Evangelische Theologische Faculteit Leuven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Evangelische Theololgische Faculteit, Leuven
Evangelische Theologische Faculteit, Leuven
Gebouw van de ETF
Gebouw van de ETF
Afkorting ETF
Motto Fides quaerens intellectum
Locatie Vlag van België Leuven, België
Opgericht 1919/1981
Type Hoger onderwijs (universitair)
Rector Patrick Nullens
Studenten 203 (2015)
Personeel 60 (2015)
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Evangelische Theologische Faculteit (ETF) te Leuven (Heverlee) is een ambtshalve geregistreerde instelling voor hoger onderwijs op universitair niveau. Zij is erkend voor de verlening van de graden van Bachelor, Master en Doctor in de Godgeleerdheid en de Godsdienstwetenschappen.

De onderwijstaal van de bacheloropleiding is grotendeels Nederlands. De master- en de doctoraatsopleiding zijn internationaal georiënteerd en worden in het Engels aangeboden. Zowel de bacheloropleiding als de masteropleiding kent drie afstudeerrichtingen: Bijbel en Theologie, Kerk en Pastoraat, en Godsdienst en Onderwijs. De bacheloropleiding werd tot 2009 ook als deeltijdstudie aangeboden in Nederland (Ede), in samenwerking met de CHE.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van de ETF begint met de oprichting van het “Bijbelinstituut België” (BIB) te Brussel in 1919, de voorloper van de ETF. In 1922 werd er een Nederlandstalige afdeling geopend. In 1975 verhuisde het BIB van Brussel naar Heverlee, een deelgemeente van de stad Leuven, waar een deel van een voormalig klooster en studiecentrum van de Jezuïeten werd aangekocht en in gebruik genomen. Tot op heden is de ETF in dit gebouw gevestigd.

De ETF werd in 1981 opgericht, met het doel om ook academisch onderwijs te geven en de daarbij behorende graden te kunnen toekennen. Bij Koninklijk Besluit van 3 juni 1983 werden de diploma’s van licentiaat en doctor erkend. Het eerste licentiediploma werd in 1984 uitgereikt, de eerste doctorsgraad werd in 1989 verstrekt. In het Decreet betreffende de herstructurering van het hoger onderwijs van 4 april 2003 werd de erkenning van de ETF bevestigd en de omvorming van de opleidingen geregeld in het kader van de bachelor-masterstructuur (Bolognaproces).

Op 19 juni 2006 werd het eindrapport van de Onderwijsvisitatie Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen (2005) aan de Vlaamse Interuniversitaire Raad aangeboden. Daarin worden de bachelor- en masteropleidingen van de drie theologische faculteiten in Vlaanderen beoordeeld, waaronder de ETF. Op basis van dit voor de ETF gunstige rapport werden de opleidingen van de ETF in september 2007 door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) geaccrediteerd.

In 2009 begon de opleiding haar Engelstalige Master ook aan te bieden via 'blended learning'. Dit bestaat uit een combinatie van afstandsonderwijs, een zomer colloquium en 4 on site ontmoetingsmomenten. De examinering vindt eveneens on site plaats. Sinds 2012 wordt ook de Nederlandstalige Bachelor via dit systeem, ETF Open University, aangeboden.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]