Europese Vrijhandelsassociatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Europese Vrijhandelsassociatie (EVA)
European Free Trade Association (EFTA)
Association européenne de libre-échange (AELE)
Europese Vrijhandelsassociatie
Bestuurscentrum Genève
Oprichting 3 mei 1960
Werktaal Engels
Lidmaatschap Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland
Oppervlakte 529.247 km²
Inwoners 13.780.836 (2014)
Dichtheid 26,0 inw/km²
Tijdzone −2 tot +1
Munteenheid IJslandse kroon (ISK),
Noorse kroon (NOK),
Zwitserse frank (CHF)
Secretaris-generaal Henri Gétaz
Voorzitter van de Raad Zwitserland
Website (en) EFTA

De Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) is een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. De associatie is beter bekend onder de Engelstalige afkorting EFTA.

Doelstelling[bewerken | brontekst bewerken]

De EVA heeft tot doel de vrije handel in industriële goederen tussen de deelnemende landen te bevorderen en daarmee bredere doelstellingen te verwezenlijken (duurzame groei, volledige werkgelegenheid, hogere productiviteit en een rationeel gebruik van hulpbronnen).

De EVA kan worden gezien als een tegenhanger van de Europese Unie, hoewel de samenwerking tussen de deelnemende landen bij de EVA alleen een vrijhandelszone betreft. Zelfs op het gebied van de vrijhandelszone gaan de EVA-lidstaten niet zover als de EU. De EVA is geen douane-unie. Dit betekent dat er wel een samenwerkingsverband is tussen de lidstaten waarbij er geen invoerrechten of beperkingen gelden tussen de lidstaten onderling maar naar niet-lidstaten is er geen samenwerking. Elke lidstaat kan daarop zijn eigen beleid voeren en bijvoorbeeld zelf bepalen hoe hoog de invoerrechten zijn. Dit heeft tot gevolg gehad dat drie van de vier huidige lidstaten (Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) een akkoord met de EU gesloten hebben om zo de Europese Economische Ruimte (EER) te vormen.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Vrijhandelsassociatie kent drie organen. Deze zijn het secretariaat, de Toezichthoudende Autoriteit en het Hof van de Europese Vrijhandelsassociatie. De organisatie zetelt in Zwitserland in de plaats Genève. Het secretariaat zit in Brussel om het vrijhandelsassociatie-comité te ondersteunen, alsook de Raad en het comité van de Economische Europese Ruimte. Verder adviseert het secretariaat van de Vrijhandelsassociatie parlementaire en consult comités. De administratie van het secretariaat zit in Luxemburg, net als het EVA-Hof.

Aanvankelijk behoorden zeven landen tot de Europese Vrijhandelsassociatie: naast Noorwegen en Zwitserland ook het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zweden, Oostenrijk en Portugal. Deze vijf landen verlieten de EVA op het moment dat zij toetraden tot de Europese Economische Gemeenschap, respectievelijk de Europese Unie. Voor het Verenigd Koninkrijk en Denemarken was dit in 1973, voor Portugal in 1986, voor Oostenrijk en Zweden in 1995.

Leden en voormalige leden[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder in tabelvorm de (ex)EVA-landen en de data van toetreding (en uittreding) tot de EVA.

land toetreding uittreding
Vlag van Denemarken Denemarken 1960 1973
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Portugal Portugal 1986
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 1995
Vlag van Zweden Zweden
Vlag van Noorwegen Noorwegen -
Vlag van Zwitserland Zwitserland -
Vlag van IJsland IJsland 1970 -
Vlag van Finland Finland 1986 1995
Vlag van Liechtenstein Liechtenstein 1991 -

Belangrijke data leden[bewerken | brontekst bewerken]

Land[1] Oppervlakte
(× 1 km2)
Inwoners
(× 1000)
BNP
(€ miljard)
BNP
(in PPP€ per hoofd)
Vlag van IJsland IJsland 103.000 334,5 12,8 32.700
Vlag van Liechtenstein Liechtenstein 160 37 4,3 57.800
Vlag van Noorwegen Noorwegen 384.802 5.177,2 377,0 49.000
Vlag van Zwitserland Zwitserland 41.285 8.238,7 528,8 43.200

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

 EVA lidstaten
 voormalige lidstaten

De Europese Vrijhandelsassociatie is opgericht in 1960 door de conventie van Stockholm. De deelnemende landen waren toen: Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Nadien betrof de vermeldenswaardige punten toetredingen en uittredingen tot de associatie. De geschiedenis loopt samen met deze van de groei van de Europese Economische Gemeenschap, later de Europese Unie, aangezien de lidstaten die uittraden, toetraden tot de EU of haar voorganger, de EEG.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]