Naar inhoud springen

Euskal Herria Bildu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
EH Bildu
Logo
Personen
Partijleider Arnaldo Otegi
Zetels
Baskisch Parlement
21 / 75
Parlement van Navarra
7 / 50
Senaat
2 / 266
Congres
Europees Parlement
Geschiedenis
Opgericht 2012
Algemene gegevens
Actief in Vlag van Spanje Spanje
Hoofdkantoor Plaza del Castillo, 49
Pamplona
Richting Links
Ideologie Abertzale links
Socialisme
Baskisch nationalisme
Independentisme
Feminisme
Ecologisme
Progressivisme
Antikapitalisme
Antiklerikalisme
Internationalisme
Doelstelling Een socialistisch verenigd onafhankelijk Baskenland
Kleuren Groen
Europese fractie GUE/NGL
Website http://www.ehbildu.eus/
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Euskal Herria Bildo (kortweg: EH Bildu, Baskisch voor: "Baskenland verenigen") is een politieke partij uit de Spaanse regio's Baskenland en Navarra. De partij is opgericht in 2012 en hangt een abertzale linkse ideologie - = patriottisch links - aan, wat socialisme met zelfbeschikkingsrecht voor het Baskenland combineert. Bij de oprichting ging onder andere de partij Sortu in EH Bildu op. Sortu wordt gezien als opvolger van Batasuna, de politieke tak van ETA, en werd in 2012 verboden. EH Bildu werkt nauw samen met Euskal Herria Bai ("Baskenland ja"), een politieke partij uit het Franse Baskenland.

Hoewel EH Bildu expliciet het geweld van ETA en ook het politiek gemotiveerde ongeorganiseerde straatgeweld ("kale borroka") heeft verworpen, wordt de partij op landelijk niveau door rechtse partijen als de Partido Popular, Ciudadanos en Vox tijdens debatten wel altijd in verband gebracht met dat geweld.

Huidig partijcoördinater en partijleider Arnaldo Otegi was in zijn jeugd actief bij de ETA en heeft sindsdien meerdere malen lang gevangen gezeten. Otegi heeft het geweld inmiddels afgezworen.