Eurosport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eurosport
Logo
Onderdeel van Warner Bros. Discovery
Oprichting 5 februari 1989
Hoofdkantoor Vlag van Frankrijk Parijs, Frankrijk
Producten On air en online sport
Website Eurosport.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Eurosport is in Europa de grootste commerciële omroep die zich richt op sport. Eurosport had jarenlang een Franse basis, maar is met de overname door Warner Bros. Discovery in feite in handen van Amerikanen. Er zijn verschillende zenders waaronder twee HD-kanalen, een website en verschillende apps voor smartphones en tablets.

Eurosport is met Eurosport 1 en Eurosport 2 een zogenaamde pan-Europese omroep met een entertainmentplatform. Momenteel is Eurosport 1 beschikbaar in 59 landen en 20 talen en bereikt daarmee 240 miljoen kijkers. In 2017 had Eurosport 1 in Nederland een marktaandeel van 0,8%.

Op Eurosport 1 en Eurosport 2 is een variatie in sporten te zien. Natuurlijk komen de grote sporten als tennis, motorsporten, voetbal en wielrennen uitgebreid aan bod. Maar ook de kleinere Olympische sporten en snooker worden uitgebreid uitgezonden. De zender heeft het grootste sportaanbod van Europa. Bij grote evenementen, zoals de Ronde van Frankrijk of bij voetbalwedstrijden, zitten de commentatoren van Eurosport niet op locatie, maar in een studio in Parijs of het land van de thuisbasis (in Nederland en België: Hilversum).

In Nederland en Vlaanderen is Eurosport beschikbaar via kabel, satelliet, ether en internettelevisie. Eurosport is vrijwel volledig betaaltelevisie. Alleen de Duitse versie van Eurosport 1 is in standaard definitie vrij te ontvangen via satellietpositie Astra 19,2°O.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 februari 1989 werd Sky Television Network gelanceerd bestaande uit vier zenders: het in Vlaanderen en Nederland gekende Sky Channel, Sky News, Sky Movies (gecodeerd) en het gloednieuwe Eurosport dat op de Nederlandse en Vlaamse kabel Sky Channel zou vervangen.

Eurosport was een samenwerking tussen Sky en de EBU.

De zender startte met louter Engelstalig commentaar, maar in 1991 volgen ook Nederlands en Duits.

Op 19 februari 1991 oordeelde de Europese Commissie dat de "overeenkomsten met betrekking tot de gemeenschappelijke dochteronderneming en alle daarmee verbonden contractuele regelingen, overeengekomen tussen enerzijds de leden van het Eurosport Consortium en anderzijds Sky" een inbreuk vormden op artikel 85 van het EEG-verdrag. Als gevolg daarvan verdween het signaal van Eurosport kortstondig in mei 1991 tot het Franse TF1 de plaats van Sky overnam. Het signaal was minder dan een maand verdwenen.

Fusie met Screensport[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1993 kende Eurosport een vergelijkbare meertalige concurrent: Screensport (Sportnet in het Nederlands). Door financiële moeilijkheden werd in januari 1993 aangekondigd dat beide kanalen zouden fusioneren. Op 1 maart 1993 verdween definitief het signaal van Screensport.

Eurosport 2[bewerken | brontekst bewerken]

De zender is in 47 landen te bekijken, in 16 talen. Op deze zender is het actuele sportnieuws te zien, en ook beelden van extreme sporten zoals surfen en skateboarden. Ook van deze zender is een HD-versie, deze is bij een paar tv-aanbieders in Nederland te zien. Eurosport 2 is op 9 januari 2005 geïntroduceerd in Nederland. Destijds in 2005 was de zender beschikbaar in 35 landen en vier talen (Engels, Pools, Turks en Grieks).[1]

Duidelijkheidshalve noemen de commentatoren de eerste zender ook “Eurosport 1 International”, wanneer er moet gezapt worden om een bepaalde wedstrijd te blijven volgen.

Eurosport 3, 4 en 5[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 werden tijdelijk Eurosport 3, Eurosport 4 en Eurosport 5 gelanceerd.

HD[bewerken | brontekst bewerken]

Eurosport 1 en Eurosport 2 hebben ook HD-versies waarin alles in HD-kwaliteit wordt uitgezonden. Er is hetzelfde te zien als op Eurosport 1 (internationaal) zelf. In Nederland en Vlaanderen zijn Eurosport 1 HD en Eurosport 2 HD beschikbaar via de kabel, de satelliet en (deels) via ADSL. Inmiddels zijn er overigens ook Nederlands, resp. Vlaamse versies van Eurosport 1 (HD) en Eurosport 2 (HD).

Eurosportnews[bewerken | brontekst bewerken]

Eurosportnews wordt wereldwijd uitgezonden, maar is in Nederland en Vlaanderen alleen te zien via Eurosport Player. De zender brengt 24 uur per dag sportnieuws, nieuwsbulletins en live persconferenties en is beschikbaar in grote delen van Europa, in Azië en op het Australische continent.

Online[bewerken | brontekst bewerken]

Eurosport.com vormt de basis voor het online platform van Eurosport en bestaat uit sportnieuwswebsites in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk, Rusland, Polen, Turkije, China en 19 landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Eurosport.nl is Eurosports website voor Nederland en Vlaanderen en biedt informatie aangaande de programmering van Eurosport 1 , Eurosport 1 HD en Eurosport 2. Eurosportlights is Eurosports maandelijkse nieuwsbrief.

De Eurosport Player is een webdienst waarmee online gekeken kan worden naar Eurosport, Eurosport 2, Eursportnews en Eurosport HD en naar sportevenementen die niet op TV te zien zijn. Deze player is opgezet in een partnership met Yahoo!.

Corona[bewerken | brontekst bewerken]

Van maart t/m september 2020 zond Eurosport voornamelijk herhalingen van oude sportevenementen en sportdocumentaires uit, omdat in die periode bijna alle sportevenementen moesten worden afgelast vanwege de coronapandemie die dat jaar uitbrak. Hierdoor werd de zender in die periode ook veel minder bekeken.

Huidige bekende medewerkers (NL/BE)[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Sport Periode
Thijs van Amerongen veldrijden 2018-heden
Sabine Appelmans tennis 2016-heden
Rudy Bauwens snooker, (golf, skiën en wielrennen) 1991-heden
Michael Boogerd Wielrennen ?-heden
Kristie Boogert tennis 2007-heden
Herbert Cool biatlon ?-heden
Marc De Hous tennis 2009-heden
Bjorn Haneveer snooker 2004-heden
Herman Hobert voetbal en paardensport 2007-heden
Sander Kleikers wielrennen 2018-2023
Karsten Kroon wielrennen 2015-heden
Luc Krotwaar atletiek (marathons) 2011-heden
Alex Lely snooker (en rugby) 2009-heden
Jeroen Prins kunstschaatsen 2007-heden
Nicolien Sauerbreij alpineskiën en snowboarden 2017-heden
Richard Simon Amerikaans worstelen 2007-heden
Bobbie Traksel wielrennen en veldrijden 2014-heden
Jeroen Vanbelleghem wielrennen en veldrijden 2013-heden
Peter van Hal Skispringen 1999-heden
Andries Lamain wielrennen en darts 2019-heden
Jip van den Bos wielrennen 2022-heden