Europese Spelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Europese Spelen is een terugkerend multisportevenement dat om de vier jaar georganiseerd wordt. Het wordt georganiseerd door de Europese Olympische Comités. Het wordt telkens gehouden in het jaar voorafgaand aan de eerstvolgende Olympische Zomerspelen.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste editie is in 2015 gehouden in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.[1] In april 2015 werd bekend dat het Nederlands Olympisch Comité zich kandidaat stelde om de tweede editie in 2019 te organiseren[2] en op 16 mei 2015 werd Nederland officieel benoemd tot organisator van het evenement in 2019. Echter, op 10 juni 2015 maakte Nederland bekend de organisatie niet langer op zich te willen nemen omdat de overheden geen bijdrage wilden leveren aan de organisatie van de Spelen.[3] Rusland heeft zich opgeworpen als kandidaat om de tweede editie in juni 2019 te organiseren, met als mogelijke steden Sochi en Kazan. Als gevolg van het dopingschandaal rondom de Olympische Spelen in Rusland vindt de toewijzing pas plaats als het onafhankelijke antidopingagentschap WADA voldoende steun ziet in het vermogen van Rusland om een dopingvrij evenement na te streven.[4]. Dit bleek echter niet het geval te zijn en daarom werd in oktober 2016 gekozen voor Wit-Rusland als organisator van de Europese Spelen 2019. De Spelen zullen in Minsk plaatsvinden. Wit-Rusland vervangt hiermee Nederland als organisator van de Spelen.[5].

Het multisportevenement is een soort van Olympische Spelen maar dan uitsluitend voor Europese landen, dit naar voorbeeld van de Aziatische Spelen en de Pan-Amerikaanse Spelen.

Lijst van Europese Spelen[bewerken]

Jaar Editie Gaststad Land
2015 I Bakoe Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan
2019 II Minsk Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland

Sporten[bewerken]

Lange tijd waren er onderhandelingen over welke sporten er tijdens de eerste editie op het programma zouden komen te staan. De bedoeling was om grotendeels dezelfde sporten te kiezen als op de Olympische Spelen met ruimte voor twee niet-olympische sporten.[1] De EOC zag graag de grote olympische sporten atletiek en zwemmen op het programma, maar de atletiekbond European Athletic Association en zwembond Ligue Européenne de Natation waren in eerste instantie tegen.[6] Een compromis werd bereikt en een compleet atletiektoernooi werd vervangen door een deel van de European Team Championships dat als één medaille-evenement telt. Voor het zwemmen geldt dat het in Bakoe een jeugdtoernooi is. Verder worden basketbal en voetbal vervangen door een kleinere variant (3-tegen-3-basketbal en strandvoetbal) en de olympische sporten baanwielrennen, gewichtheffen, golf, handbal, hockey, moderne vijfkamp, paardensport, roeien, rugby sevens, tennis en zeilen staan niet op het programma. Wel zijn er vijf niet-olympische onderdelen, namelijk twee extra gymnastische onderdelen (aerobics en acrogym) en extra vechtsporten (karate en sambo).

Zie ook[bewerken]