Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De landen van de EGKS
Oprichtingsverdrag EGKS NL-HaNA

De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal of de EGKS was een 6 Europese landen tellende organisatie die bedoeld was om een ononderbroken voorziening van staal en kolen te garanderen voor de heropbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog. De EGKS geldt als een prille aanzet tot de Europese Unie en werd in 2002, na 50 jaar, opgeheven.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De EGKS kwam in 1951 onder het voorzitterschap van Jean Monnet tot stand bij de ondertekening van het Verdrag van Parijs door Frankrijk, West-Duitsland, Italië en de Benelux, bestaande uit België, Nederland en Luxemburg. De organisatie had als kerndoel de permanente toelevering van kolen en staal te verzekeren, wat belangrijk was voor de heropbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog. Bovendien was de gemeenschap revolutionair: de voormalige aartsvijanden, Duitsland en Frankrijk, sloegen 6 jaar na de Tweede Wereldoorlog de handen ineen om solidair hun schouders te zetten onder een gezamenlijk project. Immers zonder kolen en staal kon een land ook niet aan oorlogvoeren denken.

De taak van de EGKS was om een interne markt voor kolen en staal te scheppen. De EGKS was de eerste van de Europese Gemeenschappen (EG) en heeft de weg gebaand voor verdere Europese integratie. In 1967 kregen de Europese Economische Gemeenschap (EEG), Euratom en de EGKS bij het in werking treden van het Fusieverdrag gezamenlijk één Commissie, één Raad en één budget. Hierdoor verdween de functie van Hoge Autoriteit van de EGKS. In 2002 verliep de geldigheidsduur van het verdrag; het was voor slechts 50 jaar gesloten. In een aanhangend protocol van het Verdrag van Nice werd bepaald dat alle verdragsbepalingen zouden worden overgeheveld naar de Europese Gemeenschap.

Het Verdrag van Parijs werd van kracht in 1952, en aangezien het verdrag een organisatie in het leven riep die enkel vijftig jaar zou bestaan, werd de organisatie opgedoekt in 2002. Het bestaan van de organisatie had verlengd kunnen worden, maar aangezien de economische waarde van zowel kolen als staal, maar vooral kolen, zwaar verminderd was, werd hiervan afgezien.

Vlag[bewerken]

De vlag van de EGKS bestond uit twee horizontale gekleurde vlakken, een blauw en een zwart, met daarop zes gele sterren. De sterren stelden de stichtende leden voor, het blauw het staal en het zwart de kolen.

Vlag

Voorzitters van de Hoge Autoriteit van de EGKS[bewerken]

Tijdbalk[bewerken]

Tijdbalk met daarin de ontwikkeling van structuren binnen de Europese Unie

1948 1952 1958 1967 1987 1993 1999 2003 2009 2011
Brussel Parijs Rome Brussel EA Maastricht Amsterdam Nice Lissabon
Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS)
Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (EURATOM)
Europese Economische Gemeenschap (EEG)
P

IJ

L

E

R

S
Europese Gemeenschap (EG) Europese Unie (EU)
↑Europese Gemeenschappen↑ Justitie & Binnenlandse Zaken (JBZ)
Politiële & justitiële samenwerking in strafzaken (PJSS)
Europese politieke samenwerking (EPS) Gemeenschappelijk buitenlands & veiligheidsbeleid (GBVB)
West-Europese Unie (WEU)

Zie ook[bewerken]