Eva Gonzalès

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portret van Eva Gonzalès, 1869 -1870, door Édouard Manet

Eva Gonzalès (Parijs, 19 april 1849 - aldaar, 5 mei 1883) was een Frans impressionistisch kunstschilder.

Gonzalès was een dochter van de schrijver Emmanuel Gonzalès. In 1865 nam ze schilderlessen van de portrettist Charles Chaplin. In februari 1869 werd Gonzalès een leerling van de kunstenaar Édouard Manet. Van Manet wordt gezegd dat hij meteen met een portret van haar begon. Dit schilderij werd afgerond op 12 maart 1870 en werd in hetzelfde jaar tentoongesteld op de Parijse Salon. Tot 1872 werd ze sterk beïnvloed door Manet, maar later ontwikkelde ze haar eigen meer persoonlijke stijl. Een loge in het Théâtre des Italiens is een van haar bekendste werken.

Net als haar leraar, Manet, heeft ze haar werken nooit tentoongesteld op de Salon des Refusés. Toch wordt ze tot de impressionisten gerekend vanwege haar schilderstijl. Ze was Manets enige officiële leerling. Ze heeft vaak geposeerd voor verschillende leden van de impressionistische school.

Tijdens de Frans-Duitse Oorlog werd ze geëvacueerd naar Dieppe. Ze trouwde met Henri Guerard, broer van de grafische kunstenaar Henri Guerard. Ze gebruikte hem en haar zuster Jeanne Gonzalès als onderwerp voor veel van haar schilderijen.

Haar werk werd tentoongesteld in de kantoren van de kunst herziening L'Art in 1882 en in de Galerie Georges Petit in 1883. Ze stierf op vierendertigjarige leeftijd in het kraambed, zes dagen na de dood van Manet.

In 1885, twee jaar na haar dood, werd een overzichtstentoonstelling van 88 werken gehouden in de Salons de La Vie Moderne.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Referenties[bewerken]