Eurosport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eurosport
ESP GGS RVB.png
Onderdeel van Discovery Communications
Oprichting 5 februari 1989
Hoofdkantoor Vlag van Frankrijk Parijs, Frankrijk
Producten On air en online sport
Website Eurosport.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Eurosport is in Europa de grootste commerciële zender die zich richt op sport. Eurosport heeft een Franse basis. Er zijn verschillende zenders waaronder twee HD-kanalen, een website en verschillende apps voor smartphones en tablets.

Eurosport is een zogenaamde pan-Europese zender met een entertainmentplatform. Momenteel is Eurosport beschikbaar in 59 landen en 20 talen en bereikt daarmee 240 miljoen kijkers.

Op Eurosport is een variatie in sporten te zien. Natuurlijk komen de grote sporten als tennis, motorsporten, voetbal en wielrennen uitgebreid aan bod. Maar ook de kleinere Olympische sporten en snooker worden uitgebreid uitgezonden. In Nederland en Vlaanderen is Eurosport zowel analoog[1] als digitaal beschikbaar via de kabel, de satelliet, de ether en ADSL. De zender heeft het grootste sportaanbod van Europa. Bij grote evenementen, zoals de Ronde van Frankrijk of bij voetbalwedstrijden, zitten de commentatoren van Eurosport niet op locatie, maar in een studio in Parijs.

Eurosport 2[bewerken]

De zender is in 47 landen te bekijken, in 16 talen. Op deze zender is het actuele sportnieuws te zien, en ook beelden van extreme sporten zoals surfen en skateboarden. Ook van deze zender is een HD-versie, deze is bij een paar tv-aanbieders in Nederland te zien.

Duidelijkheidshalve noemen de commentatoren de eerste zender ook “Eurosport International”, wanneer er moet gezapt worden om een bepaalde wedstrijd te blijven volgen.

HD[bewerken]

Eurosport heeft ook een HD zender. Daar wordt alles in High Definition uitgezonden. Er is hetzelfde te zien als op Eurosport (internationaal) zelf. In Nederland en Vlaanderen is Eurosport HD beschikbaar via de kabel, de satelliet en (deels) via ADSL.

Eurosportnews[bewerken]

Eurosportnews wordt wereldwijd uitgezonden, maar niet in (onder meer) Nederland en Vlaanderen. De zender brengt 24 uur per dag sportnieuws, nieuwsbulletins en live persconferenties en is beschikbaar in grote delen van Europa, in Azië en op het Australische continent.

Online[bewerken]

Eurosport.com vormt de basis voor het online platform van Eurosport en bestaat uit sportnieuwswebsites in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk, Rusland, Polen, Turkije, China en 19 landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Eurosport.nl is Eurosports website voor Nederland en Vlaanderen en biedt informatie aangaande de programmering van Eurosport, Eurosport HD en Eurosport 2. Eurosportlights is Eurosports maandelijkse nieuwsbrief.

De Eurosport Player is een webdienst waarmee online gekeken kan worden naar Eurosport, Eurosport 2, Eursportnews en Eurosport HD en naar sportevenementen die niet op TV te zien zijn. Deze player is opgezet in een partnership met Yahoo!.

Bekende medewerkers (NL/BE)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van medewerkers van Eurosport voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Naam Sport Periode
José Been wielrennen 2012-heden
Michael Boogerd wielrennen 2013-heden
Kristie Boogert tennis 2007-heden
Marc De Hous tennis 2009-heden
Bjorn Haneveer snooker 2004-heden
Frank Kramer voetbal, tennis en nieuws 1994-heden
Karsten Kroon wielrennen 2015-heden
Luc Krotwaar atletiek (marathons) 2011-heden
Alex Lely snooker (en rugby) 2009-heden
Ragnar Niemeijer voetbal, golf en Eurogoals 2004-heden
Jeroen Prins kunstschaatsen 2007-heden
Fred Roijers vechtsporten 1990-heden
Richard Simon Amerikaans worstelen 2007-heden
Bobbie Traksel wielrennen 2014-heden
Thijs Zonneveld wielrennen 2013-heden