Europese kampioenschappen roeien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Europese kampioenschappen roeien werden voor het eerst gehouden op Lake Orta in 1893, een jaar na de oprichting van de Internationale Roeifederatie FISA, die op haar beurt de oudste Olympische sportbond is. Dit ging bijna elk jaar door gedurende de volgende tachtig jaar. In het Nederlands taalgebied was het Belgische Gent in 1913 (Regatta van Terdonk), in 1937, 1949 en 1954 de Bosbaan in het Amsterdamse Bos, in 1955 de (Watersportbaan) van Gent en in 1964 opnieuw de Bosbaan, het roeimekka van Europa. De laatste Europese kampioenschappen van deze periode werden gehouden in Moskou in 1973 en waren toen al jarenlang het feitelijke officieuze Wereldkampioenschap roeien.

Het opnieuw opzetten van de Europese kampioenschappen roeien is ontstaan als gevolg van de inherente kracht en diepte van het roeien in Europa en een groeiende behoefte en vraag van de Europese landen. De kampioenschappen staan enkel open voor de Europese nationale roei-federaties die lid zijn van FISA plus Israël. In totaal zijn er 43 leden - federaties die in aanmerking komen om deel te nemen aan de Europese Kampioenschappen roeien.

Het evenement bevat wedstrijden in de 14 Olympische boottypes en racen over 2000 meter. Het wordt bestuurd door de Europese Raad van bestuur voor de Roeisport die bestaat uit drie leden gekozen door de nationale bonden en drie leden die worden benoemd door FISA. De raad zal deze kampioenschappen en andere Europese aangelegenheden regelen. De eerste nieuwe Europese kampioenschappen gingen in 2006 door in Poznań (Polen). De editie van 2008 ging door in Athene, in 2009 in Brest (Wit-Rusland) en in 2010 in Montemor-o-Velho (Portugal).

Externe link[bewerken]