Eversel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eversel
Gehucht in België Vlag van België
Eversel
Eversel
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Heusden-Zolder Heusden-Zolder
Coördinaten 51° 2′ NB, 5° 15′ OL
Algemeen
Inwoners (2008) 1663
Hoogte 30-40 m
Detailkaart
Eversel
Eversel
Locatie in Limburg (België)
Foto's
De Sint-Jacobuskerk van Eversel
De Sint-Jacobuskerk van Eversel
Portaal  Portaalicoon   België

Eversel is een gehucht en parochie gelegen in het noordwesten van de Belgische gemeente Heusden-Zolder. Eversel telde in 2008 1663 inwoners.

Eversel is een nog vrij landelijk Kempens gehucht ten westen van de N72. Het grenst aan de gemeenten Beringen en Lummen waarmee het verbonden is door een brug over het Albertkanaal.

Geschiedenis[bewerken]

Historici vermoeden dat er een Frankische nederzetting geweest was op de plaats van het huidige Eversel, getuige het Frankisch plein dat vroeger voor de kerk gelegen was. Eversel behoorde historisch gezien tot het gebied Houweiken dat zelf vanaf 1352 van het land van Vogelsanck ging afhangen. Bij het ontstaan van de gemeenten in 1795 werd Eversel bij de gemeente Heusden ingedeeld.

In 1511 werd er in Eversel een kapel gebouwd die toegewijd was aan Sint-Christoffel en die bediend werd door de paters Augustijnen uit Hasselt. Rond 1750 werd er een nieuwe kapel gebouwd die toegewijd was aan Sint-Jacobus en die bediend werd door de pastoor van Heusden. In 1839 werd Eversel een zelfstandige parochie. De nieuwe parochiekerk, die eveneens aan Sint-Jacobus toegewijd was, werd in 1849 ingewijd.

In de tweede helft van de 20e eeuw ontwikkelde Eversel zich van een landbouwgehucht tot een woondorp. Na het sluiten van de steenkoolmijn van Beringen ontstond het industriegebied Beringen-Zuid waarvan een gedeelte op het grondgebied van Eversel gelegen is.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De neoclassicistische Sint-Jacobuskerk uit 1849 met een orgel uit 1770 dat afkomstig is uit de oude Sint-Willibrorduskerk van Heusden. Het verhuisde in 1874 naar Eversel. Het orgel is sinds 2004 een beschermd monument. In 1991 werd de kerk volledig gerestaureerd.

Externe link[bewerken]

Dorp met toekomst
2007
Opvolger:
Elewijt