Europese kampioenschappen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Europese Kampioenschappen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1rightarrow blue.svg Dit lemma gaat over het vierjaarlijks multisportevenement sinds 2018 georganiseerd door zeven Europese sportfederaties.
Zie ook: Europese Spelen voor het vierjaarlijks multisportevenement georganiseerd door de Europese Olympische Comités.
Zie ook: Europees kampioenschap voor andere Europese kampioenschappen.
Europese Kampioenschappen
Logo "Mark of a Champion"
Logo "Mark of a Champion"
Eerste editie 2018
Actueel
Actuele editie Europese Kampioenschappen 2018
Edities
Volgende editie 2022
Portaal  Portaalicoon   Sport
Mascotte Bonnie de zeehond van de Europese Kampioenschappen

De Europese Kampioenschappen zijn een multisportevenement dat de bestaande Europese kampioenschappen van enkele van de toonaangevende sporten van het Europese continent om de vier jaar samenbrengt. De inaugurale editie in 2018 ging uitzonderlijk door in 2 gaststeden, zijnde Glasgow in Schotland en Berlijn in Duitsland tussen 2 en 12 augustus 2018. Europese kampioenschappen in de betrokken sporten die buiten dit vierjaarlijkse kader worden gehouden (de jaarlijkse Europese kampioenschappen in het geval van wielrennen, gymnastiek, roeien en triatlon, tweejaarlijks in het geval van atletiek en watersport) blijven verder onafhankelijk van mekaar georganiseerd worden.

De kampioenschappen worden georganiseerd onder een nieuw merk met het sterachtig logo "Mark of a Champion" als gemeenschappelijk symbool. Grote stimulans voor de gezamenlijke organisatie is een kostenbesparing, gecombineerd met hogere visibiliteit. De European Broadcasting Union is een belangrijke partner in het evenement en zal via het Eurovisie-netwerk op Europa's free-to-air-kanalen worden uitgezonden, met een geschat publiek van meer dan 1 miljard kijkers. Het evenement wordt ook uitgezonden via radio en meerdere digitale platforms.

In 2018 werden de Europese kampioenschappen atletiek gehouden in Berlijn, terwijl in Glasgow de watersport, wielrennen, gymnastiek, roeien en triatlon organiseert, samen met een nieuwe Europese kampioenschappen golf. Bij deze editie coördineren alvast de Europese bestuursorganen voor atletiek, watersport, fietsen, golf, gymnastiek, roeien en triatlon hun individuele Europese kampioenschappen als onderdeel van de eerste editie tussen 2 en 12 augustus 2018. Dat bij deze eerste editie twee steden gaststad zijn is een gevolg van het feit dat Berlijn reeds gekozen was als gastheer voor de Europese kampioenschappen atletiek en Glasgow reeds gekozen was als gastheer voor de Europese kampioenschappen watersport. De andere sporten sloten aan in deze laatste stad. Na de inaugurale editie zullen de federaties samen een enkele gaststad voor 2022 en de daaropvolgende edities selecteren.