Naar inhoud springen

Evertsoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Evertsoord
De Pieël
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Evertsoord (Limburg)
Evertsoord
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Horst aan de Maas Horst aan de Maas
Coördinaten 51° 24′ NB, 5° 57′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13,94[1] km²
- land 13,63[1] km²
- water 0,31[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
245[1]
(18 inw./km²)
Woningvoorraad 80 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 1517
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Willem Everts

Evertsoord (Limburgs: De Pieël) is een kerkdorp in de gemeente Horst aan de Maas, in de Nederlandse provincie Limburg. Het dorpje telt 245 inwoners.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp Evertsoord is ontstaan uit een van de twee werkverschaffingskampen in de toenmalige gemeente Sevenum. In deze kampen stonden de onderkomens voor de mensen die vanaf het einde van de jaren dertig van de twintigste eeuw bij de ontginning van het veengebied van de Sevenumse Peel tewerk waren gesteld door het Werkfonds, vanaf 1939 de Rijksdienst voor de Werkverruiming en na de oorlog de Dienst Uitvoering Werken (D.U.W.). De ontginning ging officieel van start op 10 maart 1938. Eind 1939 en begin 1940 verschenen de eerste boerderijen in het gebied. Uiteindelijk veranderde het kamp in een woonwijk, de kern van een ontginningsdorp. De ontginning kwam officieel tot een einde op 15 mei 1959.

De plaats is vernoemd naar Willem Everts, burgemeester van Sevenum van 1923 tot 1958, die zich sterk had gemaakt voor de ontginning van het gebied en hoopte op een bevolkingstoename van Evertsoord tot 1500 mensen – groeiplannen die echter nimmer werden verwezenlijkt. De door hem bedachte strakke contouren zijn nog steeds herkenbaar.

De Paters Oblaten van de Onbevlekte Maagd Maria vestigden zich in 1948 te Evertsoord, en in 1956 kwam er een kleuterschool, in 1959 gevolgd door een lagere school, die in 1966 alle klassen telde. De kleuterschool ging in 1972 dicht en de lagere school in 1976. Dit omdat de verwachte bevolkingsgroei uitbleef.

Het klooster van de Oblaten, Klooster Ter Peel, tevens noviciaat, werd gebouwd naar ontwerp van Theo Taen en in 1949 kwam de eerste vleugel ervan gereed. De kerk werd later gebouwd, naar ontwerp van Pierre Weegels, en werd in 1956 ingezegend als de Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk. In 1957 werd een rectoraat ingericht; vanaf toen functioneerde de kloosterkerk ook als kerk voor de bewoners in Evertsoord, hoewel ze parochianen van Kronenberg bleven.

In 1976 werd het klooster opgeheven en verkocht aan Justitie, die er een gevangenis van maakte: Penitentiaire Inrichting Ter Peel. Bedongen was echter dat de kerk, hoewel eigendom van Justitie, te allen tijde kon worden gehuurd voor liturgische plechtigheden. In gebruik genomen als mannengevangenis, is er sinds 1995 een vrouwengevangenis gevestigd.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Evertsoord ligt in een Peelontginningsgebied en dit wordt gedomineerd door grootschalige landbouw. De hoogte ten opzichte van NAP is rond 32 meter. De Mariapeel, ten westen van Evertsoord, werd gevrijwaard van ontginning en wordt beheerd als natuurgebied. Ten oosten van Evertsoord vindt men een aaneenschakeling van naaldhoutbossen op heide-ontginning, namelijk Kronenbergerheide, Heesberg, Steegberg en Schatberg.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Kronenberg, Koningslust, Helenaveen, America

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]