerd tijdens deze interland zou ook de volgende jaren gebruikt worden. De landenploegen bestaan uit vier spelers en kiezen om beurten twee thema's van telkens drie vragen uit in totaal dertig thema's. Er zijn geleidelijk aan meer punten te verdienen, zodat ook tactiek een rol speelt.

In 2004 volgde in Gent het eerste volwaardige Europese kampioenschap, georganiseerd door het pas opgerichte IQA (International Quizzing Association). Er waren deelnemers uit zeven landen. Kevin Ashman won de individuele titel, Engeland het landenkampioenschap en de Belgen van Martine Van Camp de titel voor teams.

Op het EK 2005 in Tallinn waren ook Finland, Kroatië en Roemenië vertegenwoordigd. Er werd ook nog een kampioenschap voor duo's geïntroduceerd, gewonnen door Pat Gibson en Ian Bailey. België werd Europees kampioen, Kevin Ashman verlengde zijn individuele titel en Het Estse Duubel mocht zich het beste team noemen.

Het EK 2006 in Parijs kende individueel en bij de landen dezelfde winnaars. Ashman won met zijn ploeg Milhous ook de ploegentitel, de Belgen Marc Van Springel en Paul Arts behaalden de titel bij de duo's. Er waren voor het eerst quizzers uit Litouwen, Frankrijk en Duitsland aanwezig.

In 2007 wist Nico Pattyn de Angelsaksische dominantie op de individuele kampioenschappen te doorbreken en werd Europees kampioen te Blackpool. Zijn landgenoot Lieven Vandenbrande werd tweede. Het werd diens laatste optreden in de internationale quizscene. Kort daarna overleed hij onverwacht. België werd in de finale van de landencompetitie geklopt door eeuwige rivaal Engeland. Erik Derycke en Tom Trogh wonnen de titel voor duo's en Broken Hearts behaalde de ploegentitel. Hongarije werd als nieuw land verwelkomd en er waren ook delegaties buiten competitie aanwezig uit India en de Verenigde Staten, met o.a. Ken Jennings.

Een jaar later, in Oslo, heroverde Ashman zijn individuele titel. De Belgen deden hetzelfde in de landencompetitie. Broken Hearts behield zijn titel in de ploegenquiz en de duoquiz werd voor de derde keer op rij gewonnen door een Belgisch duo, deze keer door Ronny Swiggers (individueel tevens de beste Belg) en Albert November.

Het EK 2009 te Dordrecht was een compleet succes voor de Engelsen. Ze wonnen voor de derde keer het landenkampioenschap, opnieuw in een finale tegen België. Individueel was Kevin Ashman voor de vijfde keer op zes edities de beste. De Belgen Nico Pattyn en Ronny Swiggers werden vierde en vijfde. Voor het eerst streed een Duitser, Holger Waldenberger, mee voor de ereplaatsen. Broken Hearts scoorde een hattrick door opnieuw de ploegentitel weg te kapen. Twee spelers van dit team, Olav Bjortomt en David Stainer, wonnen de duoquiz.

Ook in 2010 wonnen de Engelsen alle gouden medailles, dit voor eigen volk in Derby. Ashman verloor zijn individuele titel aan Olav Bjortomt in een finale waarin ook vier Belgen meededen. Ronny Swiggers werd vijfde, Nico Pattyn zesde, Tom Trogh achtste en Bernard Kreps negende. Bij de drie andere te winnen titels behoorden Kevin Ashman en Pat Gibson telkens tot het winnende kamp: ze wonnen de duoquiz, maakten deel uit van de Milhous Warriors die vier jaar na hun vorige titel opnieuw zegevierden, en vooral: ze versloegen de Belgen opnieuw met de Engelse nationale ploeg. Erik Derycke en Tom Trogh werden vijfde in de duoquiz en Clockwork behaalde brons in de ploegenquiz. Het was het eerste EK zonder de eerder dat jaar overleden Mark Bytheway, wereldkampioen quizzen in 2008.

Het EK van 2011 vond plaats in het historische kader van de Brugse Lakenhallen. Er namen 237 quizzers deel uit achttien landen. Dertien landen vormden een nationale ploeg. De kwalificatiematch leek de Engels-Belgische dominantie te bevestigen, maar in de halve finales werden de beide favorieten verrast door Noorwegen en Finland. In de finale wisten de Finnen de Noren te kloppen met één punt verschil, terwijl de Belgen brons behaalden door de Engelsen te kloppen. Individueel heroverde Kevin Ashman met overmacht zijn titel. De Belgen Ronny Swiggers en Bernard Kreps werden vijfde en zesde. Ook de teamquiz kende een vertrouwde winnaar met Broken Hearts, en Clockwork werd met een vijfde stek opnieuw de beste Belgische ploeg. Kevin Ashman en Pat Gibson, de nummers 1 en 2 van de individuele competitie, hernieuwden hun titel in de duoquiz, voor de Belgische ex-winnaars Erik Derycke en Tom Trogh.

In 2012 keerde het EK na zeven jaar terug naar Estland, meer bepaald naar Tartu. Net als in Brugge verloor België nipt de halve finale van Finland, waarna Engeland de Scandinaviërs klopte in de finale. Het individuele kampioenschap zag nieuwe namen naar voor treden. De Duitser Holger Waldenberger haalde het voor de Est Igor Habal. De Belgen behaalden een vijfde (Ronny Swiggers), zevend (Tom Trogh) en negende (Bernard Kreps) plaats. Kevin Ashman en Pat Gibson werden voor de derde opeenvolgende keer kampioen bij de duo's, terwijl het Fins-Estse JFGI de titel behaalde in de ploegencompetitie, voor het uit vier nationaliteiten bestaande Europalia en het met een Amerikaan aangevulde Belgische Alzheimer.

Voor het EK 2013 trok men opnieuw naar Engeland, meer bepaald Liverpool. In de crypte van de Liverpool Metropolitan Cathedral, een gebouw van Edwin Lutyens, verlengden de Engelsen hun titel na een duidelijke zege tegen de Belgen. De Belgen bleven wel de enigen die in de tien edities tot op heden telkens een medaille haalden. Individueel werd het toernooi een triomf voor de Belgen. Na heel wat ereplaatsen op Europese en wereldkampioenschappen haalde Ronny Swiggers zijn eerste internationale individuele titel. Hij klopte zijn landgenoot en voormalig Europees kampioen Nico Pattyn. Bernard Kreps werd vierde, Tom Trogh achtste en Lars Van Moer tiende. In het nieuwe Masters tornooi, met 24 deelnemers ook van buiten Europa klopte Nico Pattyn regerend wereldkampioen Pat Gibson in de finale. Bernard Kreps sneuvelde in de halve finales. Kevin Ashman en Pat Gibson wonnen nog maar eens de duoquiz en triomfeerden ook met hun Milhous Warriors in de ploegenquiz. Het Belgische Clockwork was daarin opnieuw de beste met een derde plaats.

Het EK 2014 vond voor het eerst niet in Noord- of Noordwest-Europa plaats, maar wel in Boekarest, in het Intercontinental Hotel aldaar. Opnieuw behaalde een land de eerste twee plaatsen individueel, maar deze keer waren het de Engelsen. Olav Bjortomt behaalde zijn tweede titel, na een spannende strijd met Kevin Ashman. De Belg Ronny Swiggers (vierde) moest na extra vragen het brons aan de Fin Tero Kalliolevo laten, zijn landgenoot Nico Pattyn werd achtste. Samen met Kalliolevo won Ronny Swiggers wel goud in de duoquiz, opnieuw na schiftingsvragen tegen Kevin Ashman en Pat Gibson. De teamquiz was voor de vijfde keer op rij voor Broken Hearts, met kampioen Olav Bjortomt maar ook de Fransman Didier Bruyère in hun rangen. Deze keer was Café Den Hemel de eerste Belgische ploeg met een vijfde plaats. De landencompetitie zag voor de negende keer in elf jaar een finale tussen de Engelsen en de Belgen, waarbij de eersten opnieuw aan het langste eind trokken. Het brons was voor Noorwegen, Nederland werd mooi vijfde.

In 2015 trok het EK naar het Nederlandse Rotterdam. België kon deze keer Engeland het vuur aan de schenen leggen, maar uiteindelijk werd de finale van het landenkampioenschap nipt met 87 tegen 83 verloren. Olav Bjortomt verlengde zijn titel en werd op ruime afstand gevolgd door Ronny Swiggers. Tom Trogh werd negende en tweede Belg. Broken Hearts zegevierde nog maar eens in de teamquiz, maar had slechts een punt voorsprong op Clockwork, die zo opnieuw naast het goud grepen. Bjortomt werd, samen met zijn landgenoot Stainer, geklopt op de teamquiz door die andere Engelse toppers, Kevin Ashman en Pat Gibson. Hij behaalde zo drie gouden en een zilveren medaille.

In 2016 werd de wedstrijd opengesteld voor deelnemers uit landen buiten Europa. Het is de bedoeling om vierjaarlijks dergelijke Quiz Olympiade te organiseren.[1] De eerste editie vond plaats in Athene, alzo verwijzend naar de eerste Olympische Spelen uit de moderne geschiedenis. Er waren deelnemers uit twintig Europese landen, met verder nog delegaties uit Australië, Brazilië, Canada, India, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. De Europeanen gingen met de meeste medailles aan de haal.

Engeland haalde met overmacht de titel in de landencompetitie, na opnieuw een finale tegen de Belgen. Individueel won Olav Bjortomt zijn derde titel op rij en zijn vierde in totaal, voor zijn landgenoten Kevin Ashman en Pat Gibson. Ronny Swiggers was met een vierde plaats alweer beste Belg, de Amerikaan Raj Dhuwalia werd vijfde en beste niet-Europeaan. In de duoquiz klopten Ashman en Gibson net als in 2015 Bjortomt en Stainer, met de Belg Nico Pattyn en de Amerikaan Ed Toutant op de derde plaats. De clubcompetitie werd gewonnen door het Belgische team Café Den Hemel, deze keer met ook Ronny Swiggers in hun rangen.

Verder waren er nog de specialist quizzes: twaalf quizzen rond verschillende onderwerpen. Kevin Ashman won er drie, en behaalde ook de eindzege in het totaalklassement en de high brow onderwerpen. De Belg Paul Arts won aardrijkskunde, voor zijn landgenoot Nico Pattyn die ook zilver won op geschiedenis en derde werd in de high brow onderwerpen. Ronny Swiggers was tweede voor visuele kunsten en derde voor popmuziek, en werd derde in het totaalklassement. Er waren ook twee zeges voor Nederland: Ujjwal Deb was de beste in business, Michael-Dennis Biemans behaalde de zege op digital. Lorcan Duff uit Ierland, de winnaar in televisie en popmuziek, was overall de beste in de populaire onderwerpen. De Amerikaan Brandon Saunders won de speed quiz, de Noor Tore Dahl de knockout quiz.


Palmares[bewerken]

Landencompetitie[bewerken]

Jaar Plaats Winnaar 2de 3de 4de 5de
2003 Bromley Vlag van België België (138) Vlag van Engeland Engeland (86)
2004 Gent Vlag van Engeland Engeland (56) (penalty's 3) Vlag van België België (56) (penalty's 1) Vlag van Estland Estland & Vlag van Nederland Nederland
2005 Tallinn Vlag van België België (94) Vlag van Engeland Engeland (76) Vlag van Estland Estland & Rest of Europe
2006 Parijs Vlag van België België (94) Vlag van Engeland Engeland (85) Vlag van Noorwegen Noorwegen Vlag van Nederland Nederland Vlag van Wales Wales
2007 Blackpool Vlag van Engeland Engeland (91) Vlag van België België (77) Vlag van Noorwegen Noorwegen & Vlag van Finland Finland Vlag van Nederland Nederland
2008 Oslo Vlag van België België (83) Vlag van Engeland Engeland (77) Vlag van Finland Finland Vlag van Noorwegen Noorwegen Vlag van Estland Estland
2009 Dordrecht Vlag van Engeland Engeland (92) Vlag van België België (81) Vlag van Noorwegen Noorwegen Vlag van Nederland Nederland Vlag van Finland Finland
2010 Derby Vlag van Engeland Engeland (97) Vlag van België België (74) Vlag van Finland Finland Vlag van Wales Wales Vlag van Noorwegen Noorwegen
2011 Brugge Vlag van Finland Finland (70) Vlag van Noorwegen Noorwegen (69) Vlag van België België Vlag van Engeland Engeland Vlag van Nederland Nederland
2012 Tartu Vlag van Engeland Engeland (99) Vlag van Finland Finland (75) Vlag van België België Vlag van Noorwegen Noorwegen Vlag van Nederland Nederland
2013 Liverpool Vlag van Engeland Engeland (99) Vlag van België België (69) Vlag van Noorwegen Noorwegen Vlag van Estland Estland Vlag van Finland Finland
2014 Boekarest Vlag van Engeland Engeland (86) Vlag van België België (67) Vlag van Noorwegen Noorwegen Vlag van Wales Wales Vlag van Estland Estland
2015 Rotterdam Vlag van Engeland Engeland (87) Vlag van België België (83) Vlag van Estland Estland Vlag van Noorwegen Noorwegen Vlag van Ierland Ierland
2016 Athene Vlag van Engeland Engeland (99) Vlag van België België (56) Vlag van Noorwegen Noorwegen Vlag van Wales Wales Vlag van Kroatië Kroatië
2017 Zagreb Vlag van Engeland Engeland (83) Vlag van België België (63) Vlag van Finland Finland Vlag van Estland Estland Vlag van Wales Wales

Individueel (volgens systeem)[bewerken]

Jaar Plaats Winnaar 2de 3de 4de 5de
2004 Gent Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Nico Pattyn (Vlag van België België) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Indrek Salis (Vlag van Estland Estland) Derk de Graaf (Vlag van Nederland Nederland)
2005 Tallinn Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Indrek Salis (Vlag van Estland Estland) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Lauri Naber (Vlag van Estland Estland) Andres Pulver (Vlag van Estland Estland)
2006 Parijs Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Mark Bytheway (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Lieven Vandenbrande (Vlag van België België) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Olav Bjortomt (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk)
2007 Blackpool Nico Pattyn (Vlag van België België) Lieven Vandenbrande (Vlag van België België) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Ronny Swiggers (Vlag van België België) Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk)
2008 Oslo Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Olav Bjortomt (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Ronny Swiggers (Vlag van België België) Mark Bytheway (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk)
2009 Dordrecht Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Olav Bjortomt (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Nico Pattyn (Vlag van België België) Ronny Swiggers (Vlag van België België)
2010 Derby Olav Bjortomt (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Tero Kalliolevo (Vlag van Finland Finland) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Ronny Swiggers (Vlag van België België)
2011 Brugge Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Olav Bjortomt (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Jesse Honey (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Ronny Swiggers (Vlag van België België)
2012 Tartu Holger Waldenberger (Vlag van Duitsland Duitsland) Igor Habal (Vlag van Estland Estland) Olav Bjortomt (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Thomas Kolåsæter (Vlag van Noorwegen Noorwegen) Ronny Swiggers (Vlag van België België)
2013 Liverpool Ronny Swiggers (Vlag van België België) Nico Pattyn (Vlag van België België) Jesse Honey (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Bernard Kreps (Vlag van België België) Ove Põder (Vlag van Estland Estland)
2014 Boekarest Olav Bjortomt (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Tero Kalliolevo (Vlag van Finland Finland) Ronny Swiggers (Vlag van België België) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland)
2015 Rotterdam Olav Bjortomt (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Ronny Swiggers (Vlag van België België) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Didier Bruyère (Vlag van Frankrijk Frankrijk) Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk)
2016 Athene Olav Bjortomt (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Ronny Swiggers (Vlag van België België) Tero Kalliolevo (Vlag van Finland Finland)[2]
2017 Zagreb Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Olav Bjortomt (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Ronny Swiggers (Vlag van België België) David Stainer (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk)

Individueel (volgens punten)[bewerken]

Tot en met 2007 kon dit verschillen.

Jaar Plaats Winnaar 2de 3de 4de 5de
2004 Gent Nico Pattyn (Vlag van België België) Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Bernard Kreps (Vlag van België België) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Marnix Baes (Vlag van België België)
2005 Tallinn Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Indrek Salis (Vlag van Estland Estland) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Andres Pulver (Vlag van Estland Estland) Tauno Vahter (Vlag van Estland Estland)
2006 Parijs Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Mark Bytheway (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Lieven Vandenbrande (Vlag van België België) Eric Kilby (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk)
2007 Blackpool Nico Pattyn (Vlag van België België) Kevin Ashman (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Ronny Swiggers (Vlag van België België) Olav Bjortomt (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk)

Ploegen[bewerken]

Jaar Plaats Winnaar 2de 3de 4de 5de
2003 Bromley Café Den Hemel (Vlag van België België) Clockwork (Vlag van België België) Beunhazen (Vlag van België België) Milhous Warriors (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Kwizona (Vlag van België België)
2004 Gent Martine Van Camp (Vlag van België België) Here Jezus (Vlag van België België) Beunhazen (Vlag van België België) Brodders (Vlag van België België) Kwizona (Vlag van België België)
2005 Tallinn Duubel (Vlag van Estland Estland) Turvas (Vlag van Estland Estland) Kalamaja Tsirkus (Vlag van Estland Estland) Iron (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Kroatië Kroatië) Kvart (Vlag van Estland Estland)
2006 Parijs Milhous (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) The Geeks (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Les Coeurs Blessés (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) In Seine in The Brain (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Café Den Hemel (Vlag van België België)
2007 Blackpool Broken Hearts (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Clockwork (Vlag van België België) Café Den Hemel (Vlag van België België) Alzheimer (Vlag van België België) It's Grim Up North (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk)
2008 Oslo Broken Hearts (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) It's Grim Up North (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) JFGI (Vlag van Finland Finland & Vlag van Estland Estland) Milhous Warriors (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Clockwork (Vlag van België België)
2009 Dordrecht Broken Hearts (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) JFGI (Vlag van Finland Finland & Vlag van Estland Estland) Vatican City (Vlag van België België, Vlag van Noorwegen Noorwegen & Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Alzheimer (Vlag van België België) It's Grim Up North (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk)
2010 Derby Milhous Warriors (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Broken Hearts (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Clockwork (Vlag van België België) Real Mad Quizzers (Vlag van Duitsland Duitsland, Vlag van Kroatië Kroatië, Vlag van Nederland Nederland & Vlag van Noorwegen Noorwegen) Café Den Hemel (Vlag van België België)
2011 Brugge Broken Hearts (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Europalia(Vlag van Duitsland Duitsland, Vlag van Kroatië Kroatië, Vlag van Nederland Nederland & Vlag van Noorwegen Noorwegen) JFGI (Vlag van Finland Finland & Vlag van Estland Estland) Milhous Warriors (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Clockwork (Vlag van België België)
2012 Tartu JFGI (Vlag van Finland Finland & Vlag van Estland Estland) Europalia(Vlag van Duitsland Duitsland, Vlag van Kroatië Kroatië, Vlag van Nederland Nederland & Vlag van Noorwegen Noorwegen) Alzheimer (Vlag van België België & Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten) Broken Hearts (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Clockwork (Vlag van België België)
2013 Liverpool Milhous Warriors (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) JFGI (Vlag van Finland Finland & Vlag van Estland Estland) Clockwork (Vlag van België België) Broken Hearts (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Europalia(Vlag van Duitsland Duitsland, Vlag van Kroatië Kroatië, Vlag van Nederland Nederland & Vlag van Noorwegen Noorwegen)
2014 Boekarest Broken Hearts (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Frankrijk Frankrijk) JFBI (Vlag van Finland Finland & Vlag van Estland Estland) Europalia(Vlag van Duitsland Duitsland, Vlag van Kroatië Kroatië, Vlag van Nederland Nederland & Vlag van Noorwegen Noorwegen) Milhous Warriors (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Café Den Hemel (Vlag van België België)
2015 Rotterdam Broken Hearts (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Frankrijk Frankrijk) Clockwork (Vlag van België België) Europalia(Vlag van Duitsland Duitsland, Vlag van Kroatië Kroatië, Vlag van Nederland Nederland & Vlag van Noorwegen Noorwegen) JFLI (Vlag van Finland Finland & Vlag van Estland Estland) Milhous Warriors (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk)
2016 Athene Café Den Hemel (Vlag van België België) Broken Hearts (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Frankrijk Frankrijk) Milhous Warriors (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Europalia(Vlag van Duitsland Duitsland, Vlag van Kroatië Kroatië, Vlag van België België & Vlag van Noorwegen Noorwegen) JFBI (Vlag van Finland Finland & Vlag van Estland Estland)
2017 Zagreb Europalia(Vlag van Duitsland Duitsland, Vlag van Kroatië Kroatië, Vlag van België België & Vlag van Noorwegen Noorwegen) JFGI (Vlag van Finland Finland & Vlag van Estland Estland) Sage Supercilia(Vlag van Duitsland Duitsland, Vlag van Estland Estland, Vlag van Ierland Ierland & Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten) Café Den Hemel (Vlag van België België) Flock of Steven Seagals

Duo's[bewerken]

Jaar Plaats Winnaar 2de 3de 4de 5de
2005 Tallinn Ian Bayley & Pat Gibson (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Ierland Ierland) Marnix Baes & Bart Permentier (Vlag van België België) Paul Arts & Nico Pattyn (Vlag van België België) Kevin Ashman & Tim Westcott (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Ove Põder & Tauno Vahter (Vlag van Estland Estland)
2006 Parijs Paul Arts & Marc Van Springel (Vlag van België België) Kevin Ashman & Mark Bytheway (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Keith Andrew & Sean O'Neill (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Ierland Ierland) Olav Bjortomt & David Stainer (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Peter Vollebergh & Stefaan Watté (Vlag van België België)
2007 Blackpool Erik Derycke & Tom Trogh (Vlag van België België) Teri Kalliolevo & Jussi Suvanto (Vlag van Finland Finland) Albert November & Ronny Swiggers (Vlag van België België) Kevin Ashman & Mark Bytheway (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Paul Arts & Nico Pattyn (Vlag van België België)
2008 Oslo Albert November & Ronny Swiggers (Vlag van België België) Olav Bjortomt & David Stainer (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Kevin Ashman & Mark Bytheway (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Tero Kalliolevo & Jussi Suvanto (Vlag van Finland Finland) Erik Derycke & Tom Trogh (Vlag van België België)
2009 Dordrecht Olav Bjortomt & David Stainer (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Ian Bayley & Pat Gibson (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Ierland Ierland) Kevin Ashman & Mark Bytheway (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Tero Kalliolevo & Jussi Suvanto (Vlag van Finland Finland) Kathryn Johnson & David Lea (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Ierland Ierland)
2010 Derby Kevin Ashman & Pat Gibson (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Ierland Ierland) Tero Kalliolevo & Jussi Suvanto (Vlag van Finland Finland) Olav Bjortomt & David Stainer (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Dorjana Sirola & Holger Waldenberger (Vlag van Kroatië Kroatië & Vlag van Duitsland Duitsland) Erik Derycke & Tom Trogh (Vlag van België België)
2011 Brugge Kevin Ashman & Pat Gibson (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Ierland Ierland) Erik Derycke & Tom Trogh (Vlag van België België) Olav Bjortomt & David Stainer (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Ian Bayley & Jesse Honey (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Tero Kalliolevo & Jussi Suvanto (Vlag van Finland Finland)
2012 Tartu Kevin Ashman & Pat Gibson (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Ierland Ierland) Tero Kalliolevo & Jussi Suvanto (Vlag van Finland Finland) Dorjana Sirola & Holger Waldenberger (Vlag van Kroatië Kroatië & Vlag van Duitsland Duitsland) Ian Bayley & Jesse Honey (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Olav Bjortomt & Tom Trogh (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk& Vlag van België België)
2013 Liverpool Kevin Ashman & Pat Gibson (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Ierland Ierland) Olav Bjortomt & David Stainer (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Tero Kalliolevo & Jussi Suvanto (Vlag van Finland Finland) Ian Bayley & Jesse Honey (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Erik Derycke & Tom Trogh (Vlag van België België)
2014 Boekarest Tero Kalliolevo & Ronny Swiggers (Vlag van Finland Finland & Vlag van België België) Kevin Ashman & Pat Gibson (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Ierland Ierland) Olav Bjortomt & David Stainer (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Dorjana Sirola & Holger Waldenberger (Vlag van Kroatië Kroatië & Vlag van Duitsland Duitsland) Didier Bruyère & Mark Grant (Vlag van Frankrijk Frankrijk & Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk)
2015 Rotterdam Kevin Ashman & Pat Gibson (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Ierland Ierland) Olav Bjortomt & David Stainer (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Didier Bruyère & Ian Bayley (Vlag van Frankrijk Frankrijk & Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Thomas Kolåsæter & Tore Dahl (Vlag van Noorwegen Noorwegen) Tero Kalliolevo & Ronny Swiggers (Vlag van Finland Finland & Vlag van België België)
2016 Athene Kevin Ashman & Pat Gibson (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk & Vlag van Ierland Ierland) Olav Bjortomt & David Stainer (Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Didier Bruyère & Ian Bayley (Vlag van Frankrijk Frankrijk & Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk) Dorjana Sirola & Holger Waldenberger (Vlag van Kroatië Kroatië & Vlag van Duitsland Duitsland) Tero Kalliolevo & Ronny Swiggers (Vlag van Finland Finland & Vlag van België België) [3]
2017 Zagreb

Masters[bewerken]

Jaar Plaats Winnaar 2de 3de en 4de
2013 Liverpool Nico Pattyn (Vlag van België België) Pat Gibson (Vlag van Ierland Ierland) Thomas Kolåsæter (Vlag van Noorwegen Noorwegen) & Bernard Kreps (Vlag van België België)

Externe links[bewerken]