Eva Gonzalès

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Portret van Eva Gonzalès, 1869-1870, door Édouard Manet

Eva Gonzalès (Parijs, 19 april 1849 – aldaar, 5 mei 1883) was een Frans impressionistisch kunstschilderes.

Gonzalès was een dochter van schrijver Emmanuel Gonzalès. In 1865 nam ze schilderlessen van portrettist Charles Chaplin. In februari 1869 werd Gonzalès een leerling van kunstenaar Édouard Manet. Van Manet wordt gezegd dat hij meteen met een portret van haar begon. Dit schilderij werd afgerond op 12 maart 1870 en werd in hetzelfde jaar tentoongesteld op de Parijse salon. Tot 1872 werd ze sterk beïnvloed door Manet, maar later ontwikkelde ze haar eigen, meer persoonlijke stijl. Een loge in het Théâtre des Italiens is een van haar bekendste werken.

Net als haar leraar, Manet, heeft ze haar werken nooit tentoongesteld op de Salon des Refusés. Toch wordt ze tot de impressionisten gerekend vanwege haar schilderstijl. Ze was Manets enige officiële leerling. Ze heeft vaak geposeerd voor verschillende leden van de impressionistische school.

Tijdens de Frans-Duitse Oorlog werd ze geëvacueerd naar Dieppe. Ze trouwde met Henri Guerard, broer van grafisch kunstenaar Henri Guerard. Ze gebruikte hem en haar zuster Jeanne Gonzalès als onderwerp voor veel van haar schilderijen.

Haar werk werd tentoongesteld in het kantoor van L'Art in 1882 en in Galerie Georges Petit in 1883. Ze stierf op vierendertigjarige leeftijd in het kraambed, zes dagen na het overlijden van Manet.

In 1885, twee jaar na haar overlijden, werd een overzichtstentoonstelling van 88 werken gehouden in de Salons de La Vie Moderne.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]