Evangelische Volkspartij (Zwitserland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Evangelische Volkspartij
Afbeelding gewenst
Geschiedenis
Opgericht 1919
Algemene gegevens
Actief in Zwitserland
Aantal leden 4600 (2013)[1]
Richting Centrum
Ideologie Christendemocratie
Website www.evppev.ch/
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Politiek in Zwitserland
Vlag van Zwitserland
Politiek in Zwitserland
Overheid
Bondsraad (lijst)
Bondspresident (lijst)
Bondsvergadering
Nationale Raad
Kantonsraad
Bondskanselier
Politieke partijen
Verkiezingen in Zwitserland
Verkiezingsuitslagen: 1919-2003 - 2007

Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Zwitserland

De Evangelische Volkspartij van Zwitserland (Duits: Evangelische Volkspartei der Schweiz, Frans: Parti Évangélique Suisse, Italiaans: Partito Evangelico Svizzero, Reto-Romaans: Partida Evangelica da la Svizra) is een Zwitserse christelijke partij.

De EVP werd in 1919 opgericht onder de naam Christelijke Protestantse Partij. In 1919 werd de huidige partijnaam aangenomen. Meestal is de partij in de Nationale Raad vertegenwoordigd met 1 tot 3 zetels. Bij de laatste verkiezingen van 19 oktober 2003 behaalde EVP 3 zetels (0,4%), gelijk aan de uitslag van 1999. In de Nationale Raad vormt de EVP een gezamenlijke fractie met de conservatieve christelijke Eidgenössisch-Demokratische Union (EDU).

De EVP bezet 2,4% van de zetels in alle kantonnale parlementen, maar bezet geen zetels in enige kantonnale regering.

De aanhang van de EVP wordt gevormd door gereformeerde christenen en opereert vooral in Duitstalige kantons. In het kanton Vaud werd in mei 2004 de eerste volledig Franstalige EVP (PEV) opgericht. In juni 2006 volgde de tweede volledig Franstalige EVP (PEV), namelijk in het kanton Neuchâtel.

Na twee verkiezingen op rij stabiel te zijn gebleven, moest de EVP bij de parlementsverkiezingen van 21 oktober 2007 een zetel inleveren, ondanks dat de partij procentueel wel vooruit ging.[2]

Ideologie[bewerken]

Op sociaal en ecologisch gebied neemt de EVP duidelijk centrumlinkse standpunten in, op ethisch gebied (homohuwelijk, abortus) duidelijk centrumrechtse standpunten en volgt de partij de lijn van de EDU. Over het algemeen kan men de partij echter centrumlinks noemen.

De partij is bezorgd om het milieu en vindt het de verantwoordelijkheid van de mens om de schepping te behouden.

Jeugdbeweging[bewerken]

Sinds 2004 bestaat er een jeugdbeweging onder de naam Junge EVP (Jonge EVP). De Junge EVP is nauw verbonden met de moederpartij. Mevr. Lilian Studer is voorzitster van de Junge EVP.

Voorzitter[bewerken]

De voorzitter van de EVP is Heiner Studer. Naast voorzitter van de EVP is hij ook sinds 1999 lid van de EVP in de Nationale Raad. Hij is ook actief in de natuurbescherming. Walter Donzé is vicevoorzitter van de partij en Joel Blunier is secretaris-generaal van de partij.

Verkiezingsuitslagen Nationale Raad 1991-heden[bewerken]

Wapen van ZwitserlandZetelverdeling 1991-2011
1991: 3
1995: 2
1999: 3
2003: 3 (2,3%)
2007: 2 (2,4%)
2011: 2 (2,0%)

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]