Evenementen in Arnhem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De stad Arnhem kent naast grote, eenmalige evenementen, ook een aantal terugkerende lokale evenementen en herdenkingen.

Airborne Herdenking[bewerken]

Tijdens de jaarlijkse herdenking, met een internationaal karakter, bij het monument op het Airborneplein worden alle geallieerden herdacht, die gesneuveld zijn bij hun pogingen om de brug over de Rijn (de John Frost brug) te veroveren en te behouden in de periode 17 – 26 september 1944. Na de officiële herdenking op het Airborneplein, vindt The Bridge to Liberation plaats bij de John Frostbrug. Duizenden mensen worden meegenomen in het verhaal van de Slag om Arnhem met beeld en muziek van Het Gelders Orkest en bekende Nederlandse artiesten.

Harley Davidson Dag[bewerken]

Jaarlijks wordt op da dag na Hemelvaartsdag de Harley Davidson Dag georganiseerd door de Harley Davidson Club Nederland regio Oost in samenwerking met VVV Arnhem Plus. De editie 2011 ging op last van de gemeente Arnhem niet door. Er waren aanwijzingen dat rivaliserende motorclubs met elkaar op de vuist zouden gaan.

Free Your Mind Festival[bewerken]

Sinds 2004 wordt in Arnhem jaarlijks het Free Your Mind Festival georganiseerd. Dit evenement in de Stadsblokken is vooral populair onder jongeren. De locatie van het festival is ook uniek: het festival vindt plaats op de grond waar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de Slag om Arnhem werd uitgevochten. Vele dj's treden op, verdeeld over meerdere tenten en podia. Behalve DJ's zijn ook andere artiesten vertegenwoordigd, die meerdere stijlen ten tonele brengen variërend van techno tot club, van minimal tot house, van electro tot progressive en alles daartussen. Ieder jaar is er een ludieke actie, waarmee VIP-kaartjes te winnen zijn. Zo bestond de actie in 2006 uit het meebrengen van een stuk grasmat. Van alle stukken grasmat die werden meegenomen door de bezoekers, werd een groot grasveld gemaakt. Hierop werden vervolgens penalty shoot-outs georganiseerd waar ook prijzen te winnen waren.[1]

Dancetour[bewerken]

Dancetour is een gratis dance-evenement dat jaarlijks in Arnhem en meerdere Nederlandse steden wordt georganiseerd. Dancetour wordt georganiseerd door BOD Events in opdracht van Stichting Dancetour, doorgaans op een feestdag of zondag. Rondom de Dancetour evenementen worden allerlei jongerenparticipatieprojecten georganiseerd als een dj-contest in de stad onder regionaal talent. De winnaar van deze wedstrijd wint een plek op Dancetour.

De Rabo Bridge to Bridge[bewerken]

De Rabo Bridge to Bridge is hét hardloopevenement van Arnhem. Ieder jaar klinkt op de tweede zondag van september het startschot. Het parcours van de Rabo Bridge to Bridge is uniek. De deelnemers lopen niet alleen door de binnenstad, maar ook door het prachtige natuurgebied Meinerswijk

Hommelsemarkt[bewerken]

Jaarlijks wordt op Hemelvaartsdag sinds 1987 aan de Hommelstraat en de Hommelseweg een grote markt gehouden. Met een lengte van 2 kilometer telt de markt meer dan 400 kraampjes en trekt jaarlijks zo'n 60.000 bezoekers.

Arnhem Mode Biënnale[bewerken]

De Arnhem Mode Biënnale wordt gehouden in juni.

Oogstfeest Elden[bewerken]

In Elden, rond de Eldense molen, wordt in augustus jaarlijks het oogstfeest gehouden.

Sonsbeek Theater Avenue[bewerken]

Tijdens het jaarlijkse Sonsbeek Theater Avenue in augustus bij de Witte Villa in Park Sonsbeek worden meer dan 50 voorstellingen van elke mogelijke theatervorm gegeven: circus, muziek, strips, tango, dans en cabaret.

Westerveld Fair[bewerken]

De Eldense Dorpsvereniging organiseert jaarlijks een evenement om Park Westerveld onder de aandacht te brengen van een breder publiek.

Warme Winter Weken[bewerken]

Tijdens de koude winterdagen wordt jaarlijks in Arnhem de Warme Winter Weken georganiseerd, met onder meer het Nederlands kampioenschap Icecarving, een ijsbaan, een kerstmarkt, straattheater en muziek, en een stamppottentour.

World Statues Festival[bewerken]

Het World Statues festival (eerder bekend als het Rijnfestijn) is een jaarlijks terugkerend tweedaags evenement, meestal in augustus, met als hoogtepunt het wereldkampioenschap Living Statues. Daarnaast is er muziek en entertainment, een zomerkermis, een vlootschouw van historische schepen en vuurwerk aan de Rijnkade.

Sprookjesfestival[bewerken]

Het Sprookjesfestival is een jaarlijkse terugkerend negendaagse evenement, dat in het teken staat van sprookjes. Op 40 verschillende locaties in Arnhem zijn er diverse sprookjesachtige activiteiten.

Ome Joop's Tour[bewerken]

Ome Joop's Tour is de jaarlijkse Arnhemse jeugdronde door Nederland, een fietstour van tien dagen voor jongens en meisjes in de leeftijd vanaf 10 jaar. Voorwaarde is dat het kind nog op de basisschool zit en verder geen vakantiemogelijkheid heeft. Er wordt geen onderscheid gemaakt ten aanzien van afkomst, godsdienst, nationaliteit, of anderszins. Naast de gezelligheid wordt ook aan wedstrijdjes gedaan: sprints, heel langzaam fietsen en behendigheidsritten. Hiermee zijn - net als in de Tour de France - heuse truien te verdienen. Ieder jaar zijn er veel meer aanmeldingen dan dat er plaats is. Kinderen in het bezit van een Arnhem Card zijn gegarandeerd van deelname.

UITboulevard[bewerken]

De UITboulevard is een jaarlijks evenement in Arnhem in het eerste weekeinde van september. Het kondigt de start van een nieuw cultureel seizoen aan. De UITboulebard bestaat uit een grootschalige publieksmanifestatie in de Binnenstad van Arnhem. Theatergezelschappen, orkesten, ensembles, theaters, cabaretiers, impresariaten, musea, jazz-, wereldmuziek- en popartiesten presenteren zichzelf met nieuwe programma's en tentoonstellingen op verschillende locaties

Arnhem-Veenendaal Classic[bewerken]

Sinds 2014 start de wielerwedstrijd Arnhem-Veenendaal Classic jaarlijks in Arnhem. De wedstrijd maakte deel uit van de UCI Europe Tour, in de categorie 1.1.

Evenementen in het verleden[bewerken]

Ernem Zweet[bewerken]

Ernem Zweet was een jaarlijkse talentenjacht. Het evenement beleefde zes edities van 2003 tot en met 2007.

Papendal Games[bewerken]

Tussen 1975 en 2008 werden op het Nationaal Sportcentrum Papendal, in de bossen aan de rand van Arnhem, de Papendal Games georganiseerd. Samen met de Fanny Blankers-Koen Games en het NK Atletiek behoorden de Papendal Games tot de grootste atletiekwedstrijden van Nederland. De wedstrijd is van oudsher al een van de laatste mogelijkheden voor Nederlandse atleten om zich te kwalificeren voor grote internationale toernooien. Dit zorgde dan ook ieder jaar voor een groot deelnemersveld. De Papendal Games werden voor het laatst in 2008 georganiseerd; de organisatie slaagde er sindsdien niet meer in om voldoende sponsors te vinden om het grote atletiekevenement in Arnhem mogelijk te maken.[2]

Rio aan de Rijn[bewerken]

Sinds 2001 werd er in Arnhem onder de naam Rio aan de Rijn elk derde weekend van augustus een groot driedaags zomercarnaval gehouden dat tienduizenden bezoekers trok. Op de negende editie van het festival in 2010 werd er een moord gepleegd. Op een eerdere editie was er al een grote vechtpartij uitgebroken. De vereiste kosten voor toekomstige beveiliging werden te hoog geacht waardoor het evenement ten einde kwam.

World Liberty Concert[bewerken]

Het World Liberty Concert was een groots concert ter ere van de vijftigste viering van de bevrijding van Europa. Het concert vond plaats op 8 mei 1995 bij de John Frostbrug. Optredende artiesten waren onder meer Alan Parsons, Cyndi Lauper, Joe Cocker, UB40, Candy Dulfer en René Froger. Het is het grootste herdenkingsconcert ooit gehouden in Nederland.