Europese kampioenschappen kunstschaatsen 1900

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Europese Kampioenschappen kunstschaatsen is een jaarlijks terugkerend evenement dat georganiseerd wordt door de Internationale Schaatsunie.

Het achtste EK kunstschaatsen voor de mannen werd gehouden op 21 januari 1900 in de hoofdstad Berlijn van het Duitse Rijk. Het was de tweede keer dat het kampioenschap in Berlijn plaatsvond, in 1893 vond het derde EK hier ook plaats. Het was na het eerste kampioenschap in 1891 dat in Hamburg plaatsvond de derde keer dat het kampioenschap in Duitsland werd gehouden. Alleen de verplichte kür werd geschaatst.

Historie[bewerken]

De Duitse en Oostenrijkse schaatsbond, verenigd in de "Deutscher und Österreichischer Eislaufverband", organiseerden zowel het eerste EK Schaatsen voor mannen als het eerste EK Kunstschaatsen voor mannen in 1891 in Hamburg, in toen nog het Duitse Keizerrijk, nog voor het ISU in 1892 werd opgericht. De internationale schaatsbond nam in 1892 de organisatie van het EK kunstschaatsen over. In 1895 werd besloten voortaan het WK kunstschaatsen te organiseren en kwam het EK te vervallen. In 1898, na twee jaar onderbreking, vond toch weer een herstart plaats van het EK kunstschaatsen.

De vrouwen en paren zouden vanaf 1930 jaarlijks om de Europese titel strijden. De ijsdansers streden vanaf 1954 om de Europese titel in het kunstschaatsen.

Deelname[bewerken]

Er namen vijf mannen uit vier landen deel aan dit kampioenschap.

Voor de Oostenrijker Gustav Hügel was het zijn vijfde deelname. Ulrich Salchow, Johan Lefstad en Franz Zilly namen voor de derde keer deel. Voor Oscar Holthe was het zijn tweede deelname aan het kampioenschap.

Vlag van Noorwegen Noorwegen (2)
Vlag van Duitse Keizerrijk Duitse Rijk (1)
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk (1)
Vlag van Zweden Zweden (1)

Medaille verdeling[bewerken]

Ulrich Salchow, de Europees kampioen van 1898 en 1899, werd de tweede Europeaan die drie titels op rij veroverde, Eduard Engelmann (1891, 1892, 1893) was de eerste die deze prestatie op zijn naam schreef. Gustav Hügel veroverde voor de vierde keer de tweede plaats op het EK kunstschaatsen, ook in 1894, 1895 en 1899 werd hij tweede. Na zijn derde plaats in 1898 werd Oscar Holthe dit jaar voor de tweede keer derde.

Discipline Goud Zilver Brons
Mannen Vlag van Zweden Ulrich Salchow Flag of the Habsburg Monarchy.svg Gustav Hügel Vlag van Noorwegen Oscar Holthe

Uitslagen[bewerken]

Mannen[bewerken]

pc/5 = plaatsingcijfer van 5 juryleden
Mannen
# naam (deelname) land pc/5
Goud Ulrich Salchow (3) Vlag van Zweden
Zilver Gustav Hügel (5) Flag of the Habsburg Monarchy.svg
Brons Oscar Holthe (2) Vlag van Noorwegen
4 Johan Lefstad (3) Vlag van Noorwegen
5 Franz Zilly (3) Vlag van Duitse Keizerrijk