Eurovisiesongfestival 2015

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eurovisiesongfestival 2015
Building bridges
Gastland Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Locatie Wiener Stadthalle (Hall D), Wenen
Omroep ORF
Halve finale 1 19 mei 2015
Halve finale 2 21 mei 2015
Finale 23 mei 2015
Regisseur Edgar Böhm[1]
Presentatoren
Presentatoren Mirjam Weichselbraun
Alice Tumler
Arabella Kiesbauer
Green room Conchita Wurst
Winnaar
Land Vlag van Zweden Zweden
Lied Heroes
Artiest Måns Zelmerlöw
Andere gegevens
Stemgegevens Elk land verdeelt 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten, 50% via televoting, 50% via een vakjury
Aantal landen 40 (27 in finale)
Debuterend Vlag van Australië Australië
Terugkerend Vlag van Cyprus Cyprus
Vlag van Servië Servië
Vlag van Tsjechië Tsjechië
Terugtrekkend Vlag van Oekraïne Oekraïne
Nul punten
Finale Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Openingsact
Halve finale 1 Rise like a phoenix, gezongen door Conchita Wurst
Halve finale 2 Geen
Finale Mirjam Weichselbraun
Alice Tumler
Arabella Kiesbauer
Conchita Wurst
Intervalact
Halve finale 1 Geen
Halve finale 2 Geen
Finale Martin Grubinger & Conchita Wurst
Chronologie
◄ 2014 – 2016 ►
Wiener Stadthalle, de gastlocatie van het festival in 2015
De drie presentatrices: Alice Tumler, Mirjam Weichselbraun en Arabella Kiesbauer

Het Eurovisiesongfestival 2015 was de 60ste editie van deze Europese liedjeswedstrijd. Het festival werd gehouden in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen als gevolg van de winst van Conchita Wurst op de voorgaande editie. De editie van 2015 werd gewonnen door Zweden dat werd vertegenwoordigd door de zanger Måns Zelmerlöw met het nummer Heroes. Zweden won met 365 punten, 78% van het maximaal mogelijke aantal. Het was de op twee na hoogste score tot dan toe, na de 387 van Noorwegen in 2009 en de 372 van Zweden in 2012.

België behaalde met Rhythm Inside van Loïc Nottet met 217 punten een vierde plaats, een van de vijf beste Belgische prestaties ooit en tevens de beste Belgische prestatie sedert 2003. Nederland eindigde met Trijntje Oosterhuis in zijn halve finale in de onderste regionen en haalde de finale niet.[2]

Gaststad[bewerken | brontekst bewerken]

Gaststad (rood) en kandidaat-gaststeden (blauw)

Tijdens de persconferentie net na afloop van het Eurovisiesongfestival 2014 bevestigde de Oostenrijkse publieke omroep ORF dat het de opdracht op zich zou nemen om het evenement in 2015 in Oostenrijk te organiseren.[3] Daags na de Oostenrijkse overwinning in Kopenhagen hadden reeds acht steden zich kandidaat gesteld voor de organisatie, zijnde Bregenz, Dornbirn, Graz, Innsbruck, Klagenfurt, Linz, Oberwart en Wenen.[4]

Op 29 mei 2014 gaven de ORF en de EBU een lijst vrij met voorwaarden waaraan kandidaat-gaststeden zouden moeten voldoen voor de organisatie van het festival in 2015. Zo moest het om een overdekte locatie gaan die plaats bood aan ten minste 10.000 toeschouwers en die bovendien gedurende ten minste zes weken vrijgemaakt kon worden voor het festival. De Oostenrijkse openbare omroep gaf aan dat geïnteresseerden tot 13 juni de tijd kregen om hun kandidatuur in te dienen. De ORF gaf aan dat twaalf steden zich kandidaat hadden gesteld voor de organisatie. Op 21 juni werd duidelijk dat er nog drie steden kans maakten op de organisatie, zijnde Graz, Innsbruck en Wenen.

Graz was in de running met de Stadthalle Graz die bij een maximale bezetting plaats biedt aan 11.030 toeschouwers. Innsbruck stelde OlympiaWorld voor. De hal werd gebouwd ten behoeve van de Olympische Winterspelen 1964 en biedt plaats aan 10.000 toeschouwers. De hoofdstad Wenen waagde haar kans met de Wiener Stadthalle, een concerthal die plaats biedt aan 16.000 toeschouwers.

Op 6 augustus 2014 werd bekendgemaakt dat het festival in 2015 zou plaatsvinden in de Wiener Stadthalle in Wenen.

Formule[bewerken | brontekst bewerken]

Richard Grasl, financieel directeur van ORF, verklaarde dat de Oostenrijkse publieke omroep bereid was 20 miljoen euro te investeren in de organisatie van het festival. Dit bedrag zou worden aangevuld met inkomsten uit sponsoring, subsidies (nationaal en lokaal) en de toelage van de EBU uit de participatiebijdragen van de deelnemende omroepen. De inkomsten uit kaartverkoop werden al bij die 20 miljoen euro opgenomen.

De twee halve finales zouden plaatsvinden op 19 mei en 21 mei 2015. De finale zou plaatsvinden op zaterdag 23 mei 2015. Het werd de tweede keer dat het festival in Oostenrijk plaatshad, na de eerste keer in 1967.

Presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler en Arabella Kiesbauer werden uitgekozen om de zestigste editie van het songfestival te presenteren. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat deze rol was weggelegd voor drie vrouwen. Mirjam Weichselbraun is een actrice en presentatrice die reeds grote evenementen zoals Rock am Ring mocht presenteren. Alice Tumler is van Oostenrijks-Franse afkomst en spreekt vijf talen. Ze werkt reeds enkele jaren voor de ORF. Arabella Kiesbauer startte haar carrière bij de Oostenrijkse publieke omroep, maar presenteerde in de jaren negentig haar eigen praatprogramma in Duitsland. In 2002 keerde ze terug naar de ORF. In 2013 kreeg ze het Ereteken van Verdienste voor de Republiek Oostenrijk voor haar strijd tegen racisme. Naast de drie presentatrices was ook de winnaar van 2014, Conchita Wurst, prominent aanwezig in de presentatie. Wurst gaf commentaar vanuit de green room en interviewde daar de kandidaten. Ook bracht hij het winnende nummer van 2014 nog ten gehore.

Samenstelling halve finales[bewerken | brontekst bewerken]

Op zondag 25 januari werd de indeling in potten bekendgemaakt, als basis voor de loting voor de halve finales. Landen die vaak op elkaar stemden, werden in dezelfde pot geplaatst. In 2015 waren er vijf potten, anders dan in de voorafgaande jaren toen er steeds zes waren. Uit elke pot gingen drie of vier landen naar de eerste halve finale van 19 mei en de andere naar de tweede halve finale van 21 mei. De loting zelf vond plaats op maandag 26 januari. De definitieve startvolgorde van de drie shows werd niet geloot, maar door de producent bepaald.

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4 Pot 5
Vlag van Albanië Albanië
Vlag van Macedonië Macedonië
Vlag van Malta Malta
Vlag van Montenegro Montenegro
Vlag van Servië Servië
Vlag van Slovenië Slovenië
Vlag van Zwitserland Zwitserland
Vlag van Denemarken Denemarken
Vlag van Estland Estland
Vlag van Finland Finland
Vlag van IJsland IJsland
Vlag van Letland Letland
Vlag van Noorwegen Noorwegen
Vlag van Zweden Zweden
Vlag van Armenië Armenië
Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan
Vlag van Georgië Georgië
Vlag van Israël Israël
Vlag van Litouwen Litouwen
Vlag van Rusland Rusland
Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland
Vlag van België België
Vlag van Cyprus Cyprus
Vlag van Griekenland Griekenland
Vlag van Ierland Ierland
Vlag van Nederland Nederland
Vlag van San Marino San Marino
Vlag van Hongarije Hongarije
Vlag van Moldavië Moldavië
Vlag van Polen Polen
Vlag van Portugal Portugal
Vlag van Roemenië Roemenië
Vlag van Tsjechië Tsjechië

Deelnemende landen[bewerken | brontekst bewerken]

 Landen in de eerste halve finale
 Landen die alleen stemden in de eerste halve finale
 Landen in de tweede halve finale
 Landen die alleen stemden in de tweede halve finale
 Land dat in beide halve finales stemde (Australië)

Landen die wilden deelnemen, konden zich inschrijven tot 15 september 2014. Tot 20 oktober kon elke omroep zich nog kosteloos terugtrekken uit het festival.

Op 23 december 2014 maakte de EBU bekend dat er 39 landen zouden deelnemen aan het festival van 2015. Tsjechië keerde voor het eerst sinds 2009 terug naar het liedjesfestijn, Oekraïne daarentegen zou voor het eerst sinds 2003 niet deelnemen. Servië en Cyprus namen na een sabbatjaar ook weer deel.

Op 10 februari kwam de EBU met een opmerkelijk bericht: Australië, dat wegens zijn ligging slechts waarnemend lid van de EBU is en dus normaal niet mag deelnemen, zou in 2015 ter gelegenheid van de 60e editie eenmalig deelnemen. Het land zendt het festival al 30 jaar uit en het evenement is er ondanks het tijdverschil zeer populair, onder andere door de Europese diaspora. Australië mocht tevens meteen in de finale aantreden.

Het deelnemersveld van de finale op 23 mei bestond zo uit de vijf grote landen, tien finalisten uit elke halve finale, de winnaar van 2014 en organisator van 2015 Oostenrijk, en jubileumdeelnemer Australië. Daarmee kende het festival van 2015 met 27 deelnemers het hoogste aantal finalisten ooit.

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Finale[bewerken | brontekst bewerken]

Måns Zelmerlöw tijdens zijn winnende optreden.
Ann Sophie wist voor Duitsland geen enkel punt te behalen.

Het festival werd gewonnen door Måns Zelmerlöw. Hij vertegenwoordigde Zweden met "Heroes". Zelmerlöw kreeg punten van elk van de 39 andere stemmende landen en behaalde in totaal 365 punten, een van de hoogste scores ooit. Zweden kreeg twaalfmaal de twaalf punten. Zangeres Polina Gagarina uit Rusland stond het eerste deel van de puntentelling aan de leiding en eindigde met "A Million Voices" als tweede, met 303 punten. Het zangtrio Il Volo uit Italië werd derde met 292 punten. Winnaar Zweden eindigde als derde bij de televoting, terwijl Italië daar won. Zweden won dan weer de jurystemming, waar Il Volo zesde werd.

De negentienjarige Waalse zanger Loïc Nottet eindigde voor België op de vierde plaats met 217 punten. België kreeg twaalf punten van Nederland, Hongarije en Frankrijk. Jubileumdeelnemer Australië vervolledigde met 196 punten de top 5.

Rusland, Italië, België, Letland en Montenegro behaalden in 2015 hun hoogste puntenaantal ooit. Voor Montenegro is de dertiende plaats meteen ook de beste klassering ooit. Vijf van de zeven rechtstreeks geplaatste finalisten belandden onderaan in het klassement: Spanje kon niet meer dan vijftien punten verzamelen, het Verenigd Koninkrijk vijf, Frankrijk vier. Ann Sophie van Duitsland en The Makemakes voor gastland Oostenrijk kregen geen enkel punt. Het was voor het eerst sinds 2003 dat er weer een 'nul' op het scorebord stond. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat het gastland met nul punten eindigde. Oostenrijk werd wel boven Duitsland geplaatst aangezien het land een hogere (potentiële) score behaalde bij de vakjury's.

De stemmen van de jury's uit Macedonië en Montenegro werden niet meegerekend in de finale, omdat de juryleden te identiek zouden hebben gestemd.[5]

Zie onderstaande tabel voor de detailresultaten van de finale van 2015.

Plaats Land Taal Artiest Lied Punten
1 Vlag van Zweden Zweden Engels Måns Zelmerlöw Heroes 365
2 Vlag van Rusland Rusland Engels Polina Gagarina A million voices 303
3 Vlag van Italië Italië Italiaans Il Volo Grande amore 292
4 Vlag van België België Engels Loïc Nottet Rhythm Inside 217
5 Vlag van Australië Australië Engels Guy Sebastian Tonight again 196
6 Vlag van Letland Letland Engels Aminata Savadogo Love injected 186
7 Vlag van Estland Estland Engels Elina Born & Stig Rästa Goodbye to yesterday 106
8 Vlag van Noorwegen Noorwegen Engels Mørland & Debrah Scarlett A monster like me 102
9 Vlag van Israël Israël Engels Nadav Guedj Golden boy 97
10 Vlag van Servië Servië Engels Bojana Stamenov Beauty never lies 53
11 Vlag van Georgië Georgië Engels Nina Sublatti Warrior 51
12 Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan Engels Elnur Hüseynov Hour of the wolf 49
13 Vlag van Montenegro Montenegro Montenegrijns Knez Adio 44
14 Vlag van Slovenië Slovenië Engels Maraaya Here for you 39
15 Vlag van Roemenië Roemenië Roemeens en Engels Voltaj De la capăt (all over again) 35
16 Vlag van Armenië Armenië Engels Genealogy Face the shadow 34
17 Vlag van Albanië Albanië Engels Elhaida Dani I'm alive 34
18 Vlag van Litouwen Litouwen Engels Monika Linkytė & Vaidas Baumila This time 30
19 Vlag van Griekenland Griekenland Engels Maria Elena Kiriakou One last breath 23
20 Vlag van Hongarije Hongarije Engels Boggie Wars for nothing 19
21 Vlag van Spanje Spanje Spaans Edurne Amanecer 15
22 Vlag van Cyprus Cyprus Engels Giannis Karagiannis One thing I should have done 11
23 Vlag van Polen Polen Engels Monika Kuszyńska In the name of love 10
24 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Engels Electro Velvet Still in love with you 5
25 Vlag van Frankrijk Frankrijk Frans Lisa Angell N’oubliez pas 4
26 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Engels The Makemakes I am yours 0
27 Vlag van Duitsland Duitsland Engels Ann Sophie Black smoke 0

Eerste halve finale[bewerken | brontekst bewerken]

Loïc Nottet haalde namens België de finale
Trijntje Oosterhuis wist zich namens Nederland niet te plaatsen voor de eindstrijd

De eerste halve finale vond plaats op dinsdag 19 mei 2015, met onder andere deelname van Nederland met Trijntje Oosterhuis en België met Loïc Nottet. Australië, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje stemden mee in deze halve finale. Er waren in totaal zestien deelnemende en twintig stemmende landen. België wist na een jaar afwezigheid in de finale weer een finaleplaats te behalen. Ook Albanië, Armenië, Estland, Georgië, Griekenland, Hongarije, Roemenië, Rusland en Servië haalden de finale. Nederland zat niet bij de tien gelukkigen. Albanië, België, Estland, Georgië en Servië, dat afwezig was in 2014, konden zich in 2014 niet plaatsen voor de finale en waren dus terug. Aan de andere kant moesten Denemarken, Finland, Nederland en Wit-Rusland in tegenstelling tot 2014 dit keer langs de zijlijn toekijken. Voor Denemarken was het de eerste keer sinds 2007 dat het de finale niet haalde.

Rusland won met 182 punten de eerste halve finale. België was tweede met 149 punten, terwijl Nederland met 33 punten op de veertiende plaats was geëindigd. Nederland werd vijfde bij de vakjury’s, maar tuimelde bij het publiek naar een voorlaatste plek. De controversiële inzending van Finland eindigde met 13 punten als zestiende en laatste.

Zie onderstaande tabel voor de gedetailleerde resultaten van de eerste halve finale. De eerste tien landen, in de tabel groen gemarkeerd, plaatsten zich voor de finale.

Plaats Land Taal Artiest Lied Punten
1 Vlag van Rusland Rusland Engels Polina Gagarina A million voices 182
2 Vlag van België België Engels Loïc Nottet Rhythm Inside 149
3 Vlag van Estland Estland Engels Elina Born & Stig Rästa Goodbye to yesterday 105
4 Vlag van Georgië Georgië Engels Nina Sublatti Warrior 98
5 Vlag van Roemenië Roemenië Roemeens en Engels Voltaj De la capăt (all over again) 89
6 Vlag van Griekenland Griekenland Engels Maria Elena Kiriakou One last breath 81
7 Vlag van Armenië Armenië Engels Genealogy Face the shadow 77
8 Vlag van Hongarije Hongarije Engels Boggie Wars for nothing 67
9 Vlag van Servië Servië Engels Bojana Stamenov Beauty never lies 63
10 Vlag van Albanië Albanië Engels Elhaida Dani I'm alive 62
11 Vlag van Moldavië Moldavië Engels Edoeard Romanjoeta I want your love 41
12 Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland Engels Uzari & Maimuna Time 39
13 Vlag van Denemarken Denemarken Engels Anti Social Media The way you are 33
14 Vlag van Nederland Nederland Engels Trijntje Oosterhuis Walk along 33
15 Vlag van Macedonië Macedonië Engels Danijel Kajmakoski Autumn leaves 28
16 Vlag van Finland Finland Fins Pertti Kurikan Nimipäivät Aina mun pitää 13

Tweede halve finale[bewerken | brontekst bewerken]

Knez zorgde voor de tweede Montenegrijnse finaleplek uit de geschiedenis
María Ólafsdóttir kon niet voor een achtste opeenvolgende IJslandse finaleplek zorgen

De tweede halve finale vond plaats op donderdag 21 mei 2015. Australië, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk, alle direct geplaatst voor de finale, stemden mee in deze halve finale. Er waren 17 deelnemende en 21 stemmende landen. Voor het eerst sinds jaren haalden Letland en Israël weer de finale. Letland kon zich al zes edities niet plaatsen en Israël vier edities. Het was de eerste keer sinds 2002 dat de drie Baltische staten alle in de finale aantraden. In het voorafgaande jaar haalden Litouwen, Letland en Israël de finale niet. San Marino, Malta, IJsland en Zwitserland daarentegen waren in 2014 wel in de finale te zien, maar konden zich in 2015 niet kwalificeren. Voor IJsland was dat de eerste keer sinds 2008. Malta kon zich de voorafgaande drie jaar plaatsen voor de finale, maar in 2015 niet. Tsjechië, dat na vijf jaar terugkeerde naar het festival, kwam ook niet verder dan de halve finale.

De tweede halve finale werd gewonnen door Zweden, dat uiteindelijk ook het festival won. Zweden behaalde in totaal 217 punten. Zweden kreeg punten van alle twintig andere landen punten, waaronder veertien maal de hoogste score van 12. Op ruime afstand van Zweden werd Letland met 157 punten tweede, op zijn beurt op kleine afstand gevolgd door Israël, met 151 punten. Zwitserland eindigde met vier punten op de zeventiende en laatste plaats.

Zie onderstaande tabel voor de gedetailleerde resultaten van de tweede halve finale. De eerste tien landen, in de tabel groen gemarkeerd, plaatsten zich voor de finale.

Plaats Land Taal Artiest Lied Punten
1 Vlag van Zweden Zweden Engels Måns Zelmerlöw Heroes 217
2 Vlag van Letland Letland Engels Aminata Love injected 155
3 Vlag van Israël Israël Engels Nadav Guedj Golden boy 151
4 Vlag van Noorwegen Noorwegen Engels Mørland & Debrah Scarlett A monster like me 123
5 Vlag van Slovenië Slovenië Engels Maraaya Here for you 92
6 Vlag van Cyprus Cyprus Engels Giannis Karagiannis One thing I should have done 87
7 Vlag van Litouwen Litouwen Engels Monika Linkytė & Vaidas Baumila This time 67
8 Vlag van Polen Polen Engels Monika Kuszyńska In the name of love 57
9 Vlag van Montenegro Montenegro Montenegrijns Knez Adio 57
10 Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan Engels Elnur Hüseynov Hour of the wolf 53
11 Vlag van Malta Malta Engels Amber Warrior 43
12 Vlag van Ierland Ierland Engels Molly Sterling Playing with Numbers 35
13 Vlag van Tsjechië Tsjechië Engels Marta Jandová & Václav Noid Bárta Hope never dies 33
14 Vlag van Portugal Portugal Portugees Leonor Andrade Há um mar que nos separa 19
15 Vlag van IJsland IJsland Engels María Ólafsdóttir Unbroken 14
16 Vlag van San Marino San Marino Engels Michele Perniola & Anita Simoncini Chain of lights 11
17 Vlag van Zwitserland Zwitserland Engels Mélanie René Time to shine 4

Scoreblad[bewerken | brontekst bewerken]

Stemresultaten
Deelnemers Vlag van Slovenië Slovenië 39 6 4 5 1 1 4 1 3 3 1 8 2
Vlag van Frankrijk Frankrijk 4 3 1
Vlag van Israël Israël 97 5 6 4 4 6 2 2 3 5 4 1 1 1 1 7 5 8 5 3 2 2 5 7 5 3
Vlag van Estland Estland 106 3 8 2 3 3 2 3 2 6 1 2 2 6 3 7 2 4 7 4 2 4 10 2 7 6 3 1 1
Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 5 1 3 1
Vlag van Armenië Armenië 34 3 3 1 12 6 3 4 2
Vlag van Litouwen Litouwen 30 2 4 6 7 3 1 7
Vlag van Servië Servië 53 6 2 1 5 3 12 2 3 1 10 3 5
Vlag van Noorwegen Noorwegen 102 4 4 5 7 4 4 4 3 2 6 2 4 5 3 4 3 4 6 2 6 10 10
Vlag van Zweden Zweden 365 12 8 10 10 12 7 10 8 12 10 12 12 7 4 5 10 12 12 8 8 10 7 6 8 7 12 8 10 12 5 10 12 10 7 10 8 10 12 12
Vlag van Cyprus Cyprus 11 1 10
Vlag van Australië Australië 196 2 2 7 5 10 1 3 3 10 12 4 4 12 5 7 8 5 2 7 8 4 3 6 4 8 5 6 8 5 8 6 8 8
Vlag van België België 217 3 12 4 7 3 4 7 4 7 10 7 6 5 7 8 5 4 7 6 12 6 10 1 7 6 12 7 1 8 7 2 5 5 6 4 2
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 0
Vlag van Griekenland Griekenland 23 5 8 10
Vlag van Montenegro Montenegro 44 10 8 12 2 2 6 4
Vlag van Duitsland Duitsland 0
Vlag van Polen Polen 10 4 2 1 3
Vlag van Letland Letland 186 7 7 6 7 2 12 1 8 5 3 7 7 1 3 6 10 5 4 5 4 5 2 4 2 2 6 5 4 12 12 4 2 5 7 4
Vlag van Roemenië Roemenië 35 5 1 5 5 1 12 2 4
Vlag van Spanje Spanje 15 5 1 2 1 1 1 3 1
Vlag van Hongarije Hongarije 19 1 8 1 4 4 1
Vlag van Georgië Georgië 51 1 10 6 1 1 2 3 10 5 5 3 4
Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan 49 2 8 3 10 3 3 8 12
Vlag van Rusland Rusland 303 5 10 8 12 6 12 10 2 6 5 10 10 8 8 7 12 6 10 10 10 6 5 12 8 10 10 6 8 6 12 10 8 7 10 8 3 7
Vlag van Albanië Albanië 34 6 6 10 12
Vlag van Italië Italië 292 8 6 12 3 8 6 1 7 5 8 12 8 8 10 12 6 3 7 8 12 12 2 8 8 12 12 7 7 2 7 1 5 6 10 12 12 7 6 6
Deze tabel is gerangschikt volgens opkomen in de finale, daarna volgens opkomen in de halve finales

Wijzigingen[bewerken | brontekst bewerken]

 Deelnemende landen
 Landen die zich niet kwalificeerden voor de finale
 Landen die in het verleden deelgenomen hebben, en in 2015 afwezig waren

Debuterende landen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Vlag van Australië Australië: Het songfestival is in Australië zeer populair en het land zendt het festival al dertig jaar uit. Australië kan normaal niet deelnemen aan het songfestival omdat een voorwaarde voor deelname is om volwaardig lid van de EBU te zijn, waaraan Australië, door zijn ligging, niet kan voldoen. Die voorwaarden zijn: lid zijn van de Raad van Europa en/of liggen in het gebied ten noorden van 30ste breedtegraad en ten westen van de 40ste lengtegraad. Omdat het festival in 2015 voor de zestigste keer werd gehouden, en het daarmee een jubileumeditie was, kreeg SBS uitzonderlijk toch een uitnodiging om eenmalig deel te nemen.[6][7][8]

Terugkerende landen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Vlag van Cyprus Cyprus: na één jaar afwezigheid uit budgettaire overwegingen, keerde het Griekssprekende deel van het Mediterrane eiland terug.
 • Vlag van Servië Servië: ook Servië keerde na één jaar afwezigheid terug.
 • Vlag van Tsjechië Tsjechië: het Centraal-Europese land maakte een comeback na vijf jaar lang afwezig te zijn geweest.

Terugtrekkende landen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Vlag van Oekraïne Oekraïne: de Oekraïense publieke omroep gaf aan over onvoldoende financiële middelen te beschikken om een deelname te bekostigen. Ook de crisis in het oosten van Oekraïne speelde een rol in de beslissing.[9]

Terugkerende artiesten[bewerken | brontekst bewerken]

Land Artiest Plaats Eerdere deelname Plaats toen
Vlag van Armenië Armenië Inga Arschakjan (deel van Genealogy) 16 Vlag van Armenië Armenië 2009 (deel van Inga & Anush) 10
Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan Elnur Hüseynov 12 Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan 2008 (deel van Elnur & Samir) 8

Barbara Dex Award[bewerken | brontekst bewerken]

De Barbara Dex Award, uitgereikt door de fanwebsite House of Eurovision, is een prijs voor de slechtst geklede artiest tijdens het festival.[10] In 2015 ging de prijs naar Trijntje Oosterhuis. De top 5 voor de prijs was als volgt:

Plaats[11] Land[11] Artiest(s)[11] Punten[11]
1 Vlag van Nederland Nederland Trijntje Oosterhuis 1.324
2 Vlag van Servië Servië Bojana Stamenov 605
3 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Electro Velvet 397
4 Vlag van Albanië Albanië Elhaida Dani 263
5 Vlag van Roemenië Roemenië Voltaj 237

Puntengevers[bewerken | brontekst bewerken]

Oude bekenden[bewerken | brontekst bewerken]

Kijkcijfers[bewerken | brontekst bewerken]

 • In België keken er 1.773.538 mensen naar de finale (1.246.367 via Eén, 527.171 via La Une). Het ging hiermee om het beste resultaat sedert 2004. 820.000 Belgen keken naar de eerste halve finale op Eén. Naar de tweede halve finale keken 600.000 mensen.[12][13] Via La Une keken 414.000 Belgen naar de eerste halve finale.
 • In Nederland keken er gemiddeld 1,97 miljoen mensen naar de finale. Een jaar eerder, toen Nederland in de finale stond, waren dit er nog 5,10 miljoen. Naar de eerste halve finale met Trijntje Oosterhuis keken gemiddeld 3,37 miljoen mensen, naar de tweede halve finale 964.000.[14][15][16][17]
 • Wereldwijd werd de finale door 197 miljoen mensen bekeken. Dat is 2 miljoen meer dan in 2014, toen er 195 miljoen mensen keken.[18]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • De Armeense groep Genealogy zou oorspronkelijk in Wenen aantreden met het lied Don’t deny, maar de Armeense omroep ARMTV had tijdens de vergadering van de delegatievoorzitters aan de EBU gevraagd om de titel nog te mogen aanpassen. Dat verzoek werd ingewilligd en dus heette het lied uiteindelijk Face the shadow. De aanpassing gebeurde omdat de omroep geen politiek statement wilde maken. Don’t deny zou hebben kunnen verwijzen naar de Armeense genocide die honderd jaar geleden begon, maar door Turkije systematisch ontkend wordt.
 • Monika Kuszyńska was de eerste deelnemer aan het Eurovisiesongfestival ooit die heeft opgetreden vanuit een rolstoel.
 • Ann Sophie was eigenlijk tweede geworden in de Duitse preselectie. De winnaar, Andreas Kümmert gaf echter onmiddellijk na diens overwinning aan dat hij zich terugtrok en wilde dat Ann Sophie Duitsland zou vertegenwoordigen in Wenen. Ann Sophie aanvaardde dit.
 • Tijdens het geven van de punten voor Nederland droeg Edsilia Rombley de jurk die Trijntje Oosterhuis droeg tijdens de eerste repetities. Tijdens deze repetities droeg Oosterhuis een gewaagde jurk die leidde tot veel ophef. Het deed haar besluiten uiteindelijk een broekpak te dragen.[19]
 • Voor het eerst in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival eindigde het gastland met nul punten. Oostenrijk eindigde puntenloos onderaan, samen met het eveneens puntenloze Duitsland.
 • Tijdens het Russische optreden in de eerste halve finale en de finale is er mogelijk gebruikgemaakt van speciale geluidstechnologie om eventueel uitjouwen vanuit het publiek uit het geluid van de uitzending weg te filteren. Ook had de zangeres Polina Gagarina twee oortelefoontjes in, waar het gebruikelijk is om er slechts één in te hebben, dit mogelijk om haar af te schermen van het geluid vanuit het publiek.[20]
 • In 2014 deed winnaar Måns Zelmerlöw in een Zweedse kookshow enige uitspraken die als homofoob werden aangemerkt. Hij heeft hier openlijk zijn excuses voor aangeboden. Daags na de door hem gewonnen finale van het songfestival kwam hij op een persconferentie nog eens op de affaire terug, met verzoenende woorden en met de mededeling dat naar zijn idee de homogemeenschap zijn excuses had aanvaard.[21][22]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]