Europese Akte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Europese Akte is een document dat op 17 en 28 februari 1986 in respectievelijk Luxemburg-stad en Den Haag is getekend door de toenmalige twaalf lidstaten van de Europese Gemeenschappen. Het is in werking getreden op 1 juli 1987.

Het verdrag bestaat uit twee gedeelten:

  1. Het wijzigde op verschillende punten de drie communautaire verdragen (het Verdrag van Parijs en de beide Verdragen van Rome).
  2. Onder de naam Europese Politieke Samenwerking (EPS) werd voorzien in het samenwerkingsverband voor de coördinatie van de buitenlandse politiek, de directe voorloper van het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid (GBVB) van de Europese Unie. Bovendien werd het feitelijk bestaan van de Europese Raad juridisch erkend.

Het doel van het verdrag was wetten van de lidstaten verder te harmoniseren en de barrières tussen lidstaten op het gebied van handel en het vrije verkeer van personen op te heffen, waardoor de concurrentiepositie van de lidstaten zou toenemen. De lidstaten stelden zich tot doel om op uiterlijk op 1 januari 1993 de Europese interne markt te realiseren, maar dat is niet volledig gelukt. Het verdrag dat de interne markt mogelijk moest maken en de Europese Unie zou opzetten, het Verdrag van Maastricht, bouwde voor een groot deel voort op wat met de Europese Akte bereikt was.

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

1948 1952 1958 1967 1987 1993 1999 2002 2003 2009 2011
Brussel EGKS EEG / Euratom Fusieverdrag Europese Akte EU-Verdrag Amsterdam Nice Lissabon
Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS)
Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (EURATOM)
Europese Economische Gemeenschap (EEG)
P

IJ

L

E

R

S
Europese Gemeenschap (EG) Europese Unie (EU)
↑Europese Gemeenschappen↑ Justitie & Binnenlandse Zaken (JBZ)
Politiële & justitiële samenwerking in strafzaken (PJSS)
Europese politieke samenwerking (EPS) Gemeenschappelijk buitenlands & veiligheidsbeleid (GBVB)
West-Europese Unie (WEU)

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]