Eurovisiesongfestival 2016

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eurovisiesongfestival 2016
Come Together
Gastland Vlag van Zweden Zweden
Locatie Ericsson Globe, Stockholm
Omroep SVT
Halve finale 1 10 mei 2016
Halve finale 2 12 mei 2016
Finale 14 mei 2016
Regisseur Martin Österdahl
Presentatoren Petra Mede
Måns Zelmerlöw
Winnaar
Land Vlag van Oekraïne Oekraïne
Lied 1944
Artiest Jamala
Andere gegevens
Stemgegevens Elk land verdeelt twee sets van 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten; één via televoting en één via een vakjury
Aantal landen 42 (26 in finale)
Terugkerend Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina
Vlag van Bulgarije Bulgarije
Vlag van Kroatië Kroatië
Vlag van Oekraïne Oekraïne
Terugtrekkend Vlag van Portugal Portugal
Gediskwalificeerd Vlag van Roemenië Roemenië
Openingsact
Halve finale 1 Heroes, gezongen door Måns Zelmerlöw
Halve finale 2 The story of Eurovision, gezongen door Måns Zelmerlöw en Petra Mede
Finale Parade of Flags: A tribute to Swedish design and dance music
Intervalact
Halve finale 1 The grey people, gechoreografeerd door Fredrik Rydman
Halve finale 2 Man versus Machine, gechoreografeerd door Fredrik Rydman
Finale Can't stop the feeling! en Rock your body, gezongen door Justin Timberlake
Love Love Peace Peace, gezongen door Måns Zelmerlöw en Petra Mede
Fire in the rain en Heroes, gezongen door Måns Zelmerlöw
Chronologie
◄ 2015 – 2017 ►
De Oekraïense winnares Jamala

Het Eurovisiesongfestival 2016 was de 61ste editie van deze Europese liedjeswedstrijd. Het festival werd gehouden in de Ericsson Globe in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De editie van 2016 werd gewonnen door Oekraïne dat werd vertegenwoordigd door de zangeres Jamala met het nummer 1944. Oekraïne won met 534 punten.

Keuze gaststad[bewerken | brontekst bewerken]

Gaststad (rood) en
kandidaat-gaststeden (blauw)
De Ericsson Globe is net als in 2000 gastlocatie van het Eurovisiesongfestival

In totaal hadden zes steden gesolliciteerd om de organisatie van het evenement op zich te nemen, goed voor in totaal zeven potentiële locaties.[1] Drie ervan hadden in het verleden reeds een festival georganiseerd: het Scandinavium (Göteborg) in 1985, de Ericsson Globe (Stockholm) in 2000 en de Malmö Arena (Malmö) in 2013. Daarnaast waren ook de Stockholmse Friends Arena en kleinere hallen in Linköping, Örnsköldsvik en Sandviken geïnteresseerd in de organisatie.[2]

Op 24 mei 2015, één dag na afloop van het Eurovisiesongfestival 2015, maakte Sveriges Television bekend dat geïnteresseerde locaties drie weken de tijd hadden om zich bij de openbare omroep aan te melden. Tezelfdertijd meldde de Zweedse openbare omroep dat de voorkeur in eerste instantie zou gaan naar de Tele2 Arena in Stockholm. Deze locatie bleek echter niet beschikbaar in de voorgestelde periode, omdat het de thuisbasis was van Djurgårdens IF en er in mei competitievoetbal werd gehouden.[3] Op 8 juli 2015 maakte de SVT bekend dat het Eurovisiesongfestival 2016 zou plaatsvinden in de Ericsson Globe in hoofdstad Stockholm.[4]

Het gratis toegankelijke Eurovision Village, waar artiesten optraden en de uitzendingen konden worden bijgewoond op groot scherm, bevond zich te midden van Kungsträdgården. Op (veel) kleinere schaal was er enkele weken lang The Bar, een gelegenheidscafé van Douwe Bob[5], waar mini-concerten werden gegeven en men in de kelder de televisieregistraties kon bekijken.

Formule[bewerken | brontekst bewerken]

De data voor het Eurovisiesongfestival 2016 waren vastgelegd op 10, 12 en 14 mei. Op dinsdag en donderdag vonden twee halve finales plaats, waaruit telkens tien landen zich kwalificeerden voor de finale, die op zaterdag plaatsvond. De Grote Vijf (de landen die de grootste financiële bijdrage leveren aan de organisatie van het Eurovisiesongfestival, zijnde Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) en gastland Zweden waren rechtstreeks geplaatst voor de finale.[6]

Nieuwe puntenverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

De sedert 1975 ongewijzigde puntenverdeling was grondig aangepast:

 • Eerst geven de puntenlezers de uitslagen van hun nationale vakjury, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten. Alleen de twaalf punten worden door de puntengever hardop verkondigd.
 • De resultaten van de televoting van alle deelnemende landen worden bij elkaar opgeteld. Elk land heeft voor zijn televoting ook 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten weg te geven: het maximum per land verschuift dus van 12 naar 24 punten.
 • De aparte televotingresultaten worden na afloop van de show online vrijgegeven.
 • Tijdens de uitzending wordt het land dat van de televoters de minste punten heeft ontvangen als eerste genoemd.
 • De bekendmaking gaat in stijgende lijn: pas wanneer elk land zijn televotingpunten heeft gehoord is de winnaar bekend.

Bij de halve finales werd met hetzelfde systeem gewerkt, al werden hier de resultaten net als voorheen pas na afloop van het Eurovisiesongfestival vrijgegeven; tijdens de halve finales werden enkel de tien finalisten in willekeurige volgorde aangekondigd. Met het nieuwe puntensysteem wilde de EBU de spanning tot op het einde van de show bewaren. In het verleden gebeurde het te vaak dat de winnaar al ruim voor het einde van de telefonische raadpleging bekend was.

Presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

De presentatoren van dienst, Måns Zelmerlöw en Petra Mede

De 61ste editie van het Eurovisiesongfestival werd gepresenteerd door Petra Mede en Måns Zelmerlöw. Comédienne en presentatrice Petra Mede is bij het grote publiek vooral bekend door haar presentatie van het Eurovisiesongfestival 2013, dat gehouden werd in Malmö. Ze was de eerste persoon in achttien jaar die het festival alleen aaneenpraatte. Met haar tweede verschijning in drie jaar werd ze de derde persoon die het festival meermaals presenteerde. De andere namen zijn Jacqueline Joubert (1959 en 1961) en Katie Boyle (1960, 1963, 1968 en 1974). Voorts presenteerde ze ook Melodifestivalen 2009 en Eurovision Song Contest's Greatest Hits, de jubileumshow ter ere van 60 jaar Eurovisiesongfestival in 2015.

Måns Zelmerlöw won het Eurovisiesongfestival 2015 in Wenen. Hij werd hiermee de zesde winnaar die de presentatie op zich nam. Zelmerlöw presenteerde eerder reeds Melodifestivalen 2010 en tussen 2011 en 2013 het populaire muziekprogramma Allsång på Skansen.

Samenstelling halve finales[bewerken | brontekst bewerken]

 Deed mee in de eerste halve finale
 Gekwalificeerd, stemde mee in de eerste halve finale
 Deed mee in de tweede halve finale
 Gekwalificeerd, stemde mee in de tweede halve finale

Op 22 januari werd de indeling in potten bekendgemaakt, als basis voor de loting voor de halve finales. Landen die gewoonlijk op elkaar stemmen, werden in dezelfde pot geplaatst. Nadat er in 2015 eenmalig met vijf potten gewerkt was, keerde men terug naar het systeem met zes groepen. In pot 1 zitten zeven landen, in de overige zes. Uit elke pot gaan drie landen naar de eerste halve finale; de overige landen treden aan in de tweede halve finale. De loting vindt plaats op maandag 25 januari. Israël werd automatisch ingedeeld in de tweede halve finale, aangezien de dag van de eerste halve finale samenvalt met een joodse religieuze feestdag. De definitieve startvolgorde van de drie shows werd niet geloot, maar door de producent bepaald. Roemenië was ingedeeld in pot 6 en werd ingedeeld in de tweede halve finale, maar werd later gediskwalificeerd.

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4 Pot 5 Pot 6
Vlag van Albanië Albanië
Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina
Vlag van Kroatië Kroatië
Vlag van Macedonië Macedonië
Vlag van Montenegro Montenegro
Vlag van Servië Servië
Vlag van Slovenië Slovenië
Vlag van Denemarken Denemarken
Vlag van Estland Estland
Vlag van Finland Finland
Vlag van IJsland IJsland
Vlag van Letland Letland
Vlag van Noorwegen Noorwegen
Vlag van Armenië Armenië
Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan
Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland
Vlag van Georgië Georgië
Vlag van Rusland Rusland
Vlag van Oekraïne Oekraïne
Vlag van Australië Australië
Vlag van België België
Vlag van Bulgarije Bulgarije
Vlag van Cyprus Cyprus
Vlag van Griekenland Griekenland
Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Ierland Ierland
Vlag van Litouwen Litouwen
Vlag van Malta Malta
Vlag van Polen Polen
Vlag van San Marino San Marino
Vlag van Tsjechië Tsjechië
Vlag van Hongarije Hongarije
Vlag van Israël Israël
Vlag van Moldavië Moldavië
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Vlag van Roemenië Roemenië
Vlag van Zwitserland Zwitserland

Uitslagen[bewerken | brontekst bewerken]

Finale[bewerken | brontekst bewerken]

In de finale werden de punten van de jury's van de verschillende landen als eerste bekendgemaakt en daarna de punten van het publiek (televoting).

Oekraïne won het Eurovisiesongfestival 2016. Met het nummer 1944 was Jamala aan het einde van de puntentelling de sterkste kandidaat van de avond. Ze kreeg 534 punten. Het betekende de tweede overwinning voor Oekraïne, dat ook in 2004 wist te winnen. Dami Im uit Australië eindigde tweede met 511 punten. De Russische Sergej Lazarev kon de top drie vervolledigen met 491 punten. Laura Tesoro eindigde voor België op de tiende plaats met het nummer What's the pressure. Ze kreeg 181 punten. Nederland eindigde daar net achter op een elfde plaats. Douwe Bob kreeg in totaal 153 punten voor Slow down.

Australië en Bulgarije behaalden dit jaar de beste eindklassering in hun songfestivalhistorie. Dat geldt ook voor Tsjechië, omdat het voor de eerste keer de finale wist te halen. Gabriela Gunčíková eindigde wel voorlaatste. Van de Big Five wist enkel Frankrijk de bovenste helft van het scorebord te halen met een zesde plek. Italië (16de), Spanje (22ste), het Verenigd Koninkrijk (24ste) en Duitsland (26ste) eindigden in de onderste helft van het scorebord. Duitsland eindigde voor het tweede jaar op rij op de laatste plaats.

Plaats Land Taal Artiest Lied Televoting Vakjury Punten
1 Vlag van Oekraïne Oekraïne Engels en Krim-Tataars Jamala 1944 323 211 534
2 Vlag van Australië Australië Engels Dami Im Sound of silence 191 320 511
3 Vlag van Rusland Rusland Engels Sergej Lazarev You are the only one 361 130 491
4 Vlag van Bulgarije Bulgarije Engels en Bulgaars Poli Genova If love was a crime 180 127 307
5 Vlag van Zweden Zweden Engels Frans If I were sorry 139 122 261
6 Vlag van Frankrijk Frankrijk Frans en Engels Amir J'ai cherché 109 148 257
7 Vlag van Armenië Armenië Engels Iveta Mukuchian LoveWave 134 115 249
8 Vlag van Polen Polen Engels Michał Szpak Color of your life 222 7 229
9 Vlag van Litouwen Litouwen Engels Donny Montell I've been waiting for this night 96 104 200
10 Vlag van België België Engels Laura Tesoro What's the pressure 51 130 181
11 Vlag van Nederland Nederland Engels Douwe Bob Slow down 39 114 153
12 Vlag van Malta Malta Engels Ira Losco Walk on water 16 137 153
13 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Frans Zoë Loin d'ici 120 31 151
14 Vlag van Israël Israël Engels Hovi Star Made of stars 11 124 135
15 Vlag van Letland Letland Engels Justs Heartbeat 63 69 132
16 Vlag van Italië Italië Italiaans en Engels Francesca Michielin No degree of separation 34 90 124
17 Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan Engels Səmra Rəhimli Miracle 73 44 117
18 Vlag van Servië Servië Engels Sanja Vučić Goodbye (shelter) 80 35 115
19 Vlag van Hongarije Hongarije Engels Freddie Pioneer 56 52 108
20 Vlag van Georgië Georgië Engels Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz Midnight gold 24 80 104
21 Vlag van Cyprus Cyprus Engels Minus One Alter ego 53 43 96
22 Vlag van Spanje Spanje Engels Barei Say yay! 10 67 77
23 Vlag van Kroatië Kroatië Engels Nina Kraljić Lighthouse 33 40 73
24 Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Engels Joe & Jake You're not alone 8 54 62
25 Vlag van Tsjechië Tsjechië Engels Gabriela Gunčíková I stand 0 41 41
26 Vlag van Duitsland Duitsland Engels Jamie-Lee Kriewitz Ghost 10 1 11

Eerste halve finale[bewerken | brontekst bewerken]

 • Frankrijk, Spanje en Zweden stemden tijdens deze halve finale mee.
Plaats Land Taal Artiest Lied Punten
1 Vlag van Rusland Rusland Engels Sergej Lazarev You are the only one 342
2 Vlag van Armenië Armenië Engels Iveta Mukuchian LoveWave 243
3 Vlag van Malta Malta Engels Ira Losco Walk on water 209
4 Vlag van Hongarije Hongarije Engels Freddie Pioneer 197
5 Vlag van Nederland Nederland Engels Douwe Bob Slow down 197
6 Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan Engels Səmra Rəhimli Miracle 185
7 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Frans Zoë Loin d'ici 170
8 Vlag van Cyprus Cyprus Engels Minus One Alter ego 164
9 Vlag van Tsjechië Tsjechië Engels Gabriela Gunčíková I stand 161
10 Vlag van Kroatië Kroatië Engels Nina Kraljić Lighthouse 133
11 Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina Bosnisch Dalal & Deen feat. Ana Rucner & Jala Ljubav je 104
12 Vlag van San Marino San Marino Engels Serhat I didn't know 68
13 Vlag van Montenegro Montenegro Engels Highway The real thing 60
14 Vlag van IJsland IJsland Engels Gréta Salóme Hear them calling 51
15 Vlag van Finland Finland Engels Sandhja Sing it away 51
16 Vlag van Griekenland Griekenland Engels en Grieks Argo Utopian land 44
17 Vlag van Moldavië Moldavië Engels Lidia Isac Falling stars 33
18 Vlag van Estland Estland Engels Jüri Pootsmann Play 24

Tweede halve finale[bewerken | brontekst bewerken]

 • Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk stemden tijdens deze halve finale mee.
Plaats Land Taal Artiest Lied Punten
1 Vlag van Australië Australië Engels Dami Im Sound of silence 330
2 Vlag van Oekraïne Oekraïne Engels en Krim-Tataars Jamala 1944 287
3 Vlag van België België Engels Laura Tesoro What's the pressure 274
4 Vlag van Litouwen Litouwen Engels Donny Montell I've been waiting for this night 222
5 Vlag van Bulgarije Bulgarije Engels en Bulgaars Poli Genova If love was a crime 220
6 Vlag van Polen Polen Engels Michał Szpak Color of your life 151
7 Vlag van Israël Israël Engels Hovi Star Made of stars 147
8 Vlag van Letland Letland Engels Justs Heartbeat 132
9 Vlag van Georgië Georgië Engels Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz Midnight gold 123
10 Vlag van Servië Servië Engels Sanja Vučić Goodbye (shelter) 105
11 Vlag van Macedonië Macedonië Macedonisch Kaliopi Dona 88
12 Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland Engels Ivan Help you fly 84
13 Vlag van Noorwegen Noorwegen Engels Agnete Icebreaker 63
14 Vlag van Slovenië Slovenië Engels ManuElla Blue and red 57
15 Vlag van Ierland Ierland Engels Nicky Byrne Sunlight 46
16 Vlag van Albanië Albanië Engels Eneda Tarifa Fairytale 45
17 Vlag van Denemarken Denemarken Engels Lighthouse X Soldiers of love 34
18 Vlag van Zwitserland Zwitserland Engels Rykka The last of our kind 28

Scoreblad finale[bewerken | brontekst bewerken]

Jury[bewerken | brontekst bewerken]

Stemresultaten
Deelnemers Vlag van België België 130 2 4 6 10 5 12 5 10 10 5 4 3 3 4 4 5 8 12 8 10
Vlag van Tsjechië Tsjechië 41 1 2 4 10 4 1 6 5 3 3 2
Vlag van Nederland Nederland 112 4 7 6 4 2 5 4 7 3 5 3 3 4 12 10 6 2 6 1 8 7 5
Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan 44 1 7 10 2 10 2 7 1 1 1 2
Vlag van Hongarije Hongarije 52 10 4 4 5 1 10 2 2 7 3 3 1
Vlag van Italië Italië 90 10 6 3 12 3 3 5 8 10 2 12 6 8 2
Vlag van Israël Israël 124 2 7 3 8 12 7 10 5 7 6 7 1 2 6 1 3 3 7 5 3 2 4 3 2 8
Vlag van Bulgarije Bulgarije 127 6 8 7 10 3 8 4 2 1 1 10 5 7 3 2 10 1 8 10 10 4 6 1
Vlag van Zweden Zweden 122 12 10 5 10 5 8 2 4 6 8 6 4 12 12 8 6 4
Vlag van Duitsland Duitsland 1 1
Vlag van Frankrijk Frankrijk 148 8 5 5 7 8 8 1 6 7 1 8 7 7 6 4 7 6 12 7 5 2 1 6 1 3 10
Vlag van Polen Polen 7 2 3 1 1
Vlag van Australië Australië 320 12 12 7 12 6 10 8 12 6 6 10 10 6 12 12 2 8 5 5 3 8 12 8 5 10 4 10 8 7 10 10 8 6 10 6 12 10 12
Vlag van Cyprus Cyprus 43 1 1 4 5 7 6 5 8 2 4
Vlag van Servië Servië 35 5 2 2 8 6 7 5
Vlag van Litouwen Litouwen 104 3 5 3 1 1 2 1 2 7 8 10 12 5 1 4 6 4 5 10 2 5 7
Vlag van Kroatië Kroatië 40 8 3 1 1 2 6 1 4 7 1 6
Vlag van Rusland Rusland 130 12 6 6 1 12 1 6 4 7 4 3 2 5 7 8 8 12 7 12 7
Vlag van Spanje Spanje 67 1 5 12 4 4 1 3 5 5 2 3 8 7 6 1
Vlag van Letland Letland 69 1 8 5 2 6 7 3 8 7 8 3 7 1 3
Vlag van Oekraïne Oekraïne 211 3 3 10 10 12 7 12 2 12 8 12 12 10 12 12 2 12 7 12 7 4 12 12 6
Vlag van Malta Malta 137 6 6 10 5 7 7 4 6 10 8 6 4 10 8 3 12 4 5 4 3 2 5 2
Vlag van Georgië Georgië 80 7 3 3 8 8 10 5 3 12 10 6 5
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 31 5 8 8 1 1 4 4
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 54 4 4 2 6 12 8 3 7 5 3
Vlag van Armenië Armenië 115 2 1 2 12 4 2 8 3 4 4 12 12 6 7 2 2 10 10 5 3 4
Deze tabel is gerangschikt volgens opkomen in de finale, daarna volgens opkomen in de halve finales

Televoting[bewerken | brontekst bewerken]

Stemresultaten
Deelnemers Vlag van België België 51 12 1 4 12 5 3 4 2 8
Vlag van Tsjechië Tsjechië 0
Vlag van Nederland Nederland 39 10 2 2 3 3 6 6 7
Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan 73 6 2 1 6 3 10 6 7 8 7 1 8 8
Vlag van Hongarije Hongarije 56 3 7 6 4 10 2 3 5 2 3 1 1 3 2 3 1
Vlag van Italië Italië 34 1 3 7 4 1 1 10 7
Vlag van Israël Israël 11 6 2 3
Vlag van Bulgarije Bulgarije 180 5 5 1 8 4 7 7 4 4 5 3 10 12 8 1 12 1 2 8 3 5 8 2 3 5 4 7 2 10 4 5 2 5 8
Vlag van Zweden Zweden 139 1 2 2 7 3 8 2 10 1 1 7 7 2 1 7 1 7 1 2 4 12 10 10 2 7 5 2 3 12
Vlag van Duitsland Duitsland 10 2 8
Vlag van Frankrijk Frankrijk 109 8 7 4 4 1 5 12 3 7 6 3 2 3 10 2 1 7 4 1 5 3 4 6 2 1 2 3
Vlag van Polen Polen 222 12 1 10 3 8 10 4 6 10 10 7 2 6 4 5 5 5 8 4 12 10 1 7 10 5 3 1 2 6 10 4 10 5 5 5
Vlag van Australië Australië 191 4 5 2 3 5 5 12 5 7 5 6 5 5 4 4 6 4 12 1 3 6 3 5 8 7 5 5 4 3 1 8 3 6 12 10 1
Vlag van Cyprus Cyprus 53 5 6 7 1 3 7 2 6 1 12 3
Vlag van Servië Servië 80 4 12 4 12 12 12 12 12
Vlag van Litouwen Litouwen 96 2 6 1 3 8 3 5 12 8 2 4 3 5 12 12 4 6
Vlag van Kroatië Kroatië 33 4 10 6 5 8
Vlag van Rusland Rusland 361 6 10 3 12 10 8 10 12 8 12 6 8 5 10 12 8 8 8 12 12 10 8 8 7 12 6 10 10 7 8 10 12 12 8 12 6 10 8 7 4 6
Vlag van Spanje Spanje 10 12 1 1 2 4 2
Vlag van Letland Letland 63 5 12 1 5 6 3 6 2 1 7 5 3 7
Vlag van Oekraïne Oekraïne 323 2 12 7 10 12 12 8 10 7 6 10 12 8 7 7 10 10 10 7 10 4 10 10 5 10 7 12 8 12 6 10 8 6 10 4 7 4 6 3 4
Vlag van Malta Malta 16 5 6 5
Vlag van Georgië Georgië 24 1 3 4 2 6 8
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 120 3 4 6 6 3 4 5 7 8 4 3 1 6 8 2 4 4 5 2 6 1 4 6 6 1 1 10
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 8 4 1 3
Vlag van Armenië Armenië 134 7 8 8 1 6 8 2 12 2 8 2 12 6 7 12 2 8 7 1 7 2
Deze tabel is gerangschikt volgens opkomen in de finale, daarna volgens opkomen in de halve finales

Wijzigingen[bewerken | brontekst bewerken]

 Deelnemende landen
 Landen die zich niet kwalificeerden voor de finale
 Landen die in het verleden deelgenomen hebben, en in 2016 afwezig waren

Landen die na afwezigheid terugkeren[bewerken | brontekst bewerken]

 • Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina: de afgelopen jaren had de Bosnische staatsomroep niet genoeg financiële middelen om deel te nemen aan het festival. Na een afwezigheid van drie jaar maakte Bosnië in 2016 weer zijn opwachting op het festival.[7]
 • Vlag van Bulgarije Bulgarije: het Balkanland trok zich in 2014 terug, na zes opeenvolgende jaren van uitschakeling in de halve finale. In 2016 keerde Bulgarije na twee jaar afwezigheid terug om een nieuwe poging te wagen.[8]
 • Vlag van Kroatië Kroatië: nadat Kroatië er in 2013 voor de vierde keer op rij niet in geslaagd was zich te kwalificeren voor de finale, besloot het zich terug te trekken. Na twee jaar van afwezigheid keerde Kroatië terug op het festival.[9]
 • Vlag van Oekraïne Oekraïne: de Oekraïense staatsomroep vond voldoende financiële middelen om in 2016 weer van de partij kunnen te zijn op het Eurovisiesongfestival. Wegens budgettaire perikelen bleef Oekraïne in 2015 thuis.[10]

Landen die zich hebben teruggetrokken[bewerken | brontekst bewerken]

 • Vlag van Portugal Portugal: de Portugese openbare omroep besloot zich terug te trekken vanwege herstructureringen.[11]

Uitgesloten van deelname[bewerken | brontekst bewerken]

 • Vlag van Roemenië Roemenië: de Roemeense openbare omroep TVR werd uitgesloten van het festival en andere EBU-diensten omdat het zijn schuld van 16 miljoen Zwitserse frank aan de EBU niet tijdig had terugbetaald. Dit werd beslist toen de kandidaat voor Roemenië al was geselecteerd en de verdeling in de halve finales achter de rug was. De tweede halve finale telde hierdoor één kandidaat minder dan aanvankelijk gepland. De Roemeense inzending, Moment of silence van Ovidiu Anton, stond al op de officiële cd en op de elektronische kanalen. EBU besloot dat zo te laten.[12]

Terugkerende artiesten[bewerken | brontekst bewerken]

Land Artiest Plaats Eerdere deelname Plaats toen
Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina Deen 11 HF Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina 2004 9
Vlag van Bulgarije Bulgarije Poli Genova 4 Vlag van Bulgarije Bulgarije 2011 12 HF
Vlag van IJsland IJsland Gréta Salóme 14 HF Vlag van IJsland IJsland 2012 20
Vlag van Litouwen Litouwen Donny Montell 9 Vlag van Litouwen Litouwen 2012 14
Vlag van Macedonië Macedonië Kaliopi 11 HF Vlag van Macedonië Macedonië 2012 13
Vlag van Malta Malta Ira Losco 12 Vlag van Malta Malta 2002 2
Vlag van Montenegro Montenegro Bojan Jovović (deel van Highway) 13 HF Vlag van Servië en Montenegro Servië en Montenegro 2005 (deel van No Name) 7

Puntengevers[bewerken | brontekst bewerken]

De jurypunten werden per communicatiesatelliet doorgegeven, waarbij de puntengevers dan ook in beeld werden gebracht. De personen die dit jaar de jurypunten doorgaven voor de desbetreffende landen staan in de lijst hieronder.

Incidenten[bewerken | brontekst bewerken]

 • Een lid van de Russische jury zette een filmpje online over de beoordeling van de generale repetitie van de eerste halve finale. In het filmpje werd zowel de Nederlandse als de Armeense inzending becommentarieerd, terwijl juryleden strikte geheimhouding was gevraagd over hun stemming. Het jurylid werd vervolgens gediskwalificeerd en haar punten telden niet mee voor de Russische jurybeoordeling.[13]
 • Tijdens de eerste halve finale wapperde de Armeense kandidate Iveta Mukuchian in de green room met de vlag van Nagorno-Karabach, een door Armeniërs bevolkt gebied dat de jure behoort tot Azerbeidzjan maar de facto een onafhankelijk gebied is. De EBU, die het gebruik van vlaggen van niet-erkende staten verbood, besloot hierop de Armeense openbare omroep een sanctie op te leggen.[14]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Eurovision Song Contest 2016 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.