Everbeekse bossen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Everbeekse bossen
Natuurgebied
Everbeekse bossen (België (hoofdbetekenis))
Everbeekse bossen
Situering
Land België
Coördinaten 50° 47′ NB, 3° 47′ OL
Informatie
Oppervlakte 0,34 km²
Beheer Natuurpunt
Foto's
Everbeekse bossen 07.jpg
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Oost-Vlaanderen
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Natuurpunt, Agentschap voor Natuur en Bos
Site code (Europees) BE2300007

De Everbeekse Bossen zijn een erkend natuurreservaat in de Vlaamse Ardennen in Zuid-Oost-Vlaanderen (België). Het 34 ha grote bosgebied bevindt zich in de gemeente Brakel (deelgemeente Everbeek) en wordt beheerd door Natuurpunt. De Everbeekse bossen zijn tegenwoordig vier afzonderlijke bossen: het Trimpontbos, het Steenbergbos, het Parikebos en het Hayesbos. Het Parikebos is een 9 ha groot niet-toegankelijk bosreservaat in handen van de Vlaamse overheid. Natuurpunt beheert ook een deel van de Everbeekse Bossen. Via het Hayesbos en de beboste Buistemberg sluiten de Everbeekse bossen aan op het Waalse Livierenbos (Bois de La Louvière) in Vloesberg (Flobecq) in het Pays des Collines. Het natuurreservaat is erkend als Europees Natura 2000-gebied (Bossen van de Vlaamse Ardennen en andere Zuid-Vlaamse bossen) en maakt deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk. In 1999 werden de Everbeekse Bossen (samen met het Bos t'Ename en later het Raspaillebos) opgenomen in een LIFE-project van de Europese Unie. Het Hayesbos en de Verrebeekvallei zijn als landschap beschermd.

Landschap[bewerken]

De Everbeekse bossen liggen op getuigenheuvels in een typisch Vlaamse Ardennen-landschap: glooiende valleien, diep ingesneden dalen en beboste heuveltoppen.

Fauna[bewerken]

In de snelstromende bronbeken van onder andere de Verrebeek en de Terkleppebeek (die ontspringen in de bossen) leven uiterst zeldzame vissen zoals de beekforel, de rivierdonderpad en de beekprik. Het reservaat biedt ook habitats voor sleedoornpage, lederboktor, grote weerschijnvlinder, keizersmantel, iepenpage, scheefbloemwitje. Het dode hout biedt in de Everbeekse bossen voedsel en schuilgelegenheid aan allerlei dieren zoals vuursalamander, bruine kikker, gewone pad, alpenwatersalamander, kleine watersalamander, vinpootsalamander, hazelworm, .... Ook het vogelbestand is zeer uitgebreid met onder andere buizerd, wespendief, torenvalk, boomvalk, sperwer, havik, slechtvalk, bosuil, steenuil, kerkuil, ransuil, appelvink, boomklever,... Zoogdieren die vaak voorkomen zijn eikelmuis, dwergmuis, wezel, hermelijn, bunzing en vos.

Flora[bewerken]

De beukenbossen zijn vooral bekend om hun uitbundige voorjaarsflora: wilde hyacint, bosanemoon, salomonszegel,... Verder komen ook andere soorten veelvuldig voor zoals sneeuwklokje, wrangwortel, paarbladig goudveil, verspreidbladig goudveil, slanke zegge, hangende zegge, reuzenpaardenstaart, bittere veldkers, eenbes, paarse schubwortel, donkere ooievaarsbek, …

Natuurbeleving[bewerken]

De Streek-GR Vlaamse Ardennen en het wandelknoopuntennetwerk 'Vlaamse Ardennen - Bronbossen' doorkruisen het gebied. Bovendien zijn er verschillende bewegwijzerde wandelpaden uitgetekend (groene lus (2,2 km), blauwe lus (1,5 km), extra rode lus (2,6 km)) die om de reservaatpercelen heen slingeren of door de bossen heen voeren.

Afbeeldingen[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Externe links[bewerken]