Evert van Benthem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Evert van Benthem
Evert van Benthem
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 21 november 1958
Geboorteplaats Ens, Noordoostpolder
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Sportieve informatie
Specialisatie(s) Elfstedentocht
Actieve jaren 1985-1997
Portaal  Portaalicoon   Schaatsen

Evert van Benthem (Ens, Noordoostpolder, 21 november 1958) is een Nederlands schaatser die twee jaar achter elkaar (1985 en 1986) de Elfstedentocht won. Tegenwoordig woont hij in Canada.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Elfstedentocht[bewerken | brontekst bewerken]

Evert van Benthem gaat juichend over de finish, 26 februari 1986

Evert van Benthem is opgegroeid in Ens. Als boer in de Leeuwte (tussen Sint Jansklooster en Vollenhove) krijgt hij landelijke bekendheid als hij op 21 februari 1985 de 13de Elfstedentocht wint. Samen met de marathonrijders Jan Kooiman, Jos Niesten en Henri Ruitenberg nadert hij als eerste de finish. In de eindsprint behaalt Van Benthem uiteindelijk een nipte overwinning. Pas na de finish kwam hij tot de ontdekking dat er een stuk uit het ijzer van zijn schaats was afgebroken.[1] Deze schaats is later in het Eerste Friese Schaatsmuseum tentoongesteld.

Het jaar daarop wordt er weer een Elfstedentocht gereden. Tijdens deze 14e Elfstedentocht, op 26 februari 1986 rijden Rein Jonker en Robert Kamperman in de frontlinie met Van Benthem mee. Van Benthem blijft echter aan kop, en staat die positie niet meer af. Hij blijkt wederom de sterkste en wint de rit met een tijd van 6.55.17 uur.

De volgende Elfstedentocht is in 1997 als Van Benthem inmiddels is gestopt als wedstrijdschaatser. Hij rijdt deze tocht als tourrijder en maakte er een ereronde van. In sommige steden is het onthaal zo geweldig dat hij zelfs nog eens terugschaatst. Tijdens deze koers neemt hij een pauze om de finale van de wedstrijdrijders te bekijken op TV en ziet hij zijn jongere broer Henk vierde worden.

Emigratie[bewerken | brontekst bewerken]

In de zomer van 1999 neemt het gezin Van Benthem het besluit om naar Canada te emigreren. Door strenge regelgeving wordt het namelijk steeds moeilijker voor Van Benthem om zijn boerenbedrijf te runnen. Hij bevindt zich in een natuurgebied en kan daardoor niet uitbreiden. Maar ook de bussen met toeristen die een blik van zijn veehouderij en kaasboerderij willen opvangen, zorgen ervoor dat het 'gewoon boer zijn' voor hem in Nederland voor zijn gevoel onmogelijk is geworden. Overigens had hij halverwege de jaren 80 al plannen voor emigratie naar Nieuw-Zeeland, maar door zijn overwinningen bij de Elfstedentocht werden deze plannen op de lange baan geschoven.

Tegenwoordig woont het gezin in Spruce View, een gehucht met zo'n 163 inwoners in de provincie Alberta, gelegen tussen Calgary en Edmonton in het westen van Canada. Op 26 kilometer afstand van hun boerderij ligt het Sylvanmeer, dat ieder jaar dichtvriest. Op initiatief van Van Benthem wordt er sinds 2003 een jaarlijkse marathon van 200 kilometer (de afstand van de Elfstedentocht) op gereden. Dat eerste jaar deden er alleen Canadezen mee, in het tweede jaar ook zo'n 100 Nederlanders.

Evert van Benthem is getrouwd en heeft drie zonen.[2]

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

jaar Elfstedentocht Noordwesthoekrit Rottemerentocht
1985 Goud Zilver -
1986 Goud Goud Goud
1996 - 4e -

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In zijn voormalige woonplaats Ens is een sporthal naar de schaatser vernoemd: "Evert van Benthemhal".
  • Enkele malen was Van Benthem de hoofdfiguur in een televisiereclame(reeks). In 1987 werd beweerd dat hij met Calvé Pindakaas een goede en sterke schaatser is geworden. In 2005 en 2006 trad hij op in meerdere reclames voor Unox, waarin onder andere boerenkool werd aangeprezen. In 2008 trad hij op in een reclame voor "Canada Vastgoed" van Bridgecreek. Ook trad hij op in een spotje voor de SNS Bank.
  • Na het voor de tweede keer winnen van de Elfstedentocht werd Van Benthem televisiepresentator van het programma Groen en Grondig van de TROS.