Evert Azimullah

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Evert Azimullah, 1995

Evert Guillaume Azimullah (geb.op 21 augustus 1938), later bekend als Evert Guillaume Gonesh is een Surinaams voormalig diplomaat.

Na afronding van zijn opleiding aan de Algemene Middelbare School (AMS) in Suriname, vertrok Evert Azimullah ultimo 1959 naar Nederland voor de studie Politieke en Sociale Wetenschappen aan de toenmalige Gemeente Universiteit van Amsterdam. Medisch student William Lutchman, de maatschappelijk werker Harry Ganpat en Evert Azimullah waren de motoren achter de omzetting van de sinds 1957 in Den Haag gevestigde Surinaamse Jongeren Vereniging (SJV) - een Hindostaanse vereniging - in een organisatie met een ideologische lading. Manan (Bezinning) werd toegevoegd aan de bestaande verenigingsnaam en wel op advies van Jnan Adhin. Het oogmerk was om zich te bezinnen op de waarden van de Surinaams-Hindostaanse cultuur en die uit te dragen. Daarmee was Manan in Nederland mede een reactie op de Creoolse Wi Eegie Sanie (Onze eigen waarden). In 1963 vond op initiatief van Azimullah ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van de Hindostaanse immigratie in Suriname onder de vlag van "Manan" met financiële steun van het Prins Bernhard Fonds, de Sticusa en de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) de publicatie plaats van een gedenkboek onder de titel Van Brits-Indisch Emigrant tot Burger van Suriname. Met Harry Ganpat behoorde hij in 1966 tot de oprichters van de afdeling Nederland van de VHP. Ook waren beide de eerste importeurs van tropische groenten uit Suriname in Nederland en wel als West Indian Trading Company Ganazi (GANpatAZImullah). In 1971 studeerde Evert Azimullah als eerste Surinaamse politicoloog af en liep in opdracht van de regering-Sedney gedurende een jaar stage op het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanaf 1972 was hij werkzaam op het Bureau Buitenlandse Betrekkingen in Paramaribo en als deeltijds docent Volkenrecht en Internationale Betrekkingen verbonden aan de Universiteit van Suriname. In 1973 stelde hij in opdracht van de premier een witboek samen onder de titel De realisering van het mogelijke; een greep uit de prestaties van de regering-Sedney. In 1974 was hij in het kader van de naderende onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975 een van de secretarissen van de grondwetscommissie en voorzitter van de Vlag- en Wapencommissie. Van 1980 tot 1983 was hij directeur van het Instituut voor Internationaal Recht en Internationale Betrekkingen in Paramaribo en organiseerde in 1981 in samenwerking met het Braziliaanse Rio Branco Instituut en de UNITAR de eerste Surinaamse diplomatenopleiding. Van 1983 tot 1988 was Evert Azimullah decaan van de Faculteit der Maatschappijwetenschappen van de Anton De Kom Universiteit van Suriname. In 1986 reconstrueerde hij het politieke leven van VHP-leider Lachmon in een boek getiteld Jagernath Lachmon, een politieke biografie.

Diplomaat[bewerken]

In 1988 werd Evert Azimullah voor de Republiek Suriname benoemd tot ambassaderaad in Brussel.Bij het overlijden van ambassadeur Donald Mc Leod in 1991 werd Azimullah aldaar Tijdelijk Zaakgelastigde. In mei 1994 werd hij overgeplaatst naar Nederland waar hij ambassadeur werd als opvolger van Cyrill Ramkisor die net als Azimullah een binding heeft met de VHP. In die tijd waren er behoorlijke spanningen in de relatie tussen Nederland en de voormalige kolonie Suriname die alleen nog maar toenamen toen Jules Wijdenbosch in 1996 president werd. Azimullah werd in 1998 als langstzittend diplomaat in Nederland tevens deken van het Corps Diplomatique. Begin 2001 ging hij met pensioen waarbij hij de onderscheiding Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau ontving. Eerder werd hij in 1998 door Zijne Heiligheid de Paus onderscheiden met het Grootkruis in de Orde van Sint Gregorius. In 2003 veranderde hij zijn geslachtsnaam Azimullah in die van zijn moeder (Betsy Ramkalia Gonesh) en werd voortaan bekend als Evert Gonesh .

Ambassadeur drs. E.G. Azimullah signeert het gastenboek bij de aanbieding in 1995 van de Surinamecatalogus van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam van K. van Doorne en M.H.G. van Kempen; v.l.n.r. Jan Peter Balkenende (de latere minister-president), Norbert van den Berg, bibliotheekdirecteur, Azimullah, Michiel van Kempen, Ton Croiset van Uchelen, hoofdbibliothecaris

Publicaties[bewerken]

  • Van Brits-Indisch emigrant tot burger van Suriname: [1873-5 juni-1963]: gedenkboek, uitg. t.g.v. het feit, dat het op 5 juni negentig jaar geleden was dat de eerste Hindoestanen uit het toenmalige Brits-Indië voet op Surinaamse bodem zetten (Eindredactie E.G. Azimullah), Surinaamse Jongeren Vereniging 'Manan', Den Haag 1963.
  • De realisering van het mogelijke 1969-1973: een greep uit de prestaties van de Regering-Sedney. (Eindredactie E.G. Azimullah), Kabinet van de Minister-President Suriname, Paramaribo 1973.
  • Jagernath Lachmon, een politieke biografie, Uitgeverij Vaco-Press, Paramaribo 1986, ISBN 99914-9504-5.
  • The Suriname-Guyanese boundary dispute. Paper submitted to the Conference on Contemporary Trends and Issues in Caribbean International Affairs. May 23-27, 1977, under auspices of the Institute of International Relations, St.Augustine, Trinidad and Tobago.
Voorganger:
C.B. Ramkisor
Surinaams ambassadeur in Nederland
1994-2001
Opvolger:
E.S.R. Amanh