Eustachius van Lieshout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eustachius van Lieshout

Hubertus (Huub) van Lieshout (Aarle-Rixtel, 3 november 1890Belo Horizonte (gemeente), 30 augustus 1943), kloosternaam Eustachius, was een Nederlandse pater die in 2006 door paus Benedictus XVI is zaligverklaard.

Van Lieshout werd geboren in een Brabants katholiek boerengezin met elf kinderen. Hij wilde van jongs af aan missionaris worden bij de Congregatie van de Heilige Harten, net als zijn grote voorbeeld Pater Damiaan, de apostel van de lepralijders van het Hawaïaanse eiland Molokai.

In de jaren twintig van de 20e eeuw werd zijn eerste standplaats Agua Suja, een afgelegen plattelandsparochie in Brazilië. Door zijn zegen en gebed genas Eustachius zieken en bood hij mensen op allerlei manieren hulp. In 1935 werd hij pastoor in Poá, vlak bij de grote industriestad São Paulo.

Dagelijks wilden duizenden mensen hem ontmoeten, het liep zozeer uit de hand dat hij in 1941 tijdelijk onderdook in het binnenland.

Hij werd overgeplaatst naar Belo Horizonte, waar hij bouwpastoor werd van een arme arbeidersparochie. in 1943 werd hij door een insectenbeet besmet met vlektyfus. Hij stierf op 30 augustus 1943. De begrafenis werd een triomftocht en nog steeds komen er dagelijks mensen bidden bij zijn graf.

Op 12 april 2003 heeft paus Johannes Paulus II pater Eustachius van Lieshout opgenomen in de rijen van Eerbiedwaardige Dienaren Gods, en op 15 juni 2006 werd hij zaligverklaard in de stad Belo Horizonte in Brazilië. In 2009 werd in Belo Horizonte een bronzen standbeeld van de zalige pater onthuld.[1] In 2010 besloten familieleden van pater Eustachius om een aantal relikwieën te schenken aan Katholieke Kerk in Brazilië.[2]

Externe link[bewerken]