Europese kampioenschappen kunstschaatsen 1908

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Europese Kampioenschappen kunstschaatsen is een jaarlijks terugkerend evenement dat georganiseerd wordt door de Internationale Schaatsunie.

Het veertiende EK kunstschaatsen voor de mannen werd gehouden in Warschau, toen behorend tot het Keizerrijk Rusland.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De Duitse en Oostenrijkse schaatsbond, verenigd in de "Deutscher und Österreichischer Eislaufverband", organiseerden zowel het eerste EK Schaatsen voor mannen als het eerste EK Kunstschaatsen voor mannen in 1891 in Hamburg, in toen nog het Duitse Keizerrijk, nog voor het ISU in 1892 werd opgericht. De internationale schaatsbond nam in 1892 de organisatie van het EK kunstschaatsen over. In 1895 werd besloten voortaan het WK kunstschaatsen te organiseren en kwam het EK te vervallen. In 1898, na twee jaar onderbreking, vond toch weer een herstart plaats van het EK kunstschaatsen.

De vrouwen en paren zouden vanaf 1930 jaarlijks om de Europese titel strijden. De ijsdansers streden vanaf 1954 om de Europese titel in het kunstschaatsen.

Deelname[bewerken | brontekst bewerken]

Er namen drie mannen uit twee landen deel aan dit kampioenschap.

Voor Ernst Herz was het de derde deelname. Nikolai Panin nam voor de tweede keer deel. Stefan Przedrzymirski was de enige debutant op het EK kunstschaatsen.

Vlag van Oostenrijk Oostenrijk (2)
Vlag van Rusland Rusland (1)

Medaille verdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Ernst Herz werd de zevende Europeaan die de Europese titel veroverde, het was zijn derde medaille, in 1906 werd hij tweede en in 1907 derde. Hij was de vierde Oostenrijker na Eduard Engelmann, Gustav Hügel en Max Bohatsch die Europees kampioen werd. De Rus Nikolai Panin op de tweede plaats veroverde zijn tweede medaille, in 1904 werd hij derde. Stefan Przedrzymirski op plaats won zijn enige EK medaille.

Discipline Goud Zilver Brons
Mannen Flag of the Habsburg Monarchy.svg Ernst Herz Vlag van Rusland Nikolaj Panin Flag of the Habsburg Monarchy.svg Stefan Przedrzymirski

Uitslagen[bewerken | brontekst bewerken]

Mannen[bewerken | brontekst bewerken]

Mannen
# naam (deelname) land pc/5
Goud Ernst Herz (3) Flag of the Habsburg Monarchy.svg 5
Zilver Nikolaj Panin (2) Vlag van Rusland 10
Brons Stefan Przedrzymirski Flag of the Habsburg Monarchy.svg 15