Eva Jinek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eva Jinek
Eva Jinek (2018) bij DWDD.
Eva Jinek (2018) bij DWDD.
Achtergrondinformatie
Geboren 13 juli 1978
Geboorteplaats Tulsa (Oklahoma)
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Nederland Nederland
Opleiding Amerikaanse geschiedenis (Universiteit Leiden)
Beroep Nieuwslezeres, journaliste, presentatrice
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Eva Jinek (Tulsa, 13 juli 1978) is een Amerikaans-Nederlands journaliste en presentatrice.

Jeugd en opleiding[bewerken]

Eva Jinek werd geboren in Tulsa, Oklahoma, maar verhuisde op 2-jarige leeftijd naar Washington D.C.. Haar Tsjechische ouders besloten naar Nederland te verhuizen toen ze elf werd, omdat ze graag wilden dat zij en haar broer in Europa zouden opgroeien. Ze heeft naast een Nederlands ook een Amerikaans paspoort.[1] In 1997 begon Jinek met de studie Amerikaanse geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Carrière[bewerken]

Na haar studie ging ze in 2004 bij de buitenlandredactie van het NOS Journaal werken, waar ze zich bezighield met nieuws rond de Verenigde Staten. In 2008 verscheen ze voor het eerst voor de schermen, als presentator van het NOS Journaal op 3. Later presenteerde ze ook de andere bulletins van het journaal.[2] In mei 2008 vormde zij, samen met Monique van Hoogstraten, de redactie van Het maakbare nieuws. De bundel, met verhalen van achttien buitenlandjournalisten, was een antwoord op het boek Het zijn net mensen van journalist-publicist Joris Luyendijk. Samen met Philip Freriks deed Jinek in de nacht van 4 op 5 november 2008 vanuit Washington D.C. verslag van Amerikaanse presidentsverkiezingen.[3] Op 20 januari 2009 was ze ook de centrale presentator van de inauguratie van Barack Obama als 44ste president van de Verenigde Staten op Nederland 1. In oktober 2009 was zij een van de genomineerden voor de Talent Award van het Gouden Televizier-Ring Gala.

Aanvankelijk zou Jinek samen met Twan Huys het actualiteitenprogramma Nieuwsuur gaan presenteren.[4] In mei 2010 besloot zij echter van de baan af te zien, nadat de redactie van het programma had aangegeven dat zij twijfelde aan haar journalistieke onafhankelijkheid in verband met haar toenmalige relatie met Bram Moszkowicz.[5] De van RTL4 overgekomen Mariëlle Tweebeeke nam haar plaats in.

Op 4 juni 2010 maakte Jinek haar radiodebuut als invaller bij het radioprogramma Met het Oog op Morgen.[6] Van maart 2011 tot begin 2014 was ze vaste presentator van het programma op de maandagavond. Ze volgde hiermee Joris Luyendijk op.[7][8] Op 29 april 2011 deed Jinek met Tim Overdiek voor de NOS verslag vanuit Londen van het huwelijk tussen prins William en Kate Middleton.

Op 22 augustus 2011 werd bekend dat Jinek overstapte van de NOS naar WNL, waar zij de kans kreeg zich naast presentatie te richten op interviews.[2] Daarbij kreeg ze de kans te helpen de omroep verder vorm te geven en werd zij een van de vaste gezichten van de omroep.[9] Bij WNL presenteerde ze, samen met Merel Westrik, dagelijks het ontbijtprogramma Vandaag de dag en op zondag het praatprogramma Eva Jinek op Zondag.[10][11]

In maart 2013 werd Jinek genoemd als nieuwe presentator van het achtuurjournaal. Hiervoor bedankte ze.[12] In april 2013 maakte Jinek bekend in de zomer van 2013 over te stappen naar de KRO om daar een talkshow te gaan presenteren. Op 23 mei 2013 besloot WNL Jinek per direct van de buis te halen. Janneke Willemse zou haar zondagse talkshow overnemen, samen met afwisselend Paul Jansen en Charles Groenhuijsen.[13] Voor Bert van der Veer, haar regisseur, was dit aanleiding om WNL per direct te verlaten.[14]

Eva Jinek in 2016.

Bij de KRO ging Jinek programma's maken onder de titel van de fusieomroep KRO-NCRV. Ze maakte op de zondagavond de wekelijkse talkshow Jinek, die gericht is op de daarop volgende week. Daarnaast presenteerde ze, afwisselend met Sven Kockelmann, het programma Één op één, waarin zij een lang en scherp interview afnamen bij een persoon uit het nieuws. In 2016 reisde ze door haar geboorteland voor de zesdelige reisdocumentaireserie De Verenigde Staten van Eva. In 2015 en 2016 presenteerde Jinek een latenighttalkshow tijdens de zomer- en winterstop van Pauw, met uitzondering van de zomer van 2016. In 2017 is het tijdslot van Pauw in gelijke mate verdeeld over Pauw en Jinek, met uitzondering van een halve maand waarin zij samen in aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen het programma Pauw & Jinek: De Verkiezingen presenteerden. Het programma Jinek kreeg begin 2017 hoge kijkcijfers, wat vooral ten koste ging van het programma RTL Late Night van Humberto Tan, dat rond hetzelfde tijdstip werd uitgezonden.[15] In maart 2017 won ze een tv-beeld voor beste presentator van 2016, uitgereikt door Jeroen Pauw. Ook won zij de Zilveren Televizier-Ster voor 'Beste Presentatrice'. Op 8 januari 2018 werd Jinek uitgeroepen tot Omroepvrouw van het Jaar.[16] In oktober van dat jaar werd de Sonja Barend Award aan haar toegekend voor haar interview met DENK-politicus Farid Azarkan.

Privé[bewerken]

Jinek woont samen met een productieleider en heeft een zoon.[17]

Publicatie[bewerken]

  • Het maakbare nieuws. Antwoord op Joris Luyendijk. Buitenlandcorrespondenten over hun werk. Samengest. door Monique van Hoogstraten en Eva Jinek. Amsterdam, Balans, 2008. ISBN 978-90-5018-918-7