Europese kampioenschappen kunstschaatsen 1913

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Europese Kampioenschappen kunstschaatsen 1913 voor mannen was de negentiende editie van het jaarlijks terugkerend evenement dat wordt georganiseerd door de Internationale Schaatsunie. Het werd gehouden in Oslo, toen nog Kristiania geheten, in Noorwegen. Het was na Trondheim in 1898 de tweede keer dat het kampioenschap in Noorwegen plaatsvond.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De Duitse en Oostenrijkse schaatsbond, verenigd in de "Deutscher und Österreichischer Eislaufverband", organiseerden zowel het eerste EK Schaatsen voor mannen als het eerste EK Kunstschaatsen voor mannen in 1891 in Hamburg, in toen nog het Duitse Keizerrijk, nog voor het ISU in 1892 werd opgericht. De internationale schaatsbond nam in 1892 de organisatie van het EK kunstschaatsen over. In 1895 werd besloten voortaan het WK kunstschaatsen te organiseren en kwam het EK te vervallen. In 1898, na twee jaar onderbreking, vond toch weer een herstart plaats van het EK kunstschaatsen.

De vrouwen en paren zouden vanaf 1930 jaarlijks om de Europese titel strijden. De ijsdansers streden vanaf 1954 om de Europese titel in het kunstschaatsen.

Deelname[bewerken | brontekst bewerken]

Er namen zeven mannen uit vier landen deel aan dit kampioenschap.

Voor Ulrich Salchow was het zijn tiende deelname aan het EK. Martin Stixrud nam voor de derde keer deel. Voor Andor Szende was het zijn tweede deelname. Vier mannen maakten hun debuut op het EK.

Vlag van Zweden Zweden (3)
Vlag van Noorwegen Noorwegen (2)
Vlag van Hongarije (1896-1915) Hongarije (1)
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk (1)

Medailleverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Ulrich Salchow veroverde zijn negende Europese titel. Het was zijn tiende EK-medaille. De Hongaar Andor Szende op de tweede plaats veroverde zijn enige EK-medaille. Debutant Willy Böckl op de derde plaats veroverde zijn eerste EK-medaille.

Discipline Goud Zilver Brons
Mannen Vlag van Zweden Ulrich Salchow Vlag van Hongarije (1896-1915) Andor Szende Flag of the Habsburg Monarchy.svg Willy Böckl

Uitslagen[bewerken | brontekst bewerken]

Mannen[bewerken | brontekst bewerken]

Mannen
# naam (deelname) land pc/5
Goud Ulrich Salchow (10) Vlag van Zweden 12
Zilver Andor Szende (2) Vlag van Hongarije (1896-1915) 14
Brons Willy Böckl Flag of the Habsburg Monarchy.svg 19
4 Harald Rooth Vlag van Zweden 19
5 Richard Johansson Vlag van Zweden 22
6 Martin Stixrud (3) Vlag van Noorwegen 25
7 Alexander Krogh Vlag van Noorwegen 29