Europese kampioenschappen kunstschaatsen 1914

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Europese Kampioenschappen kunstschaatsen 1914 was de twintigste editie van het jaarlijks terugkerend evenement dat wordt georganiseerd door de Internationale Schaatsunie. Het werd gehouden in Wenen, Oostenrijk, toen nog onderdeel van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Het was na 1892, 1894 en 1901 de vierde keer dat het kampioenschap in Wenen plaatsvond.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De Duitse en Oostenrijkse schaatsbond, verenigd in de "Deutscher und Österreichischer Eislaufverband", organiseerden zowel het eerste EK Schaatsen voor mannen als het eerste EK Kunstschaatsen voor mannen in 1891 in Hamburg, in toen nog het Duitse Keizerrijk, nog voor het ISU in 1892 werd opgericht. De internationale schaatsbond nam in 1892 de organisatie van het EK kunstschaatsen over. In 1895 werd besloten voortaan het WK kunstschaatsen te organiseren en kwam het EK te vervallen. In 1898, na twee jaar onderbreking, vond toch weer een herstart plaats van het EK kunstschaatsen.

De vrouwen en paren zouden vanaf 1930 jaarlijks om de Europese titel strijden. De ijsdansers streden vanaf 1954 om de Europese titel in het kunstschaatsen.

Deelname[bewerken | brontekst bewerken]

Er namen zeven mannen uit twee landen deel aan dit kampioenschap.

De Noor Andreas Krogh en de Oostenrijker Willy Böckl hadden in 1913 hun EK-debuut gemaakt. De overige vijf Oostenrijkers maakten hun debuut op dit EK.

Vlag van Oostenrijk Oostenrijk (6)
Vlag van Noorwegen Noorwegen (1)

Medailleverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Fritz Kachler veroverde de Europese titel. Hij was de tiende Europeaan die de titel behaalde en de vijfde Oostenrijker na Eduard Engelmann, Gustav Hügel, Max Bohatsch en Ernst Herz. De Noor Andreas Krogh op de tweede plaats veroverde zijn enige EK medaille. Willy Böckl veroverde net als in 1913 de derde plaats.

Discipline Goud Zilver Brons
Mannen Flag of the Habsburg Monarchy.svg Fritz Kachler Vlag van Noorwegen Andreas Krogh Flag of the Habsburg Monarchy.svg Willy Böckl

Uitslagen[bewerken | brontekst bewerken]

Mannen[bewerken | brontekst bewerken]

Mannen
# naam (deelname) land pc/5
Goud Fritz Kachler Flag of the Habsburg Monarchy.svg 8
Zilver Andreas Krogh (2) Vlag van Noorwegen 12
Brons Willy Böckl (2) Flag of the Habsburg Monarchy.svg 13
4 Ernst Oppacher Flag of the Habsburg Monarchy.svg 17
5 Ludwig Wrede Flag of the Habsburg Monarchy.svg 27
6 Josef Oppacher Flag of the Habsburg Monarchy.svg 31
7 Erwin Schwarzbock Flag of the Habsburg Monarchy.svg 32