Europese Spelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Europese Spelen is een terugkerend multisportevenement dat om de vier jaar georganiseerd wordt. Het wordt georganiseerd door de Europese Olympische Comités.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste editie is in 2015 gehouden in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.[1] In april 2015 werd bekend dat het Nederlands Olympisch Comité zich kandidaat stelde om de tweede editie in 2019 te organiseren[2] en op 16 mei 2015 werd Nederland officieel benoemd tot organisator van het evenement in 2019. Echter, op 10 juni 2015 maakte Nederland bekend de organisatie niet langer op zich te willen nemen.[3]

Het multisportevenement is een soort van Olympische Spelen maar dan uitsluitend voor Europese landen, dit naar voorbeeld van de Aziatische Spelen en de Pan-Amerikaanse Spelen.

Lijst van Europese Spelen[bewerken]

Jaar Editie Gaststad Land
2015 I Bakoe Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan
2019 II Nog niet bekend Nog niet bekend

Sporten[bewerken]

Lange tijd waren er onderhandelingen over welke sporten er tijdens de eerste editie op het programma zouden komen te staan. De bedoeling was om grotendeels dezelfde sporten te kiezen als op de Olympische Spelen met ruimte voor twee niet-olympische sporten.[1] De EOC zag graag de grote olympische sporten atletiek en zwemmen op het programma, maar de atletiekbond European Athletic Association en zwembond Ligue Européenne de Natation waren in eerste instantie tegen.[4] Een compromis werd bereikt en een compleet atletiektoernooi werd vervangen door een deel van de European Team Championships dat als één medaille-evenement telt. Voor het zwemmen geldt dat het in Bakoe een jeugdtoernooi is. Verder worden basketbal en voetbal vervangen door een kleinere variant (3-tegen-3-basketbal en strandvoetbal) en de olympische sporten baanwielrennen, gewichtheffen, golf, handbal, hockey, moderne vijfkamp, paardensport, roeien, rugby sevens, tennis en zeilen staan niet op het programma. Wel zijn er vier niet-olympische onderdelen, namelijk twee extra gymnastische onderdelen (aerobics en acrogym) en twee extra vechtsporten (karate en sambo).

Zie ook[bewerken]