Europees Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Europese deel van Nederland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart van Europees Nederland

Europees Nederland is het deel van Nederland dat in Europa gelegen is. De aanduiding wordt door Nederlandse overheidsinstanties gebruikt ter onderscheid met Caribisch Nederland dat in het Caribisch gebied ligt, aan de overzijde van de Atlantische Oceaan. In wetgeving staat meestal de iets langere omschrijving het Europese deel van Nederland.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Lange tijd was Nederland exact gelijk aan het Europese deel van het Koninkrijk der Nederlanden. De Nederlandse grondwet was alleen van toepassing op dit gebied. De voormalige Nederlandse koloniën, waaronder de Nederlandse Antillen, waren halverwege de twintigste eeuw afzonderlijke landen binnen het koninkrijk geworden, formeel naast Nederland staande. In verdragen en daarvan afgeleide regelingen werd en wordt soms ook de aanduiding Europees grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden gebruikt om aan te geven dat de regeling alleen betrekking had op (Europees) Nederland.

Sinds 10 oktober 2010 maken Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de 'BES-eilanden', voorheen onderdeel van de Nederlandse Antillen) deel uit van het land Nederland binnen het Koninkrijk. Op de drie eilanden geldt echter (voorlopig) eigen wet- en regelgeving; er wordt geleidelijke invoering van de Nederlandse wet- en regelgeving nagestreefd, maar er zijn ook specifieke regels ingevoerd met het oog op de afwijkende omstandigheden op de eilanden. Vandaar dat er een term nodig is, waarmee onderscheid gemaakt kan worden tussen de twee verschillende rechtsorden binnen het Nederlandse staatsbestel. Ook wordt de term gebruikt in andere situaties waarin het belangrijk is onderscheid te maken. Zo is de Vaalserberg niet het hoogste punt van Nederland maar van Europees Nederland.

Vergelijkbare termen in andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]