Europese kampioenschappen kunstschaatsen 1905

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Europese Kampioenschappen kunstschaatsen is een jaarlijks terugkerend evenement dat georganiseerd wordt door de Internationale Schaatsunie.

Het elfde EK kunstschaatsen voor de mannen werd gehouden op 22 januari 1905 in Bonn, in het Duitse Rijk. Het was de vierde keer dat het kampioenschap in Duitsland plaatsvond, eerder werden de kampioenschappen in Hamburg (1891) en Berlijn (1893 en 1900) gehouden. Alleen de verplichte kür werd geschaatst.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De Duitse en Oostenrijkse schaatsbond, verenigd in de "Deutscher und Österreichischer Eislaufverband", organiseerden zowel het eerste EK Schaatsen voor mannen als het eerste EK Kunstschaatsen voor mannen in 1891 in Hamburg, in toen nog het Duitse Keizerrijk, nog voor het ISU in 1892 werd opgericht. De internationale schaatsbond nam in 1892 de organisatie van het EK kunstschaatsen over. In 1895 werd besloten voortaan het WK kunstschaatsen te organiseren en kwam het EK te vervallen. In 1898, na twee jaar onderbreking, vond toch weer een herstart plaats van het EK kunstschaatsen.

De vrouwen en paren zouden vanaf 1930 jaarlijks om de Europese titel strijden. De ijsdansers streden vanaf 1954 om de Europese titel in het kunstschaatsen.

Deelname[bewerken | brontekst bewerken]

Er namen zes mannen uit drie landen deel aan dit kampioenschap.

Voor Martin Gordan was het zijn derde deelname aan het kampioenschap. Max Bohatsch en Heinrich Burger namen voor de tweede keer deel. Karl Zenger, Kurt Dannenberg en Douglas Adams namen voor de eerste keer deel.

Vlag van Duitse Keizerrijk Duitse Rijk (4)
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk (1)
Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk (1)
Jury

In de vijfkoppige jury zat onder andere Gilbert Fuchs, EK-medaillewinnaar in 1895 (brons) en 1901 (zilver). In 1907 en 1909 voegde hij hier nog twee zilveren medailles aan toe.

Medaille verdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Max Bohatsch werd de zesde Europees kampioen kunstschaatsen bij de mannen en na Eduard Engelmann en Gustav Hügel de derde Oostenrijker. Het was zijn tweede medaille, in 1904 eindigde hij op de tweede plaats. Heinrich Burger op plaats twee en Karl Zenger op plaats drie behaalden hun eerste EK medaille.

Discipline Goud Zilver Brons
Mannen Flag of the Habsburg Monarchy.svg Max Bohatsch Vlag van Duitse Keizerrijk Heinrich Burger Vlag van Duitse Keizerrijk Karl Zenger

Uitslagen[bewerken | brontekst bewerken]

Mannen[bewerken | brontekst bewerken]

pc/5 = plaatsingcijfer van 5 juryleden
Mannen
# naam (deelname) land pc/5
Goud Max Bohatsch (2) Flag of the Habsburg Monarchy.svg 5
Zilver Heinrich Burger (2) Vlag van Duitse Keizerrijk 10
Brons Karl Zenger Vlag van Duitse Keizerrijk 15
4 Kurt Dannenberg Vlag van Duitse Keizerrijk 21
5 Martin Gordan (3) Vlag van Duitse Keizerrijk 25
6 Douglas Adams Vlag van het Verenigd Koninkrijk 29