Eusébio Scheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eusébio Oscar Scheid
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Ambt emeritus
Titelkerk Santi Bonifacio e Alessio
Creatie
Gecreëerd door paus Johannes Paulus II
Consistorie 21 februari 2003
Kerkelijke carrière
Eerdere functies 1981-2001: bisschop van São José dos Campos
1991-2001 aartsbisschop van Florianópolis
2001-2009: aartsbisschop van São Sebastião do Rio de Janeiro
2001-2010: bisschop Braziliaans Oosterse kerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Eusébio Oscar Scheid S.C.I, geboren als Oscar Francisco[1] (Luzerna, 8 december 1932) is een Braziliaans geestelijke en kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk.

Scheid trad op jeugdige leeftijd in bij de Paters Dehonianen, waar hij ook zijn theologische opleiding kreeg. Hij promoveerde in de theologie aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit in Rome. Aldaar werd hij op 3 juli 1960 priester gewijd. Vervolgens doceerde hij aan verschillende Braziliaanse instellingen voor hoger onderwijs.

Hij werd in 1981 door paus Johannes Paulus II benoemd tot bisschop van São José dos Campos. Zijn wapenspreuk is Deus Bonus (God is Goed) Hij ontving zijn bisschopswijding uit handen van Carmine Rocco, apostolisch nuntius in Brazilië. In 1991 volgde zijn benoeming tot metropolitaan aartsbisschop van Florianópolis. Tien jaar later werd hij aartsbisschop van São Sebastião do Rio de Janeiro.

Tijdens het consistorie van 21 oktober 2003 werd hij kardinaal gecreëerd. De Santi Bonifacio e Alessio werd zijn titelkerk. Kardinaal Scheid nam deel aan het conclaaf van 2005 dat leidde tot de verkiezing van paus Benedictus XVI. Voorafgaand aan dat conclaaf uitte hij kritiek op de Braziliaanse president Lula, vooral vanwege diens positieve houding ten opzichte van homoseksuelen.[2]

Scheid is lid van de Raad van Kardinalen ter Bestudering van de Organisatorische en Economische Problemen van de Heilige Stoel.

In 2009 ging kardinaal Scheid met emeritaat.