Eurosport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eurosport
Eurosport Logo 2015.svg
Onderdeel van Discovery, Inc.
Oprichting 5 februari 1989
Hoofdkantoor Vlag van Frankrijk Parijs, Frankrijk
Producten On air en online sport
Website Eurosport.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Eurosport is in Europa de grootste commerciële omroep die zich richt op sport. Eurosport had jarenlang een Franse basis, maar is met de overname door Discovery, Inc. in feite in handen van Amerikanen. Er zijn verschillende zenders waaronder twee HD-kanalen, een website en verschillende apps voor smartphones en tablets.

Eurosport is met Eurosport 1 en Eurosport 2 een zogenaamde pan-Europese omroep met een entertainmentplatform. Momenteel is Eurosport 1 beschikbaar in 59 landen en 20 talen en bereikt daarmee 240 miljoen kijkers. In 2017 had Eurosport 1 in Nederland een marktaandeel van 0,8%.

Op Eurosport 1 en Eurosport 2 is een variatie in sporten te zien. Natuurlijk komen de grote sporten als tennis, motorsporten, voetbal en wielrennen uitgebreid aan bod. Maar ook de kleinere Olympische sporten en snooker worden uitgebreid uitgezonden. In Nederland en Vlaanderen is Eurosport 1 zowel analoog[1] als digitaal beschikbaar via de kabel, de satelliet, de ether en ADSL. De zender heeft het grootste sportaanbod van Europa. Bij grote evenementen, zoals de Ronde van Frankrijk of bij voetbalwedstrijden, zitten de commentatoren van Eurosport niet op locatie, maar in een studio in Parijs of het land van de thuisbasis (in Nederland en België: Hilversum).

Eurosport 2[bewerken]

De zender is in 47 landen te bekijken, in 16 talen. Op deze zender is het actuele sportnieuws te zien, en ook beelden van extreme sporten zoals surfen en skateboarden. Ook van deze zender is een HD-versie, deze is bij een paar tv-aanbieders in Nederland te zien.

Duidelijkheidshalve noemen de commentatoren de eerste zender ook “Eurosport 1 International”, wanneer er moet gezapt worden om een bepaalde wedstrijd te blijven volgen.

HD[bewerken]

Eurosport 1 en Eurosport 2 hebben ook HD-versies waarin alles in HD-kwaliteit wordt uitgezonden. Er is hetzelfde te zien als op Eurosport 1 (internationaal) zelf. In Nederland en Vlaanderen zijn Eurosport 1 HD en Eurosport 2 HD beschikbaar via de kabel, de satelliet en (deels) via ADSL. Inmiddels zijn er overigens ook Nederlands, resp. Vlaamse versies van Eurosport 1 (HD) en Eurosport 2 (HD).

Eurosportnews[bewerken]

Eurosportnews wordt wereldwijd uitgezonden, maar is in Nederland en Vlaanderen alleen te zien via Eurosportplayer. De zender brengt 24 uur per dag sportnieuws, nieuwsbulletins en live persconferenties en is beschikbaar in grote delen van Europa, in Azië en op het Australische continent.

Online[bewerken]

Eurosport.com vormt de basis voor het online platform van Eurosport en bestaat uit sportnieuwswebsites in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk, Rusland, Polen, Turkije, China en 19 landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Eurosport.nl is Eurosports website voor Nederland en Vlaanderen en biedt informatie aangaande de programmering van Eurosport 1 , Eurosport 1 HD en Eurosport 2. Eurosportlights is Eurosports maandelijkse nieuwsbrief.

De Eurosport Player is een webdienst waarmee online gekeken kan worden naar Eurosport, Eurosport 2, Eursportnews en Eurosport HD en naar sportevenementen die niet op TV te zien zijn. Deze player is opgezet in een partnership met Yahoo!.

Huidige bekende medewerkers (NL/BE)[bewerken]

Naam Sport Periode
Rudy Bauwens snooker, (golf, skiën en wielrennen) 1991-heden
José Been wielrennen 2012-heden
Kristie Boogert tennis 2007-heden
Herbert Cool biatlon en sidekick Olympische Winterspelen -heden
Marc De Hous tennis 2009-heden
Bjorn Haneveer snooker 2004-heden
Karsten Kroon wielrennen 2015-heden
Luc Krotwaar atletiek (marathons) 2011-heden
Alex Lely snooker (en rugby) 2009-heden
Neal Petersen presentatie Olympische Winterspelen 2018
Jeroen Prins kunstschaatsen 2007-heden
Nicolien Sauerbreij alpineskiën, snowboarden en verslaggever Winterspelen 2017-heden
Richard Simon Amerikaans worstelen 2007-heden
Bobbie Traksel wielrennen 2014-heden